iPon Hírek

Természetes klímaszabályozó részecske

Dátum | 2012. 01. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Manchesteri Egyetem, a Bristoli Egyetem és a kaliforniai Sandia Nemzeti Laboratórium kutatói a Science oldalain számolnak be a Criegee-féle kettős szabadgyökök felfedezéséről és lehetséges forradalmi hatásairól a klimatológiában.

A Criegee-féle kettős szabadgyökök (CH2OO) nagyon reakcióképes molekulák, amelyek oxidálják a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, és így képesek természetes úton tisztítani a légkört. Létezésüket az 1950-es években Rudolf Criegee feltételezte először, de csak most sikerült valóban észlelni ezeket. A kutatók szerint a szabadgyökök légköri mennyisége nagy szerepet játszhat a klimatikus változások sebességének és irányának alakulásában.

A műszert, amelynek segítségével észlelték a gyorsan reagáló szabadgyököt a Sandia labor munkatársai fejlesztették ki. Sugárforrásaként egy harmadik generációs szinkrotron berendezés szolgált a Berkeley Nemzeti Laboratóriumban. A szinkrotron erős, szabályozható fénye segítségével figyelhették meg a szakértők a gyökök keletkezését, és a különféle izomerikus formákat.


A kísérletek eredményei alapján a Criegee-féle kettős szabadgyökök sokkal gyorsabban elreagálnak, mint azt előzőleg feltételezték, így felgyorsíthatják a légköri szulfátok és nitrátok keletkezését, ezzel növelve a légköri aeroszol mennyiségét és elősegítve a felhőképződést, amely hűti a bolygót.

Az elmúlt száz évben a földfelszín hőmérséklete átlagosan 0,8 °C-ot emelkedett, és a növekedés kétharmada az utóbbi 30 év eredménye. Az országok többsége egyetért abban, hogy drasztikusan vissza kell fogni az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Criegee-féle kettős szabadgyökök mostani felfedezése és kémiai reakcióik alaposabb megismerése esetleges más megoldási lehetőségeket is felvethet, de természetesen nem arról van szó, hogy nagy mennyiségű szabadgyököt engedünk a légkörbe, mert annak katasztrofális következményei lennének. A szabadgyökök egyik legfontosabb összetevője természetes úton, a növényi anyagcsere folyamán keletkezik, így a felfedezés egyik legfontosabb üzenete az lehet, hogy ha megfelelőképpen ügyelünk arra, hogy a maradék növényi ökoszisztémát megőrizzük, akkor a természet alkalmazni tudja saját módszereit a klimatikus viszonyok szabályozására.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. pjszilard
2012.01.17. 21:15
Miert kell minden ertelmes cikkhez hozzairni azt, hogy az emberek miatt melegedik a bolygo.

A bolygonk belselye olyan forro, hogy meg van olvadva, a nap olyan erovel sugaroz, hogy egy fegyott havas hegyoldalon furdoruhaban sielhetsz. A tuzhanyok annyi fustot juttatnag a legkorbe mint egy kontinens egyuttveve. Es azt meselik be neked, hogy erezd magad rosszol, mert kocsival mentel dolgozni, es miattad hal ehen a jegesmedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. planetboy
2012.01.17. 23:21
pjszilárd:
Nem akarok okoskodónak tűnni, de látszik, hogy soha nem volt fősulin Környezetvédelem és energia gazdálkodás órád....
mert ott megtanultan volna mik azok az aeroszolok és, hogy a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid felelős pl a savas esőért is és más dolgok ért is. Lett volna labor mérésed is és láttad volna a dolgokat saját szemmel is.
Az meg amit a vulkánokról tudsz az nagyon téves mert amit azok kibocsájtanak az az egyensúly része mert széndioxid és szénmonoxid van a légkörben is egy egyészséges mennyiségban(természetes hőháztartás), amely ha kevesebb lehűlés lesz és ha több akkor meg felmelegedés.
Hidd el az emberi tevékenység az ami tehet róla.....
írhatnék neked itt ódákat de amilyen agyi szinten állsz úgy sem érted meg, de ha gondolod a háromszáz oldalas tanulmányomat átküldöm.......
az meg, hogy miért érzel melegebbet ha sielsz a hó mivel fehér ezért nagy mértékben veri vissza a napsugárzást, nem a levegő meleg hanem a visszaverődő fény melegit fel de ezt már álltalánosban is tanulnod kellet volna.
Ha legközelebb hozzászólsz valamihez akkor légyszi legalább informálódj előtte és ne írj be baromságokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. POSEiDON
2012.01.17. 23:53
az intellektualitás az emberrel születik, sem főiskolán sem máshol nem kapsz belőle utólag. otromba dolog ezzel érvelni még akkor is ha igazad van, mert bizony igazad van. az éghajlatunk jelenlegi mértékű változása messze túlmutat az egyébként természetes folyamaton. a világunkra mérgező és pusztító gázok mellett érvelni a belső égésű járművek pártfogásával pedig rövidlátás. ha nem használtok autót vagyis nem olyat ami fosszilis energiahordozóval működik már nagyot tesztek az otthonunkért. üdvözlöm a jól informáltságodat planetboy, nem vagyok egyedül. jómagam nagyon gondolkodom egy 100%-ig környezetbarát jármű megépítésén és használatán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2012.01.18. 00:11
POSEiDON

100%-ig környezetbarát jármű Kerekpar.

