iPon Hírek

Tesztasztalon a B3-as Phenom processzor

Dátum | 2008. 03. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ahogy azt már korábban hírül adtuk, az AMD megkezdte az első B3-as stepinggel rendelkező Barcelona maggal felvértezett Opteron processzorok mintapéldányainak szállítását, de az egységek sorozatgyártása is hamarosan megindul. Úgy tűnik, hogy a gyártó nem csak a szerverprocesszorok B3-as mintapéldányait, hanem a Phenomok B3-as verzióit is elkezdte szállítani, ugyanis az AnandTech kollégáinak sikerült rátenniük a kezüket egy B3-as Phenomra, amelyet aztán rögtön le is teszteltek.

Az első B3-as Phenom. Forrás: AnandTech
Az AMD Phenomjainak B2-es revíziói az emlékezetes TLB címfordítási hiba néven elhíresült bug-tól szenvedtek, erre a hibára lesz megoldás a B3-as revízió, amely már mentes ezektől a problémáktól. Ez a hiba vezetett tavaly az AMD Barcelona maggal felvértezett négymagos Opteron processzorok szállításának befagyasztásához is. A problémára korábban BIOS javítást adott ki a gyártó és továbbra is forgalomban tartotta a B2-es Phenom egységeket, de a javítás hatására ezen processzorok teljesítménye átlagosan 14%-kal csökkent. A B3-as Phenomok amellett, hogy mentesek lesznek a TLB címfordítási hibától, a hírek alapján azonos teljesítménnyel is rendelkeznek majd, mint a javítás nélkül üzemelő B2-es társaik.

Az első B3-as Phenom. Forrás: AnandTech
Az AnandTech munkatársai a WinRar segítségével próbálták lemérni a B3-as Phenom teljesítményét: a megmérettetésben egy B2-es 9600-as Phenom is szerepelt, természetesen javítás alkalmazása nélkül. A B3-as Phenom 1357 KB/s-os eredményt ért el, míg a B2-es Phenom processzor 1348KB/s-os teljesítményt mutatott fel, tehát a B3-as egység határozottan gyorsabb volt, ha nem is túl sokkal. Érdekesség, hogy a B2-es Phenom a TLB fix bekapcsolása után mindössze 365KB/s-os teljesítmény elérésére volt képes, ami nagyon alacsony a javítás nélküli teljesítményhez képest.

A teljes cikk az alábbi hivatkozás segítségével érhető el:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3260&p=1

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. J.o.k.e.r
2008.03.13. 16:02
Köszi szépen! Igyekszünk!

A B3-as Phenomokat már én is várom! Remélem zökkenőmentes lesz a teszt velük, mert anno a B2-eseknél csúnyán benéztük a dolgokat, feltehetően a ramok miatt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r
2008.03.13. 18:55
Szerintem teljesen jó választás! A ramnak mindenképpen mennie kell, mert a Phenomok már kezelik a DDR2-1066-os ramokat.

Az AMD oldalán majd érdemes lesz megnézni a kompatibilitási listát, hogy milyen ramokkal és milyen lapokkal mennek együtt a procik, biztos, ami biztos alapon. Persze majd BIOS frissítést is érdemes lesz nézni a laphoz, hogy minden rendben működjön. Nem hiszem, hogy baj lesz a rendszerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. J.o.k.e.r
2008.03.13. 19:37
Nézd csak: http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty...DIMM_010308.pdf

De szerintem a Phenom B3-asok megjelenéséig, illetve utána is frissül a lista.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r
2008.03.13. 19:50
A B3 az már más tészta, szerintem azzal nem lesz gond, de majd kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danee91
2008.03.30. 09:33
A TLB-s dologról beszélsz? Akkor megnyugtatlak otthoni használatnál szinte 100%, h nem fog előjönni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!