iPon Hírek

Testvéreket kap a MediaTek MT6859

Dátum | 2013. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A két újdonság a MediaTek jelenlegi legsikeresebb chipjét, az MT6589-et veszi alapul, alulról és felülről fogják majd ezt közre. Az MT6589M valamivel visszafogottabb produkciót tud majd nyújtani, míg a MT6589T überelni kívánja a mostani megoldást. A MediaTek addig üti a vasat amíg meleg, hiszen az MT6589 "karrierje" jelenleg is felfelé ível. Nemrégiben bemutatkozott a HTC 608T az első eredménye a HTC-MediaTek partnerségnek, néhány napja pedig a Sony C3 tervei is kiszivárogtak. Ráadásul a C3 esetében már a felturbózott MT6589T került szóba. A HTC 608T egyébként csak Kínában kerül a boltok polcaira, és az eddigi információink alapján úgy tűnik, hogy hasonló sors várhat a Sony C3-ra is. Tehát azért korlátozva, de már a nevesebb partnerek sem kerülik el a MediaTeket.

Most pedig lássuk, miben is térnek el a friss kivitelek az eredeti lapkától. Az alap MT6589 négy Cortex-A7 magot foglal magában, melyek 1,2 GHz-es órajelen üzemelnek, a grafikus processzor szerepét betöltő PowerVR SGX544 meg 286 MHz-es frekvencián operál. A kisebbik, MT6589M processzor órajele változatlan maradt, de a PowerVR IGP-ét 156 MHz-re mérsékelték. Ez a multimédiás képességek terén komoly visszalépést eredményez, hiszen már legfeljebb 720p HD felvételek készítésére és csak 8 megapixeles kamera kezelésére lesz alkalmas, míg a maximális képfelbontást 960 x 540 képpontban (qHD) határozták meg. A MT6589T esetében ez a részleg teljesen érintetlen maradt a MT6589-höz képest. Ehhez is 13 megapixeles kamerát lehet hozzákapcsolni, aminek nem okoz gondot a FullHD videók készítése, továbbá a kijelző is FullHD, vagyis 1920 x 1080-as lehet. Itt azonban a processzormagok sebessége már elérheti az 1,5 GHz-et, a SGX544 grafikus modul pedig 357 MHz-ig is elmehet amennyiben minden erejét latba kell vetnie. A memóriavezérlő és a kapcsolati képességeik azonosak, akármelyik variánsról is legyen szó.

Néhány mérési eredmény szemrevételezését követően megállapítható, hogy a MediaTek közel sem az erejével tudja elhódítani a partnerek bizalmát. A népszerűség hátterében a rendkívül alacsony ára és a kiemelkedő energiahatékonysága állhat. Teljesítményben a Cortex A9 és A15 magok jóval erősebbek, így fordulhat elő, hogy 30-50 százalék az átlagosan lemaradása a MediaTek SoC-nak egy Tegra 3-hoz vagy egy S4-es Snapdragonhoz képest, sőt néhány programban felezésről is beszélhetünk.

A MediaTek MT6589 felhozatalának tagjaira alapozó mobiltelefonok valószínűleg árban addig merészkednek majd, ahol az említett "konkurensek" kezdenek. Tehát eléggé jól sikerült a megoldások pozicionálása, és ez jelenti a kulcsot a sikerhez a középső árszegmensben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!