Nem a savas esovel vitazom, hanem a felmelegedessel.
Tobb napkitores, melegebb van tobb a CO2, kevesebb napfolt huvosebb kevesebb CO2, nem forditva.
Egy angol meteorologus szinten megunta a vitat a napfolttevekenyseg alapjan elorejelzett idosarasra fogad es mindig nyer, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pjszilard
2012.01.18. 00:13
Neki papirja van rola.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pjszilard
2012.01.18. 00:22
NASA

http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2003/0313irradiance.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pjszilard
2012.01.18. 00:22
NASA

http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2003/0313irradiance.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ossyni
2012.01.18. 00:40
nem akarok belepofázni, de azt hiszem a Toyotának van már olyan autója, ami kevesebb széndioxidot bocsájt ki, mint ha biciklivel közlekednél.

A napkitöréses földfelmelegedés elméletek még egyenlőre összeesküvés elméleteken alapulnak, tudományosan még nem elfogadott, hiába a sok alátámasztás is. (Személy szerint hiszek neki) Ez persze nem mentség a környezetszennyezés bármely formájára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. planetboy
2012.01.18. 00:49
POSEiDON:
Teljes mértékben igazad van nem kellett volna kivetítenem és visszaélni vele. De tudod nem szeretem mikor valaki hülyeségeket ír és nem tudja pontosan mi miért történk.

pjszilad: csak nem a nap kitörés és a napfolt miatt lesznek ezek a dolgok mint ahogy az előző hozzászólásból is látszik kicsit nézz utána(mert vanak dolgok a légkörben amik ezekért a dolgokért felelősek) rájössz nincs kedvem ezen vitatkozni, a savas esőt csak példának írtam oda van még azon kívül ózon kárósító hatása is van meg még sorolhatnám.
"Attól, hogy több ember állít egy marhaságot attól még marhaság marad"

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cukrosbacs...
2012.01.18. 01:55
POSEIDON:
Én nem vagyok ebbe túlságosan jártas de ha megcsinálod az autót akkor elküldhetnéd a terveket hogy csináljak én is egyet mivel úgy eladni a licenszt nem fogod tudni hogy az meg is valósuljon, azt is tudjuk miért . Tehát marad a fű alatti készítés és ha elég sok lesz belőle akkor talán az autógyárak is előveszik a magukét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2012.01.18. 08:36
pjszilard:
"100%-ig környezetbarát jármű Kerekpar."

Ezt mond azoknak akiknek napi 50km-t kell utazniuk a munkahelyükre.
És sajnos rengetegen vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2012.01.18. 09:03
pjszilard:

Szerintem van abban valami amit mondasz, nem teljesen butaság. De amellett szaladsz el az állításaiddal, hogy nem veszed bele a képletbe az embert, mint amolyan "katalizátort".
Az idő és a föld történetében számtalanszor fordult elő klímaváltozás. Melegedés és lehülés váltották egymást. Ami egy természetes folyamat (és a kommentjeid alapján ezzel értesz egyet te is) Ez teljesen igaz.

Amiről viszont itt szó van (és itt van egy kis képzavar): Az pedig az, hogy az emberi tevékenység az ipari forradalom óta brutálisan felgyorsította ezt a folyamatot. Míg a föld középhőmérséklete több ezer év alatt változott 1-1 fokot, addig az utóbbi 100 évben ez a szám mondjuk 2-3. Tehát ha pl azt nézed, hogy 10000 év alatt 1 fok vagy 100 év alatt 2, marhára nem mind 1. Nem kell attól félni, hogy holnap jégkorszak lesz vagy trópusi éghajlat mindenütt, de az éghajlat változik és ezt te is érzed a teleken, nyarakon.
Soha nem látott viharokat jósolva a jövőben, nem beszélve a káros napsugárzás okozta rákos megbetegedésekről stb stb...

Szóval lezárás ként, van igen egy természetes melegedés, és van az emberi tevékenység ami rátesz 2-3 lapáttal erre. (ami nem csak a gáz kibocsátással függ össze, hanem az erdők brutális mértékű irtásával is)
Az erdő "irtás" (nevezzük gazdálkodásnak) nem a fejlett országokban probléma, hanem a fejletlenekben. pl: Afrika, Dél-Amerika ahol nem törődnek azzal, hogy ültessenek fákat, hanem felgyújtják az erdőt, hogy legyen termőföld vagy épp eladják a fát, hogy élelmet vegyenek a kapott pénzen. Miután a termőföldet teljesen kiszipolyozták, mennek tovább ahelyett, hogy fejlett földműveléssel trágyáznák azt, vagy megpróbálnák megőrizni hosszabb távon is. (nem véletlen találták ki száz évekkel ezelőtt a vetésforgót) Ezért terjed tovább a szahara is, mert a szavannák is húzódnak egyre közelebb az egyenlítőhöz! Mivel a kimerült termőföldeket nem bokrosítják, ültetik be fákkal, az szépen lassan sivatagosodik és stb stb.


Ha ezeket végig olvastad és nem ismered el, hogy ez az igazság, akkor nagyon rossz úton jársz és rajtad senki sem segíthet ^^ (Senki ne vegye ezt kioktatásnak, nem annak szántam, de pár dolog nem csak 1-2 jelenség következménye hanem sok eseményé egyszerre)

Természetesen én sem vagyok klimatológus, de hiszek az érveimben, amik azért ha nem 100%os pontossággal, de megállják a helyüket!

Peace!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2012.01.18. 09:16
tomchee: időben kell indulnia, de ha nem szeret korán kelni, akkor előny, ha egy megfelelően nagy dombon lakik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adler741
2012.01.18. 12:59
Ez mi?Ha valaki veszi a fáradságot és felnéz az égre,mielőtt rávágod a választ ,segítségül ez nem kondenzcsík!

http://www.youtube.com/watch?v=Psdg3OAw_a8

chemtrail
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!