iPon Hírek

Természetes húszas – A D&D és a videójátékok

Dátum | 2014. 12. 12.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Gary Gygax és Dale Arneson sajnos már évek óta nincsenek köztünk, de örökségük tovább él. A két úriember ugyanis nem kisebb dolgot adott a világnak, mint a legnépszerűbb asztali szerepjátékot a Dungeons&Dragonst. A 2014-ben negyvenedik születésnapját ünneplő D&D népszerűsége mit sem csökkent az elmúlt négy évtized során. Különböző kiadásaival változatlanul játékosok milliói töltik szabadidejük tekintélyes hányadát, és az idén piacra dobott ötödik revízió sokáig előkelő helyet foglalt el az Amazon sikerkönyvlistáján. Magától értetődik, hogy Gygax és Arneson ötlete a játékfejlesztők érdeklődését is felkeltette. Már 1975-ben, az eredeti D&D publikálása után egy évvel elkészült az első számítógépes változat, ami a nem túl fantáziadús, de annál kifejezőbb dnd címet viselte. A dungeon clawlerben egy labirintusban barangolva kell megtalálnunk két, mágikus erővel bíró tárgyat, nevesül a gömböt és a grált. A program különlegessége, hogy itt bukkan fel először a főellenségek koncepciója. Ha ugyanis diadalmaskodni akarunk, mindenképpen végeznünk kell a kincseket őrző, a többi ellenfélnél jóval szívósabb, és erősebb támadásokat használó aranysárkánnyal. A dnd azonban engedély nélkül készült, lelkes egyetemisták által tető alá hozott alkotás volt. Az első, a licencjogokat hivatalosan birtokló játék elkészültéig 1981-ig kellett várni. Az Advanced Dungeons & Dragons: Cloudy Mountain a Mattel mára méltatlanul elfeledett, de a maga idejében rendkívül sikeres konzoljára, az Intelvisionre jelent meg, tisztes sikert aratva.
A cég annyira bízott a D&D nevének erejében, hogy ugyanabban az évben egy labirintusos témájú kvarcjátékot is kiadott. A Dungeons & Dragons Computer Fantasy Game maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, két hónappal karácsony előtt sikerült értékesíteni az összes példányt. Az észak-amerikai játékpiac összeomlása miatt 1982 és 1987 között egyetlen D&D játék sem látott napvilágot, míg 88-ban a U. S. Gold és az SSI fejlesztőcsapatok életet nem leheltek a franchiseba. Az első, konzolra is megjelent D&D játék, a Pool of Radiance, valamint a vele szinte azonos időben kiadott Heroes of the Lance remek szereplése után a piacot valósággal elárasztották a világ első számú szerepjátékának valamelyik izgalmas univerzumában játszódó, virtuális kalandok.
A kilencvenes években nem kevesebb, mint negyven ilyen cím jelent meg, köztük olyan klasszikusok, mint az Eye of the Beholder, a BioWare hírnevét megalapozó Baldur's Gate, és annak kiegészítője, a Tales of the Sword Coast, vagy éppen a ma 15 éve megjelent Planescape: Torment.
A létsíkok univerzumán játszódó, a Black Isle keze munkáját dicsérő játék annak ellenére aratott hatalmas sikert, és maradt a játékosok egyik kedvence a mai napig, hogy nem hagyományos fantasy környezetben, hanem egy démonokkal, élőholtakkal, és hasonló teremtményekkel teli, sötét humorú világban játszódik. Az első, grafikával bíró MMORPG-t, az 1991 és 1997 között futó Neverwinter Nightsot is a D&D-nek köszönhetjük. A programban, aminek szerverkapacitása az évek alatt a tízszeresére kellett hogy nőjön, számos ma is használt elem bukkan fel. Játékosok szervezte céhek, rangsorok, PVP: mind-mind részét képezték a százezres felhasználóbázissal büszkélkedő MMO-nak, aminek sikere olyan mértékű volt, hogy a BioWare illetékesei arra jutottak, hogy egy ilyen komoly rajongótáborral bíró univerzum rajongóinak igényeit mindenképpen megéri kielégíteni, és megvették annak jogait.
Döntésüket nem volt okuk megbánni. 2002 és 2006 között tíz, Neverwinteren játszódó programot adtak ki, mindegyiken megtalálva a számításukat. A szérián később az Obsidian Entertaiment, és az Ossian Studios fejlesztői is dolgoztak, további négy játékkal bővítve a palettát.
Hogy a 2010-es években mi lesz a D&D sorsa, azt még nem lehet tudni, de a jelek minden esetre biztatóak. Az ötödik kiadás várakozáson felüli teljesítménye jó jel. Mint ahogy az is, hogy a Baldur's Gate 1 és 2 felújított változatainak eladásai is szépen alakultak, a Torment: Tides of Numenera pedig kilencszázezer dollár helyett több mint négymilliót tudott összekalapozni a Kickstarteren.
Így tehát minden okunk meg van abban bízni, hogy a jövőben is tucatnyi, izgalmas és érdekes kalandot élhetünk át Greyhawk, Eberron, vagy a Forgotten Realms világában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. magerg
2014.12.12. 21:22
Azt hittem a hardcore D&D-sek már mind Pathfindert játszanak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Freelancer mager...
2014.12.12. 22:02
A Pathfinder az a középmezőnyben van szerintem, Magyarországon alig valaki játszik vele. Mondjuk, hazánk ilyen szempontból sajnos nem mérvadó, hazai viszonylatokban a Nagy Ződ (leánykori nevén M.A.G.U.S.) a nyerő.
Nemzetközi viszonylatban a 3/3.5 tandem mindig masszívan vezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Pogg
2014.12.13. 13:34
"a Nagy Ződ" ez jó (én inkább CX párti voltam, ha már muszáj magyart tolni. Vagy Gallia De inkább AD&D)

