iPon Hírek

Teslára alapoz a Cray XE6-os blade szervere

Dátum | 2010. 09. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cray és az Nvidia együttműködésének gyümölcseként megszületett a frissített XE6 -os termékcsalád. Az XE6-os rendszerek belsejében most már nem csak AMD Opteron processzorok, hanem Tesla 20-as sorozatú gyorsítókártyák is lapulnak, amelyek hatalmas párhuzamos számítási teljesítmény kínálnak a különböző alkalmazások számára. A HPC szegmensben helyet foglaló újdonságok az XT6-os rendszer utódjául szolgálnak majd, sőt, a Cray XT5-ös és Cray XT6-os rendszerek tulajdonosainak lehetőségük lesz Cray XE6-ra fejleszteni meglévő rendszereiket.

A Cray XE6 rendszerek blade szerver elemekből épülnek fel és a Tesla 20-as sorozatú grafikus gyorsítókártyák mellett AMD Opteron processzorokat is tartalmaznak. Az újdonságok megjelenésével a Cray most már egy teljes termékpalettát kínál a HPC (High-Performance Computing) szegmens számára, kezdve az asztali gépektől egészen a szuperszámítógép fürtökig. A Cray XE6 a szuperszámítógép fürtök piacán, a CX1-es és CX1000-es rendszerek pedig az asztali- és középkategóriás megoldások piacán próbálnak majd labdába rúgni.
CRAY XE6, mostantól Teslával is.
A friss rendszerek elődeikhez képes nagyobb hálózati teljesítményt, jobban skálázódó szoftver környezetet, nagyobb teljesítményt és új lehetőségeket biztosítanak a felhasználók számára. A blade szerverek közötti kapcsolatot a Gemini Interconnect biztosítja, amely elődjénél sokkal jobban alkalmazkodik a rendszer igényeihez: nagy adatátviteli sávszélességet kínál és jól skálázódik. Az újdonságok és a Cray Linuxos szoftverkörnyezetének legfrissebb verziójának segítségével az ISV alkalmazások széles skáláját használhatják a vevők.

Az XE6-os bladekben Tesla C2050-es vagy Tesla C2070-es grafikus gyorsítók kaphatnak majd helyet, amelyek egyetlen GPU-val rendelkeznek és 3 GB-nyi vagy 6 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memória helyezkedik el rajtuk. A Tesla 20-as sorozatú grafikus gyorsítók dupla pontosságú műveletek esetén 515 GFLOPS számítási teljesítményt kínálnak és ECC támogatással is rendelkeznek. A grafikus gyorsítók mindkét esetben egy GPU-t tartalmaznak, amely 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a fedélzeti memóriához. A GF100-as grafikus processzorok belsejében 448 CUDA mag teljesít szolgálatot, amelyek 1,15 GHz-en ketyegnek. Természetesen a GPU és a CPU esetében is megvannak azok a felhasználási területek, ahol egyik vagy másik jobban teljesít, ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

Az új, Tesla 20-as sorozatú grafikus gyorsítókártyákat is tartalmazó rendszerek segítségével a Cray XE6 előrébb léphet majd a szuperszámítógép fürtöket tartalmazó ranglistán, ahol jelenleg a gyártó 12 magos Opteron processzorokat tartalmazó rendszere a 2010 júniusi összegzés alapján a 95. helyet foglalja el. A Cray és az Nvidia a jövőben továbbra is együttműködnek majd annak érdekében, hogy a HPC szegmensben helyet kapó rendszerek minél hatékonyabban működhessenek és minél nagyobb párhuzamos számítási teljesítményt kínálhassanak a vásárlók számára. Azt, hogy milyen fontosak az ez irányú fejlesztések, semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy a vállalatok kutatásait 25 millió dollárral támogatja a DARPA (Defense Advanced Research Project Agency).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Mandris90
2010.09.24. 10:31
515gflops sztem azzal egész jól futnának a játékok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Power
2010.09.24. 12:57
" Cray előrébb léphet majd a szuperszámítógép fürtöket tartalmazó ranglistán, ahol jelenleg a gyártó 12 magos Opteron processzorokat tartalmazó rendszere a 2010 júniusi összegzés alapján a 95. helyet foglalja el."

Jelenleg is Cray vezeti a listát, úgyhogy nem igazán érthető mit akart a cikkíró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r Power
2010.09.24. 14:05
Valóban Cray rendszer vezeti a listát, de nem XE6-os, hanem XT5-ös. Az XE6-os pedig valóban a 95. helyen tanyázik.

Az idézett sorból hiányzik az XE6-os típusjelzés, így jogos, hogy szóvá tetted. Köszi! Pótoltam.

Helyesen:

"A Cray XE6 előrébb léphet majd a szuperszámítógép fürtöket tartalmazó ranglistán, ahol jelenleg a gyártó 12 magos Opteron processzorokat tartalmazó rendszere a 2010 júniusi összegzés alapján a 95. helyet foglalja el."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2010.09.25. 01:40
És még mennyi olyan számítógép van ami nem publikus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!