iPon Hírek

Tesztüzemben a 64 bites Snapdragon 810

Dátum | 2014. 08. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcommnál az idei évben minden eddiginél nagyobb mozgolódást figyelhetünk meg a felsőkategóriában. A vállalat idén már két olyan SoC szériát indított útnak, ami a csúcsot veszi célba, most pedig már a harmadikon, a Snapdragon 810 vonalon dolgoznak. Az évet egy olyan lapkával nyitotta a Qualcomm, aminek a megjelenése eredetileg egyáltalán nem volt betervezve. A Snapdragon 801-ről van szó, ami végül nagy siker lett, mert nem volt valódi alternatívája. A csúcson 2014 elején még csak ez volt elérhető integrált 4G LTE mobil kommunikációs egységgel, minden más nélkülözte ezt az egységet. Ennek köszönhetően azok, akik a felsőkategóriát szerették volna meghódítani, kénytelenek voltak ezt használatba venni. A Snapdragon 801 a tavalyi "listavezetőből", a Snapdragon 800-ból lett kifaragva, így nem jelentett komolyabb előrelépést. A Krait 400 processzormagok és az Adreno 330 grafikus feldolgozó órajelét megemelték, nőtt a maximális memória-sávszélesség is, valamint megjelent a HEVC/H.265 lejátszás támogatása. A Snapdragon 801 érkezése azért volt létfontosságú, mert a komolyabb változásokkal járó Snapdragon 805 nem készült el időben. Mivel a legtöbb okostelefon nem lett nagyobb feladat elé állítva, így nem is volt akkora probléma abból, hogy az S801 nem hozott drasztikusabb gyorsulást. Persze azért akadt néhány szenvedő fél, így például az LG G3 vagy az Oppo Find 7, melyek már Quad HD felbontással indultak harcba.
A Snapdragon 805 végül csak június végén került bevetésre, és az androidos élmezőny két „dél-koreaija”, a Samsung és az LG azonnal használatba is vette az új megoldást a Galaxy S5 LTE-A és a G3 Cat.6 fedélzetén. A Snapdragon 805 a 801-es jelölésű SoC-hez mérten 10-20 százalékos sebességnövekedést jelent a processzormagok kvartettjét figyelembe véve, illetve nagyjából 40%-ot grafikus teljesítmény tekintetében. Itt már Krait 450 magok állnak sorba a korábbihoz képest változatlan frekvencián, míg az IGP szerepkörét az Adreno 420 tölti be. Az első és egyelőre egyetlen Snapdragon 805-ös besorolású chip, az APQ8084 nem tartalmazza a hálózati modemet, így vélhetően csak azok fogják okostelefon formájában alkalmazni, akik mindent meg szeretnének annak érdekében tenni, hogy versenyképesek maradjanak. Ehhez a Gobi9x35 modemet lehet társítani, ami hatos kategóriájú LTE támogatással szolgál, vagyis akár 200 Mbps-ot is meghaladó letöltési sebesség is elérhető vele (a szabványban eredetileg 300 Mbps szerepel, de az eddig alkalmazott esetekben 225 Mbps jelentette a plafont). A Snapdragon 805 egyelőre nagyon úgy fest, hogy nem lesz hosszú életű, ugyanis a Qualcomm a legfrissebb információink szerint máris éles környezetben teszteli az utódját, a Snapdragon 810-et. A Snapdragon 810 esetében óriási rohamra kell számítani, ugyanis ez lesz a csúcson az egyik széles körben is elérhető 64 bites chip. A Qualcommnak egyelőre csak az Nvidiával kell ilyen tekintetben megmérkőznie, ám a Tegra K1-nél (Denver) még bőven akadnak tisztázatlan kérdések. A Snapdragon 810 széria első tagja az AnTuTu sebességmérő-alkalmazás adatbázisában bukkant fel a napokban. Az újdonság az MSM8994 jelöléssel van ellátva, ami azt jelenti, hogy van benne integrált mobil kommunikációs egység – természetesen 4G LTE-ről beszélhetünk. A Qualcomm korábban saját processzordizájnt használt, ám 64 biten az ARM által kialakított IP-ket fogják használatba venni. Az eddigiek alapján négy Cortex-A57 és ugyanennyi Cortex-A53 processzormag lesz jelen big.LITTLE HMP architektúrába rendezve a SoC-ben. A grafikus munka oroszlánrésze egy Adreno 430-ra lesz benne bízva, ami a Snapdragon 805 vonalon elővett Adreno 420 közvetlen utódjának számít. Nemcsak az első 64 bites, hanem az első 20 nm-es lapka is ez lehet a vállalat életében, vagyis több dolog miatt is nagy nyomás nehezedik a fejlesztőkre.
