iPon Hírek

Terjeszkedő völgyek

Dátum | 2012. 02. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Magasból szemlélve a floridai Apalachicola folyótól keletre fekvő völgyek összessége leginkább egy levél elágazó érhálózatára hasonlít. Ez a levél ráadásul folytonosan növekszik: az elmúlt évezred során a vízmosások keleti irányba terjeszkedtek, a folyótól egyre távolabb nyúlva. A völgyhálózat egy felszín közeli talajvízréteg fölött helyezkedik el, és a több száz völgyet az ebből táplálkozó különféle vízfolyások vájták ki.

Az Apalachicola Bluffs élő és folyamatosan változó táját vizsgálva az MIT kutatói létrehoztak egy modellt, amely alapján némi fogalmat nyerhetünk arról, hogy milyen gyorsasággal terjeszkednek a vidék völgyei. A modell a későbbiekben használható lesz hasonló vidékek domborzati változásainak előrejelzésére. A kutatók eredményeikről részletesen a Journal of Geophysical Research következő számában számolnak be.

A kutatók a „levélerek” végpontjait vizsgálták, vagyis azokat a pontokat, amelyekben a völgyek kelet felé véget érnek, ezeket csatornavégeknek nevezték kutatásukban. Eredményeik alapján a csatornavégek annál gyorsabban haladnak előre a tájon, minél meredekebb domb állja útjukat éppen.


Taylor Perron, a kutatás vezetője évekkel ezelőtt járt először a helyszínen, amikor Daniel Rothman, az MIT geofizika professzora vezetésével egy terepmunkán vett részt. A csoport akkor megfigyelte, hogy a meredek dombokba futó csatornacsúcsok legmélyebb pontján források erednek, mivel a magas talajvíz ezeken a pontokon utat talál magának a felszínre. Korábbi kutatások azt állapították meg, hogy ezek a források alámossák a dombokat, aminek hatására idővel megcsúszik a domboldal, és „kipótolja” az alámosott részt, amelyet a víz aztán ismét kezelésbe vesz. Hosszú távon ez az interakció teszi lehetővé a völgyek terjeszkedését a dombvidéken keresztül.

Perron és munkatársa, Jennifer Hamon úgy gondolták, hogy a dombok és a források közti kapcsolat alapján megállapítható lehet, hogy az egyes csatornacsúcsok milyen gyorsasággal haladnak előre. A kutatók elsősorban a domboldalak formájára koncentráltak, különböző meredekségek mellett vizsgálták a homok viselkedését, és egyenletekkel igyekeztek leírni a homok áramlását a különféle meredekségű lejtőkön. Ezen egyenletek alapján úgy találták, hogy a gyorsabban mozgó csatornacsúcsok meredekebb emelkedőkben érnek véget és élesebb kanyarokat írnak le.


A kutatócsoport a Rothman-féle kutatás adatain tesztelte le elméletét. A területet a korábbi kutatások során alaposan felmérték, így Perronék egyszerűen hozzárendeltek egy-egy terjedési sebességet a csatornacsúcsokhoz a domborzat aktuális meredekségének megfelelően.

Az eredményül kapott térképen számos érdekesség figyelhető meg. Ezek egyike, hogy a leggyorsabban terjeszkedő csatornacsúcsok ugyanahhoz a völgyhálózathoz tartoznak, amely ez alapján fiatalabb kell, hogy legyen a többinél. A régebbi völgyek terjeszkedése lelassult, ahogy egyre közelebb értek egymáshoz, mivel a mozgásukat „üzemeltető” forrásoknak meg kellett osztozniuk az őket tápláló talajvízkészleten.

További érdekesség, hogy a dél felé törekvő csatornacsúcsok meredekebb emelkedőkbe futnak, míg az északi irányúakat lankásabb domboldalban végződnek. A kutatók szerint ez valószínűleg a Nap járásának eredménye: a déli irányú csatornacsúcsok emelkedője észak felé néz, így általánosságban árnyékosabbak és nedvesebbek, ami a forró floridai klímán kedvez a vegetáció növekedésének. A növények gyökerei stabilizálják a homokot, így az csak sokkal nagyobb meredekségnél indul meg lefelé.

„Ez azért nagyon érdekes, mert nincsen arra vonatkozólag semmiféle elméletünk, hogy a napfény hogyan befolyásolhatja a domborzatot” ‒ mondta Perron. „De nyilvánvalóan fontos szerepe van ebben. A növények alapvetően a fény felé hajlanak, és ezek az emelkedők pont ennek az ellenkezőjét teszik.”

