iPon Hírek

Természetes atomreaktor

Dátum | 2011. 12. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A hetvenes években egy természetes körülmények között kialakult „atomreaktort” fedeztek fel a tudósok, és most elképzelhetőnek tartják, hogy a múltban több ilyen is létezett, sőt akár más bolygókon is lehetnek ilyenek. Természetes atomreaktorok úgy keletkeznek, hogy nagy mennyiségű radioaktív urán halmozódik fel egy helyen, ebben idővel beindul a láncreakció, melynek során az urán hasadásnak indul, és új elemek keletkeznek. A maghasadás folyamán nagymennyiségű energia szabadul fel. Ez az energia a körülmények függvényében elősegítheti vagy hátráltathatja az élet kialakulását.

Ilyen természetes atomreaktort fedeztek fel 1972-ben az afrikai Gabonban, amikor a francia bányászok észrevették, hogy a felszínre került uránmintákból hiányzik a 235-ös tömegszámú izotóp, a földkéreg egyetlen eleme, amely képes természetes körülmények között a maghasadásra. A minták alapján úgy tűnt, mintha ez a folyamat már lezajlott volna.

A gaboni reaktor
Az azóta végzett kutatások is ezt a feltevést támasztják alá, írja az Astrobiology Magazine. A tudósok úgy gondolják, hogy az urán-235 koncentrációja két milliárd évvel ezelőtt elérte a kritikus szintet, és ekkor, ahogy az ember építette reaktorokban is történik, beindult a maghasadás. Egyelőre csak Gabonban találták nyomát a természetes atomreaktoroknak, de a feltevések szerint a Föld korai történetében több helyen is létezhettek.

Jay Cullen, a kanadai Victoria Egyetem kutatója, és munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyi urán szükséges ahhoz, hogy egy adott helyen beinduljon a láncreakció. Eredményeik alapján az archaikum időszakában (4‒2,5 milliárd éve) igen gyakori lehetett a reaktorok előfordulása.

Ha feltételezzük, hogy ezek a reaktorok valóban jelen voltak a korai Földön, akkor az élővilágra gyakorolt hatásukkal is foglalkoznunk kell. Az erős ionizáló sugárzás károsítja a DNS-t, így azok az organizmusok, amelyek túl közel kerültek egy reaktorhoz, biztosan elpusztultak. Kisebb dózisban azonban nem feltétlenül öl a radioaktív sugárzás, viszont elősegítheti az örökítőanyag mutációját, ezzel növelve a populáció diverzitását. Az ilyesfajta genetikai variancia teszi aztán lehetővé a természetes kiválasztódást, mint az evolúció egyik hajtóerejét.


A reaktoroknak az élet első megjelenésében is lehetett szerepük. A tudósok nem tudják, hogyan kezdődött az élet a Földön, azonban csaknem minden elmélet feltételezi, hogy valamiféle energialöket indította be a folyamatokat, melyek során a szén-, nitrogén-, hidrogén- és oxigénatomok szerves molekulákká szerveződtek. Ez az energia származhatott villámlásból, de a természetes reaktorokból is.

Innentől persze eljátszhatunk a gondolattal, hogy idegen bolygókon is létezhettek-e természetes reaktorok, és ha igen, volt-e szerepük az élet kialakulásában? Nagyon keveset tudunk más bolygók geológiájáról ahhoz, hogy erről bizonyosságot nyerjünk. Azt azonban nagyjából tudjuk, hogy a korai Földön milyen hatásokra formálódtak a reaktorok. A Hold mainál erősebb vonzása kulcsszerepet játszott abban, hogy a nehéz elemek, mint az urán-235, nagy sűrűségű tömbökbe rendeződtek. Bolygónk öves szerkezete, a kéreg és a köpeny elkülönülése is hozzájárult ezek tömbösödéséhez. 