tényleg, ezt így használta bárki is a natural 20-re, hogy természetes huszas? Soha nem hallottam, pedig jó pár klubban megfordultunk anno... Simán csak huszas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Freelancer Pogg
2014.12.13. 14:30
Az ismeretségi körömben szoktuk használni, szerintem viszonylag elterjedt.
A CX érdekes próbálkozás volt, a Gallia meg csakugyan kihagyhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2014.12.13. 15:29
Ez a Torment: Tides of Numera RPG lesz (számítanak a döntéseid, sok párbeszéd), vagy inkább Diablo féle hack and slash (lineáris sztori, a lényeg a harcolás meg a phat lewt?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Magrathea kisko...
2014.12.13. 19:33
Az előbbi. Ezért támogattam Kickstarteren. A hack&slasht nem szeretem. A sok párbeszéd részt meg emeld a négyzetre. Jó lesz nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. enisherpa
2014.12.14. 16:05
De régen volt, amikor Enysmoni óelf íjásszal voltam a Mágusban..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. istvankiss... enish...
2014.12.14. 18:04
Kránra mondom, bizony rég volt az aranykor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. carrast
2014.12.15. 09:01
Engem a MAGUS vérgőzös dark hangulata mindig sokkal jobban vonzott mint akármilyen AD&D és egyéb csilli villi fantasy, nem lebecsülve ez utóbbi szerepjátékokat sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester carra...
2014.12.15. 09:57
Magus mint vérgőzös dark, és AD&D mint csilli villi? Játszottál te valaha a ravenloft, vagy a dark sun világokban? Helyből megfordítanád az állításod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vivanto
2014.12.15. 11:19
Azért kicsit gáz hogy ebben a cikkben még cask meg sem említettétek a DnD online-t. Tudtommal máig az egyetlen DnD játék, amelyikben Gygax és Arneson is narrálta a DM szerepét néhány küldetésben, és külön meg is emlkéeznek róluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lewyrus
2014.12.15. 11:22
"A 2014-ben negyvenedik születésnapját ünneplő D&D"

Ha már erről van szó, az lfg.hu-n egy hónapja indult egy cikksorozat erről a témáról, akit érdekel, annak itt egy link: http://lfg.hu/tag/dnegyvend/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. McGregor
2014.12.15. 11:34
És akkor már a GOG akcióról se feledkezzünk meg
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carrast Szefm...
2014.12.15. 13:44
nem, nem játszottam azokban a világokban, de például hol vannak az AD&D varázslatai (mágikus lövedék, dezintegrálás, tűzgolyó) a MAGUS varázslataitól (vérkötelék, testrablás) nem is beszélve az aquir hatalomszavaktól (csontrombolás, csonkítás, vérköd, stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MichaelSD
2014.12.15. 14:36
A szomorú az, hogy a D&D azért adaptálható jól számítógépre, mert megállt a fejlődése. Népszerűsége ellenére, már nem igazán szerepjáték, hanem valahol a stratégiai társasjátékok és a szerepjátékok között helyezkedik el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2014.12.15. 14:42
A DDO mennyire jó MMO volt istenem, imádtam azt a játékot, nagy váltás volt a WoW után (számomra). Utáltam azt, hogy az Everquest/WoW sokkal inkább MMO, mint RPG, számomra a DDO volt az arany közép. Érdekesek voltak a küldetések, a harcrendszer, a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller Magra...
2014.12.17. 15:10
Utánajártam ennek a játéknak, szerintem kipróbálom a Planescape:Tormentet ma este, jónak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!