Az AnTuTuban felbukkant specifikációkból sajnos az nem derült ki, hogy milyen frekvencián üzemel majd a lapka. A big.LITTLE felállás egyébként is megzavarja az applikációt, és ez még csak tesztüzem, tehát az órajelek sem véglegesek valószínűleg. Megerősítést nyert viszont, hogy az IGP személyében egy Adreno 430-ról lehet beszélni. Az okostelefonon, ami otthont adott az S810-nek, az Android 4.4.2 operációs rendszer futott. A KitKat egy egészen nagy méretű, 6,2 hüvelykes panelen rajzolódott ki, ami 2560 x 1600-as felbontással lett ellátva, ebből fakadóan a pixelsűrűsége 487 PPI-s. A rendszernek a megmérettetés során 4 GB-nyi memóriával kellett gazdálkodnia. Ezek a paraméterek feltételezhetően a Snapdragon 810 referencia okostelefonját jellemzik majd. Az sajnos nem derült ki, hogy mennyi pontot tudott összehozni az AnTuTu-ban a Snapdragon 810, így a teljesítmény tekintetében még sötétben kell tapogatóznunk. Azt persze előzetesen is kijelenthetjük, hogy az aktuális konfigurációk überelve lesznek, vagyis 40 ezer pont felett kell vele számolni, de jobb esetben még az ötvenezret is át fogja lépni, hiszen ehhez a határhoz már a MediaTek MT6595 is közel jár (itt a Cortex-A17 magoknak és a CorePilotnak (big.LITTLE HMP) köszönhető a szép eredmény). A Qualcomm Snapdragon 810 jelen állás szerint először fogja bevetésre küldeni a Cortex-A57 processzormagokat, és erre az idei év végén vagy 2015 elején kerül majd sor. Ezt követően csak több hónappal léphet színre az egyik legnagyobb rivális, a MediaTek saját megoldása, így bőven lesz ideje arra a Qualcommnak, hogy még több partner szívébe lopja be magát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. menthous
2014.08.19. 19:48
Nekem pedig vígan elég mindenre,akadozás nélkül a két magos 1.3ghz-s 1024mb ramos iphone 5...,nem is gondolkodnék 8 magos telefonban 3-4gb rammal,mikor ezt sem tudom utolérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gyenesmart...
2014.08.19. 20:24
6 Col? Mekkora kéz kell már ehhez, hogy tudj telefonálni, illetve egy kézzel használni.
Én már a "kis" Lg F6-omat sem tudom 1 kézzel használni, mert akkora.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tibike1993 menth...
2014.08.19. 20:40
Oké h neked elég, de gondolj csak bele. Ez jelentős teljesítménynövekedést jelent. Most attól, h neked mi felel meg, meg mi nem, az más kérdés. Az is más kérdés, h minek kell ennyi egy droidnak. Nem mind1? A lényeg, h jól fusson rajta a rendszer, támogasson sok minden, és energiatakarékos legyen. Hidd el, az ezzel szerelt készülékek nem lesznek drágábbak, mint az iPhone. Akkor miben is hátrány? Semmiben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nec6610
2014.08.19. 23:43
A cikk írója nem jól tért ki a fejlesztői eszközre, mert az nem "okostelefon" hanem konkrétan dev board. A fejlesztés menete nem abból áll, h egy tsmc gép kihány magából egy pár SoC-ot, és azt fürgén beültetik egy telefonba... Egyedi FPGA-kon megy a fejlesztés, ezt kinyomja egy chipgyártó mintadarabban, és egy kb 15x20cm-es pcb-re beültetik ami mindenféle debug porttal és mérési ponttal van tele. Ja + a jelen esetben egy 6,2" qHD kijelzőt is rápattintottak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2014.08.20. 17:03
Ember nem tok mindegy rank nezve hogy telefonba raktak vagy sem?
Oda van irva mikor debutal es az a lenyeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SzAdamAndy
2014.08.20. 19:27
Nem kevés az a majdnem 1Ghz? Főleg úgy hogy a mostani 801esek eléggé melegednek 4K-s videók felvételénél. 64bit itt is csak arra jó hogy több mint 3Gb ram-ot tudjon a teló kezelni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!