iPon Hírek

Tesztasztalon az Intel Atom processzora

Dátum | 2008. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Silverthorne processzora, amely mostantól Intel Atom márkanév alatt fut, egy rendkívül kis méretű, kis fogyasztású egység, amely teljes X86-os kompatibilitással rendelkezik. Az újdonságot a gyártó különböző hordozható, "internettel ellátott" készülékekben, azaz ún. MID-ekben (Mobile Internet Device) kívánja felhasználni a nem is oly távoli jövőben. Az új processzor főbb tulajdonságairól egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk, most azonban a kis egység teljesítményével kapcsolatos titkokról is lehull a lepel.

Az Atom processzor teljesítménye SuperPi alatt. Forrás: ComputerBase.de
Az Intel új processzorainak a típusjelzéseit, amelyek segítségével az egység teljesítményére következtethetünk, még nem hozta nyilvánosságra a gyártó, de a ComputerBase.de jóvoltából már megismerkedhetünk az egyik egység teljesítményével is. A srácok a Cebiten jelen lévő Atom konfigurációkon lefuttattak egy-egy SuperPi tesztet, amelynek értelmében az 1,6 GHz-es órajellel büszkélkedő Intel Atom processzor teljesítménye valahol a 900 MHz-es Celeron M és az 1,13 GHz-es Pentium 3-M között helyezkedik el, azaz az egység valamivel lassabb a Celeron modellnél, de picivel gyorsabb, mint a Pentium 3 M processzor. Az ASUS Eee PC-jének 900 MHz-es Celeron processzorát alapul véve, így már képet kaphatunk az Intel Atom konfigurációinak várható teljesítményéről is. Az viszont tény, hogy egyetlen SuperPI teszt alapján nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

A SuperPi alatti teljesítmény még nem feltétlenül mutatja meg a processzor valós teljesítményét: az Intel Atom egységét egy szálon futó SuperPi-vel tesztelték, a gyártó viszont már korábban is külön kihangsúlyozta, hogy az új processzor képes több szálon is dolgozni egyszerre, azaz rendelkezik multi-threading támogatással. Az Atom egységek olyan alkalmazásokban is jól szerepelhetnek majd, amelyek esetében nem játszik túl nagy szerepet a processzor nyers ereje, azaz az egység lebegőpontos számítási teljesítménye.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.03.06. 19:40
MID cuccokba szerintem még így is jó lesz az. Majd a gyakorlatban kiderül, hogy mennyire használható a proci egy ilyen MID gépezetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!