John Brandenburg fizikus nemrégiben analizálta a Mars Odyssey által készített felvételeket a Marson megfigyelt gammasugárzásáról. Ezek alapján több területen feltételez urán-, tórium- és káliumtömböket, egy helyről pedig egyenesen azt állítja, hogy ott félmilliárd évvel ezelőtt pusztító erejű nukleáris folyamatok zajlottak le, katasztrofális csapást mérve a bolygó bioszférájára.

A geológusok többsége erősen szkeptikus Brandenburg feltevéseivel szemben, közéjük tartozik William Boyton, az Arizonai Egyetem kutatója is, aki valószínűtlennek tartja, hogy a gabonihoz hasonló reaktor létrejöhetett más bolygókon. „Azt sem tudjuk, hogy a Földön máshol létezett-e természetes reaktor, elképzelhető hogy a gaboni volt és lesz az egyetlen ilyen.”

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Simba
2011.12.02. 19:22
Igen nem elképzelhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Phantomstr...
2011.12.02. 19:33
Ez érdekes, és örülök, hogy ilyen cikkek is kezdenek megjelenni az oldalon, de nagy kérés volna egy link a forrásról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Jools
2011.12.02. 19:40
Örülök, hogy tetszik, a forrást pedig belinkeltem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2011.12.02. 19:43
Igen, en is orommel tapasztalom az ilyesmi cikkek felbukkanasat.

Jo kerdes, hogy hol a hatar, de ez majd kialakul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Vendég-Ven...
2011.12.02. 20:01
"aki valószínűtlennek tartja, hogy a gabonihoz hasonló reaktor létrejöhetett más bolygókon."

Aha. Valóban nem túl valószínű, ezért nem is túl gyakori, de ugyan miért ne jöhetne létre más bolygókon? Ha egy naprendszer kőzetbolygói olyan szupernóva robbanása eredményeképp jönnek létre, amely több nehéz elemet épített fel, mint a mi naprendszerünket létrehozó, akkor az a bolygó eleve több természetes uránnal indul, s valószínűleg a hasadó izotópokból is több van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Turai
2011.12.02. 20:03
Én elképzelhetőnek tartom.
Elég ha arra gondolunk, hogy az U-235 esetén a kritikus tömeg 56Kg.
E fölött már beindulhat a láncreakció természetesen csak megfelelő nyomás (sűrűség) megléte mellett amit akár geológiai (kéregmozgások) mozgások is előidézhetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bartosslaj...
2011.12.03. 01:03
+1 a király cikkek sorába Eddig nem hallottam róla, de tök érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2011.12.03. 03:32
Szerintem is van benne igazsag, mint abban is, hogy a gyakori villamlasok egyike olyan szabalyos volt, hogy tokeletes szinuszos 50Hz-es valtoaram jott letre pont akkor amikor egy vulkan vasercet olvasztott az aluminiummal es rezzel egyutt termeszetesen szigetelo vulkani hamu is jelen volt ekkor es megszuletett a valtakozo aramu motor. Sokak szerint ez masik bolygon tortent es meteorral kerult ide egy oriasi jegtombben ami megvedte a becsapodastol es ebbol lettek az oceanok es ez pusztitotta ki a dinoszauruszokat.

A Természetes atomreaktorokkal semmi bajom, csak, ha valaki egy tojasrol egy airbus-ra kovetkeztet mert az is repul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zseko
2011.12.03. 15:44
"aki valószínűtlennek tartja, hogy a gabonihoz hasonló reaktor létrejöhetett más bolygókon."

aham, persze. Erről mindig ezek jutnak eszembe:
"A levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni." - Lord Kelvin, kémikus, 1885.
"Amit fel lehet találni, azt már mind feltalálták." - Charles H. Duell, az amerikai találmányi hivatal vezetője 1899.
"Ez a telefon nevű dolog túl sok hiányossággal bír ahhoz, hogy telekommunikációs eszközként komolyan vegyük." - A Western Union amerikai postaszolgáltató vállalat piackutatása 1876
"A világpiacon összesen kb. 5 darab számítógép helyezhető el." - az IBM elnöke, 1953
"Még ezer évig nem fog repülni az ember." - Wilbur Wright, 1901.
"640 kilobájt mindenkinek elég." - Bill Gates, 1981.

stb-stb-stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gargantu
2011.12.03. 17:56
zseko:

"Még ezer évig nem fog repülni az ember." - Wilbur Wright, 1901.

