iPon Hírek

Térszimuláció fényképekből MS-módra

Dátum | 2008. 08. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Érdekes új technikával állt elő a Microsoft, Photosynth néven. Az újdonság ugyanis nem kevesebbet tesz lehetővé, mint egy adott helyszín lehető legjobb rekonstruálását az erról készült fotók alapján, mindezt pedig teljesen önállóan és automatán (bár esetleges tévedések esetén bizonyára lehetséges felhasználói korrekció is).

A működési elv leírva és összefoglalva igen egyszerű, bár a tényleges megvalósítása annál bonyolultabb: a program egyrészt hasonlóságokat keres a rendelkezésére bocsátott fényképek között, másrészt pedig felméri a perspektívát is, és megbecsüli, hogy az adott kép készítésekor a kamera hol is állt, merre is nézett - mindezen adatok tömegének összessítésével pedig előállítja a helyszín rekonstrukcióját.

Egyelőre a program még csak próbaváltozatként érhető el, és úgy is csak XP-re vagy Vista-ra (bár ígérik, hogy amint elkészül a Mac-es verzió, nyomban elérhetővé teszik azt is), és ezen belül is Explorer 7, vagy Firefox 2-3 alá. A továbbiakban még számos fejlesztést, és további lehetőségekkel, funkciókkal való kibővítést is terveznek. Figyelmeztetnek továbbá arra is, hogy a program komolyan igénybe veszi a gép grafikai részlegét, így régebbi hardvereken működésképtelen lehet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pluto
2008.08.21. 22:21
Na végre!! Valami jó kis Microsoft program.Ilyen is régen volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.08.22. 02:24
apáám, ez óriási :mellow:
csak azért nem volt ilyen eddig, mert senki sem gondolt rá - lehet, h azért, mert felesleges????

különben is 1 ilyet nagy kunst lehet leprogramozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!