Jon Pelletier, az Arizonai Egyetem professzora hasonló matematikai modellt hozott létre a dél-arizonai völgyhálózatok viselkedésének leírására. Elmondása szerint az MIT kutatóinak munkája elegáns matematikai módszerekkel jellemzi egy nagyon fontos domborzati forma különféle típusait. Perron szerint munkájuk azért is nagy fontosságú lehet, mert segítségével lehetségessé válhatnak olyan előrejelzések is, mint például a folyómedrek hosszú távú vándorlásának felvázolása a jelenlegi kanyarok adatai alapján.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. davidrt
2012.02.07. 22:45
Kezdem úgy érezni, hogy az ipon.hu kicsit túllőtt az érdeklődési szinten. Eddig csak technikai dolgokkal foglalkozott, kb mint a Discovery, de lassan kezd kicsit National Geographic szerű lenni. Biztos érdekesek ezek a hírek, de szerintem nem ezen az oldalon van a megfelelő célközönségük. Ezt kb a kommentek átlagos számából vontam le. Egy átlagos post alatt kb 60-80 komi van, egy érdekes alatt 120, egy Applet szidalmazó/lehordó/megalázó cikk alatt 200+, és sajnos ezen cikkek alatt, kb 0. Nem szeretném megsérteni a cikk íróját, én nem tudnék ilyen cikkhez hasonlót írni sem, de sajnos itt szerintem kárba vész a tehetsége. Vagy más típusú oldalaknak, vagy más típusú cikkeket kellene írnia, hogy többen olvassák, véleményezzék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Emberfej
2012.02.07. 23:04
Érdekes cikk, de hogy jön ez ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dance
2012.02.07. 23:21
Sajnos ez a jelenkori marketing ,része. Teljesen mindegy hogy miről írnak, csak az a lényeg hogy legyen folyamatosan poszt, és akkor látogatója is lesz az oldalnak. Ez ellen annyit tehetnénk hogy nem írnánk semmit az ilyenekhez, vagy meg se néznénk, de az hogy én is pont ide írok most mutatja azt hogy a marketinggépezet működik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2012.02.07. 23:33
Plusz említésre méltó eme jelenség is. És elég érdekes is... miért ne legyen ilyen jellegű tájékoztatás ? Nekem teccik az hogy nem használnak szemellenzőt . Ha van érdekes hír szívesen olvasom mint emezt is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Emberfej
2012.02.08. 00:03
Csak nehogy elmenjen az egész abba az irányba amit a napilapok művelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sutszi
2012.02.08. 06:26
Emberfej: +1

Amíg ilyen irányba nyitnak azon kár sírni, mert ez nem elvesz, inkább hozzátesz az ember tudásához...Már több éve alig nézünk tv-t mert ömlik belőle a szenny..Bár ilyen irányba nyitottak volna az itthoni csatornák mint az ipon is tette. Nem vagyok elvakult látom, hogy nem illeszkedik a profilba, de ettől még szerintem nem kell ezeket a tartalmakat kiutálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven... david...
2012.02.08. 10:55
Az bizonyára eszedbe sem jut, hogy a kommentek száma attól is függ, mennyire ismert a téma az olvasók körében. Volt jópár írás, amelyekhez azért nem szóltam hozzá, mert lövésem sem volt a témájukhoz, akkor meg minek írjak hülyeségeket? De a legtöbbet olyan témákban lehet tanulni, amelyekhez nem értünk... Nekem ez a cikk sok újat mondott, és részemről szívesen olvasok hasonlókat is - annak ellenére, hogy elsősorban műszaki érdeklődésű vagyok. DE soha nem árt az embernek szélesítenie a látókörét.

Az itteni olvasók, hozzám hasonlóan, nagyrészt műszaki érdeklődésűek, nekünk meg főleg nem árt, ha kitekintést kapunk más területekre is. Pl. eszembe sem jutott volna, hogy a dombok nem akadályozzák, hanem éppen gyorsítják a medrek képződését. Én a "józan paraszti ész" alapján pont az ellenkezőjét gondoltam volna. Az pedig mindig igen hasznos, ha az ember fejleszti a gondolkodásmódját, ha újra és újra rájön, hogy a természet nem mindig a józan paraszti ész szerint működik.

Kimondatlanul ugyan, de te is elismered, hogy a kommentek száma nem mérvadó: ha az lenne, tele lenne az oldal Apple-gyalázó írásokkal. Arra meg mi szükség lenne, hogy ez az oldal is elbulvárosodjon?

Hajrá, Jools, csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven... dance
2012.02.08. 11:12
Semmi baj a marketinggel, amíg igényesen történik. Az iPon is egy profitorientált cég, mivel nem adományokból vagy adópénzekből él. Persze, hogy növeli a látogatottsáágot, s ezzel TALÁN a bevételt is, de ez kinek fáj? Nekem biztos nem.

Nekem ez a fajta marketing sokkal rokonszenvesebb, mint ha a szokásos marketing-bullshitet vagy a bulvárszennyet nyomnák. Az iPon ezt is megtehette volna, de szerencsére az igényesebb utat választotta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djwolf
2012.02.09. 04:47
Szerintem meg kifejezetten jó és egyben érdekes ilyen cikkeket is olvasni! Informatika + Mobile hirek + Tudomány. Mi bajotok vele? Szerintem tök jó! (főlleg a földönkívülis univerzumos téma, csillagászat)

ui; ha viszont nem érdekel engem egy cikk akkor azt nem nézem meg. (mint pl a játék hírek) de ennek ellenére a napi olvasója lettem az Iponnak. Sokat lehet tanulni itt, a cikkekből + kommentekből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!