iPon Hírek

Tényleg jobb íze lesz a whiskynek egy kis víztől

Dátum | 2017. 08. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A skót whisky hagyományos fogyasztási módja során egy kevés vizet adnak az italhoz, mielőtt azt kortyolgatni kezdik. Mégpedig azért, mert ezzel állítólag testesebb ízek csalhatók elő az italból. Mint a kísérletek igazolták, ez valóban így van, és a szakértők menet közben abba is bepillantást nyertek, hogyan viselkednek egyes gyógyszerek a szervezetben. Björn Karlsson és Ran Friedman, a svédországi Linnaeus Egyetem kutatói számítógéppel szimulálták, hogyan keverednek egymással az etanol és a víz molekulái. És hogy jobban megértsék, mi történik, rendkívüli módon lelassítva modellezték az interakciókat. Végül a keverékhez hozzáadták a gvajakol nevű vegyületet is, amely részben felelős a whisky jellegzetes, füstös és keserű ízéért. A szakértők úgy találták, hogy 40 térfogaszázalékos alkoholszint mellett vagy efelett a gvajakol molekulái hajlamosak a folyadék belsejében, a felszíntől távol maradni. Ha viszont nagyjából 25 százalékosra hígítjuk az italt, a gvajakol felúszik a felszínre, így sokkal jobban érvényesül az íze és az illata.
Az egyszerű modell alapján tehát valóban van igazság abban, hogy a whisky hígításával jobban kijönnek annak ízei, mondja Karlsson. A kutatók számára a jelenség azért is érdekes, mert a gvajakol egyes gyógyszerekben, például néhány köhögésre adott szirupban is benne van, és ez a viselkedés befolyásolhatja, hogyan hatnak a szerek a testen belülre kerülve. A whiskyre visszatérve, első hallásra a 25 százalékosra hígítás túlzásnak tűnhet, de a profik például a kóstolók során nagyon hasonló mértékben, nagyjából 20 százalékosra hígítják az italt. Korábbi kísérletek kimutatták, hogy a gvajakol hajlamos az etanol közelében maradni, és amikor az alkoholkoncentráció magas, az etanol molekulái a folyadék közepén gyűlnek csomókba, ami megakadályozza, hogy a gvajakol a felszín közelébe jusson. Ha azonban hígítani kezdjük az italt, az etanol egyre egyentelesebben oszlik szét, és így a gvajakol is feljuthat a felszínre. Vagyis az alkohol és a víz fura együttes viselkedése mindenre választ ad, még az olyan komplex italokkal kapcsolatban is, mint amilyen a whisky. Hughes ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy egy másik, általuk nem vizsgált tényező szintén nagyon erősen meghatározhatja a víz és az alkohol egymással való viselkedését: mégpedig a pohár formája. A szimulációkat doboz alakú tartályokban végezték, de lehetséges, hogy a folyadék másként viselkedik, ha whiskyspohárban, flaskában vagy más alakú edényben van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. tiburka
2017.08.18. 14:32
Ezért is szokták jéggel ajánlani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. benczeb90
2017.08.18. 18:46
megvilágosodtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. worxland tibur...
2017.08.18. 19:17
Barbár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester tibur...
2017.08.18. 20:20
Pontosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Dhomochevs...
2017.08.18. 20:37
Szódával úgy ahogy elmegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 19milan97
2017.08.18. 20:47
Van egy videó fent Youtube-on erről és a pali kifejezetten azt mondja hogy 1-2 csepp víz és nem 1-2 jégkocka. Az már túl sok és elvizezi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester 19mil...
2017.08.18. 22:59
Nem kell hagyni hogy felolvadjon. Legyen hideg, és az a minimális víz már elegendő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csabi02 19mil...
2017.08.19. 06:21
Az a gond,hogy ha 1pohár whiskyhez 2csepp vizet adunk,az nem lesz 20-25%-os hígítás.

A jégkockával pont oké lesz,persze függ attól,hogy mekkora egy kocka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. peti198706...
2017.08.19. 23:42
Egy ujjnyi kocka abból is kettő, már elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csabi02 peti1...
2017.08.20. 21:25
...ha valaki iszik naponta 2-3pohár jack daniels-t az érzi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyiri
2017.08.21. 02:14
Akkor a szórakozóhelyek ahol vizezik a piát, még jót is tesznek?

- Bazze, barista! Ez a pia vizes!
- Kussolsz, most érzed jobban az aromákat!
- Honnan vetted ezt?
- Az iponon olvastam.
- Most hogy mondod, tényleg jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mejoc nyiri
2017.08.21. 09:09
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DGITAL_IT nyiri
2017.08.21. 10:13
A barista kávét főz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.08.21. 10:59
Etymology and inflection[edit]
The word barista is an Italian word, and in Italy, a barista is a male or female "bartender", who typically works behind a counter, serving hot drinks (such as espresso), cold alcoholic and non-alcoholic beverages, and snacks.

The native plural in English is baristas, while in Italian the plural is baristi for masculine (baristi: "barmen", "bartenders" or bariste for feminine (bariste: "barmaids".

A pont itt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ivanovp
2017.08.21. 13:35
Szerintem nem nálad a pont. A magyarul írt kommented után miért idézel angol magyarázatot?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Barista
A barista (bariszta, magyar kifejezéssel kávépincér) olyan személy, aki főként espresso és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyiri
2017.08.21. 15:14
Köszönöm a kiigazítást, felhívtam egy nevet a szakmában B. Csillát aki közel 20 éve van a szakmában és elismert név. Elmondta, hogy valóban a barista fő profilja a kávé, de -ettől függetlenül- kiszolgál alkoholt is. A hely profilja mondja meg, hogy kiszolgál-e alkoholt, vagy sem. Utánajártam, a magyar képzéseknél az oktatási tematikában a standolás nincs benne, csak ajánlott. Köszönöm, elnézést kérek. A pont ott van, nem nálam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!