iPon Hírek

Térbeli munkaasztalt tervez az Apple

Dátum | 2008. 12. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Hamarosan a Mac OS X-es munkaasztalunk is ugyanolyan rendetlenné válhat, mint az igazi, ha az Apple ténylegesen megvalósítja ezt a szabadalmaztatott elképzelését, amelyben egy térbeli, a fizika törvényeinek engedelmeskedő munkaasztalt vázolt fel.


Az elképzelés a Multidimensional Desktop névre hallgat, és láthatólag rendkívül látványos lesz - a kérdés csak az, hogy vajon nem lesz-e vele több baj, mint amennyit megér, és amennyi előnyt kínál.

Ez ugyanis úgy nézne ki, hogy a virtuális "dobozunk" különböző felületei más-más tulajdonságokkal ruháznák fel/másképp jelenítenék meg az oda helyezett ikonokat. Az Apple példájával élve, ha egy ikont az alsó felületre helyezünk, ott az nagy méretben fog megjelenni; az oldalsó felületeken kicsiben, a hátsó felületen pedig lista-formátumban.


Ezzel együtt az ablakokat is végigvonszolhatjuk egyik falról a másikra, valamint láthatólag alul is takarosan sorba rendezhetjük őket.


Lennének továbbá olyan "mellékhatásai" is ennek a rendszernek, hogy ha egy ikont csak úgy "lógva hagyunk" a "levegőben", akkor az szépen le is fog esni. Ami lehet kimondottan zavaró, teljességgel felesleges, vagy épp egy nagyszerű dolog, attól függően, ki hogy viszonyul a kérdéshez, és mennyire szereti "szétdobálni" a dolgait.

Hogy ezeket az újításokat mikor tervezik ténylegesen bevezetni - ha egyáltalán - azt még nem lehet tudni, de a jövő év első negyedére esedékes újabb Mac OS X verzióról (a 10.6)-osról azt mondják, hogy leginkább rendszerszintű, teljesítményfokozó fejlesztéseket hoz majd, így ez a látványelem vélhetőleg majd csak később lesz esedékes.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.12.12. 16:27
Jelen formájában csak pár logitech egérrel lehetne normálisan használni...Szerintem arra tök felesleges, hogy "szétlehessen dobálni" az ikonokat. Kíváncsi vagyok, hogy ki fog először előállni ennek a használható verziójával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!