iPon Hírek

Terjed az eSport az amerikai egyetemeken

Dátum | 2016. 03. 31.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

A mind gyorsabban és gyorsabban fejlődő eSport-ágazat sikerét és népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy egyre gyakoribbak a jókora pénznyereménnyel kecsegtető világversenyek és a legügyesebbek olyan életet biztosíthatnak maguknak a nyeremények összegeiből, amiről korábban álmodni sem mertek. Hazánkban is mind több és több megmérettetés indul, tavaly óta például nálunk is hétről hétre összemérhetik az erejüket az érdeklődők. Ezen felül számos helyen kezdik felismerni, hogy egy jól teljesítő játékos komoly PR-értékkel bír, ezért az utóbbi pár évben már számos egyetemen és főiskolán a kosárlabdázókhoz, a focistákhoz és a rögbijátékosokhoz hasonlóan a virtuális viadalok nagyjai is ingyen tanulhatnak, sőt, csinos havi apanázsban részesülnek azért, hogy tudásukkal és képességeikkel az őket oktató intézmény hírnevét öregbítsék. A Riot Gamesnek hála könnyen lehet, hogy a jövőben sem lesz hiány olyanokból, akik azzal teremthetik majd elő a tandíjra valót, hogy profi szinten űzik a LoL-t. A cég ugyanis még 2016 elején útjára indított egy kezdeményezést, aminek a lényege, hogy ha és amennyiben egy felsőoktatási intézmény létrehoz egy League of Legends ösztöndíj-alapot, akkor ők cserébe egy, a Dél-Koreában lévő PC-kávézókhoz hasonló, minden igényt maximálisan kielégítő helységet építenek fel ingyen és bérmentve az adott iskolában. A program sikerét és az eSport növekvő elfogadottságát remekül érzékelteti, hogy immár a kaliforniai Irvine városában található, állami finanszírozású egyetem is csatlakozott hozzá. Mark Deppe, az intézmény eSportokért felelős igazgatója őszintén reméli, hogy minél többen élnek majd az ajánlattal. A szakember elmondása szerint egy ezerkétszáz tanuló meghallgatásával készült közvélemény-kutatás adatai alapján a hozzájuk járók hetvenkét százaléka vallja magát játékosnak, ezért logikusnak tartották, hogy alkut kössenek a Riottal. Deppe ezen felül abban is bízik, hogy az UCI a Chicagóban található, Robert Morris egyetemhez hasonlóan bővíteni fogja az érintettek körét, mert a szeles városban már a Dota 2, a Hearthstone, a Counter-Strike: Global Offensive és a Heroes of the Storm legjobbjai is ösztöndíjat kapnak.
Az UCI hallgatói játék közben. A kép a The Association of Gamers at UCI  tulajdona.
Elsőre tehát minden szépnek és jónak tűnik, azonban van egy sürgős megoldásra szoruló probléma, jelesül, hogy bármennyire is rohamléptekkel fejlődik a szcéna, az eSport még messze nem ágyazódott annyira be a közgondolkodásba, mint a hagyományos értelemben vett versenysportok. Ez pedig azzal jár, hogy egyfelől még mindig nagyon kevés, kifejezetten egy oktatási intézményhez köthető csapat található világszerte, másfelől pedig jóformán teljesen hiányoznak az egyes iskolák alakulatai közötti bajnokságok. A LoL alkotóinak ezért feltett szándékuk, hogy a 2014-ben útjára indított, harminckét tanodát tömörítő North American Collegiate Championship-versenysorozatukat idővel olyan rangra emeljék, hogy általános közérdeklődés övezze, illetve komoly rajongótábor alakuljon ki a résztvevők körül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. sirdani566
2016.03.31. 17:29
A Hearthstone egy meganimált bonyolult kártyajáték. Most komolyan ezzel lehet menni egyetemre? Nem láttom nagyon a különbséget ez, és az között, ha holnap kopogtatok az ELTE ajtaján, hogy tessék felvenni, mert írtó jól zsírozok meg römizek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. i2k010
2016.03.31. 20:07
Jajjj....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SeaQR
2016.03.31. 20:09
Abszolút elismerem az esportot, de ez egy kicsit sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.31. 20:13
...ha holnap kopogtatok az ELTE ajtaján, hogy tessék felvenni, mert írtó jól zsírozok meg römizek...

Az USA-ban lehet fel is vennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YellowFlas...
2016.03.31. 20:17
Az amúgy röhej, hogy a több tízezer dolláros ösztöndíjak az RNG-n múlnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thestock
2016.04.01. 06:16
LOL ösztöndíj-alap...
Kínában külön elvonókat hoznak létre a játékfüggőknek, amerikában meg oktatási anyagot csinálnak belőle
Nekem fura ez az egész,mivel számomra ez még mindig szabadidős tevékenység,nem pedig hivatás,vagy sport. Talán most éljük meg azt hogy ez a státusza megváltozik? Régen a kerékpározás csak a gazdagok hobbija volt,most egy tour de france hatalmas sportesemény, temérdek szponzorral,gyártóval. A foci is elég szépen kinőtte magát, gombaként nőnek a stadionok
Hozzánk vajon mikor tör be ez a dolog? mikor élhetem meg azt hogy a tanárok azért sztrájkolnak mert gyenge a számteches gépekben a videókártya,és nem tudnak stabil 128 fps nélkül oktatni? vagy a gyereknek már nem rajzdoboz meg tornazsák kell,hanem egér és billentyűzet? vagy az olyan intők hogy "fia dustII-n trollkodott"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Andos
2016.04.01. 10:58
Magyarországon ilyen soha nem fog kialakulni komolyabban, Támogatók hiányában. Itthon kevésbé nyitott erre az a korosztály aki be tudna szállni támogatóként, lásd minden igyekezetük ellenére az extrém sportok is szörnyen nehezen kapnak itthon teret, mert a sok begyöpösödött agyú barom még mindig landarirozásnak tekinti, vagy kamaszkori ártalomnak.
Hát még az eSportra hogyan tekintenének...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csx01
2016.04.01. 12:52
Pénz van belőle és szórakoztat naná hogy az Amerikaiak kapitalizálni akarnak erre, de azért hajrá egy fingifosi ungarn lófasz-villről nyugotan
röhögje csak ki őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zvigh Andos
2016.04.01. 17:34
Ja, a landalílozókat dobjátok a padlóla.
Viccet félretéve, mi köze az extrém sportnak, a számítógép előtt való görnyedéshez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock Andos
2016.04.02. 07:18
Konkrétan melyik extrém sportra/sportokra gondolsz?
Az e-sportnak is megvan a hátulütője. Mit lát egy átlag ember? Ha van egy kölyke,akkor csak azt hogy "órákig nyomkodja azt a szart!"', sokszor azt hogy a gyerek emiatt nem tanul,nem érdekli más, elhízik, megváltozhat a személyisége, sőt bizonyos esetekben agresszív. Lássuk be van olyan szint amire azt lehet mondani hogy függő,beteges.
Vagy meglátja a hírt hogy a gyerek lemészárolta az iskolástársait,mert azt hitte hogy GTA-t játszik.. ez mennyire vet jó fényt az e-sportra? Megnéznek egy közvetítést,és potenciális sorozatgyilkosokat látnak a gép előtt függetlenül attól hogy esetleg intelligens felnőtt emberek űzik ezt a "sportot",és nem 10 éves kölykök akik sokszor nem tudják megkülönböztetni a játékot a valóságtól,mivel a valóság elől a játékba menekül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!