Ebből 110 már eltelt és az ember még nem repül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pjszilard
2011.12.03. 18:03
"Ha egy naprendszer kőzetbolygói olyan szupernóva robbanása eredményeképp jönnek létre"

Nem sertesnek szanom, de ez olyan, mint amikor valaki arra alapozott, hogy afold lapos.

Nezz utana mi is az a fekete juk az segit.

Regebbi forrasokbol is kideru amit csak napjainkban bizonyitottak be: a lathato a lathatatlanbol allott elo...

Nehany egyebb info: nem az elektron vagy a proton a legkissebb reszecske, a raknak aids-nek cukorbetegsegnek van ellenszere, nam aco2-tol van meler a melegtol tobb a co2... Google help
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2011.12.03. 18:12
A Természetes atomreaktorokkal semmi bajom, csak, ha valaki egy tojasrol egy airbus-ra kovetkeztet mert az is repul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2011.12.03. 19:32
pjszilard: Köszönöm a felvilágosítást, feltétlenül utánanézek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pjszilard
2011.12.03. 23:37
Film a fekete lyukakrol es az univerzum felepiteserolo, osszefogja egysegesen a legkissebb es a legnegyobb letezo dolgokat egy egyseges rendszerbe logikusan es erthetoen (ha a relativitas elmelettel tisztaban vagy valamilyen szinten).

Nassim Haramein - Black Whole (2011)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. peti198706...
2011.12.03. 23:47
A van nem támasztja alá, hogy nincs.
S ez tuti így van..
x))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2011.12.04. 09:17
Láttam a filmet, pontosabban 6-7 percet voltam képes végignézni belőle. Bevallom, elég későn, úgy 2-3 perc elteltével kezdtem csak gyanakodni, és még utána is kellett pár perc, mire végképp megbizonyosodtam arról, hogy kóklerről van szó, de közben egyre kényelmetlenebbül éreztem magam. Aztán utánaolvastam az ürgének (korábban nem hallottam róla), és tökéletesen igazolódott a gyanúm.

Ha te komolyan veszed, az szíved joga, de még én is, aki csak az ismeretterjesztő irodalom szintjén ismerem a kvantumfizikát, kozmológiát stb., észreveszem az "elméletének" pár szarvashibáját. A hozzáértő fizikusok meg csak körberöhögik, már ha egyáltalán fogalkoznak vele. A legtöbbjük még azt a fáradságot sem veszi, hogy megcáfolja.

Tudom, filmekben gyakori a meg nem értett zseni esete, de a valódi tudományban még a forradalmian új elméleteket is elég gyorsan elfogadják, ha azt kellőképp alá lehet támasztani. A specrel és az áltrel ellen néhány őskövület tiltakozott ugyan, de a valóságban pár évvel az elméletek közzététele után a világ minden jelentős egyetemén, köztük Magyarországon már tanították őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.12.05. 16:44
Lyuk bammeg, LYUK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2011.12.06. 10:23
A cikk elso osztalyu grat es mindig tanul az ember, mar akit hagynak es akar is. Sajnalom pjszilard-ot minden szempontbol neki ez nem adatott meg vagy csak igen szuk latokorben amennyit a vallasok engednek. Maga a termeszet csodalatos es vegtelenenul logikus de emelett vegtelenul bonyolult rendszer amelynek osszefuggeseit nehez felterkepezni de nem lehetetlen. En ebben hiszek es nem kellett megkeresztelkednem hozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!