iPon Hírek

Tévút a BlackBerry számára a billentyűzet elhagyása?

Dátum | 2014. 01. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Meglehetősen érdekes nyilatkozatot tett a napokban a BlackBerry vezetője. John Chen a Bloombergnek adott interjúja során rávilágított arra, hogy a jövőben ismét a billentyűzettel ellátott okostelefonoké lehet a főszerep a vállalat portfóliójában. A BlackBerry továbbra sem igazán találja a helyét a világban, és talán ennek köszönhető a vezérigazgató meglehetősen érdekes kijelentése, miszerint ismét a teljes gombsorral ellátott mobilok kerülhetnek fókuszba. A BlackBerry 2013-ban bemutatta a BlackBerry 10 operációs rendszert, aminek az volt a legnagyobb újítása, hogy a grafikus kezelőfelületét érintésvezérléshez tökéletesre fejlesztették. Ennek megfelelően a debütáló rendszer a BlackBerry Z10 fedélzetén indult bevetésre, és csak később futott be a billentyűhuszárok vágyait kielégítő BlackBerry Q10. A vállalat akkor még úgy vélte, hogy ez hozhatja meg a kellő lendületet a túléléshez vezető úton, ám mostanra bebizonyosodott, hogy az érintős modellek feltűnése sem segíti őket különösebben, sőt. Sem a BlackBerry Z10, sem pedig a Z30 nem produkálja azt, amit előzetesen vártak.
John Chen ennek fényében nem meglepő, hogy azt nyilatkozta a Bloomberg News számára, hogy a jövőben jellemzően hardveres billentyűzettel felvértezett okostelefonok érkezésére kell számítanunk. "Én személy szerint szeretem a billentyűzeteket, így láthatjátok majd a továbbiakban, hogy a BlackBerry billentyűzetes mobiltelefonokkal áll elő – nem használom azt a szót, hogy kizárólag, de elsősorban így lesz." Sajnos a BlackBerrynek nem túl jók a kilátásai. A híres popsztár, Alicia Keys is bejelentette az elmúlt hetekben, hogy hátra hagyja a BB-t. Az énekesnő a nemzetközi kreatív igazgató szerepét töltötte be csaknem egy éven át a cégnél, a feladata pedig elsősorban a fiatalok körében való népszerűsítés lett volna. Ráadásul amellett , hogy a BB vezetése félévente új tervekkel áll elő, a befektetők bizalmát is teljesen elvesztették már. Az elmúlt időszakban mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy némi profitra tegyenek szert. Aláírtak például egy rendkívül hosszú, ötéves megállapodást a Foxconn Technologyval, hogy a gyártási költségeket a legjobb szintre tornázzák. Ez volt az utóbbi időszak legjobb lépése a részükről, hiszen ezt követően némileg emelkedtek a részvényárfolyamok. A vállalat vezérigazgatója ugyan próbál pozitív maradni – mi mást is tehetne –, de érezhetően egyre nagyobb a feszültség a BB berkeiben. Chen ezúttal ismét a jól megszokott felhasználói kört nevezte meg potenciális célközönségként. A társasági, vállalati és a kormányzati ügyfelek számára továbbra is a legjobb élményt nyújtanák, elsősorban a meglévő és visszatérő QWERTY billentyűzet által. Hogy mennyire jön be a gyártási költségek lentebb szorítása, és a régi-új marketing, azt a következő negyedévekben meglátjuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Wolgor
2014.01.21. 15:28
lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mikej95
2014.01.21. 15:34
Egy normálisan megoldott QWERTY billentyűs(pl xperia mini pro, amit pont nem ők csináltak), jó hardverrel és aksival ellátott okostelefont, jó árban én is elfogadnék, mindegy milyen vastag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2014.01.21. 16:09
Kisse lemaradtak,az itt a gond.Mint a Nokia.Ezeknek is kellene egy osszeolvadas,hogy tuleljek a helyzetuket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KisDre
2014.01.21. 16:30
a BB QWERTY-jével csak az a bajom, hogy ékezetes betűt 1 kézzel használva nem tudok csinálni
Egyébként remek kis kütyü (BB 9320), nem kell nekem android meg érintő, mégis, netezni-zenét hallgatni-TELEFONÁLNI tudok rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2014.01.21. 17:32
Na most van az, hogy game over. Eddig még reménykedtem benne, hogy megjön a jobbik eszük, és elkezdenek vonzó ár/érték arányú, több vevői réteget lefedő telókat (szigorúan többes számban), gyártani, de úgy látom nem.

Itt a vége srácok, pedig a BB10 nem egy rossz OS, csak a Z10-et hihetetlenül elkú... tolták. (És azóta is az egyik rossz döntést hozzák a másik után).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2014.01.21. 17:33
nagy lol

rengeteg ismi , haver , csajok stb között 2 emberkének van BB-je , de csak azért , mert Facen , iwiw és sms kockák , gyorsan tudjanak írni , válaszolni , reagálni , ha WC-n ülve is egy hsz érkezett posztjájoz ... szóval a használók elég tetemes része szerintem az ilyen kockákból tevődik ki . Csak azért vették meg BB-t mert van billentyüzete és így Facebúkon élvezkednek ~100e Ft -os telóval , amit az életben nem használnak ki ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.01.21. 18:11
Hát amikor váltottam okostelóra (bár van rajta fix gomb de csak pár darab minimál funkcióval) kb fél óra múltán kezdtem el mondogatni hogy kell egy kib*szott billentyűzet. Ha lesz normális (kihajtható, csúsztatható, mindegy) billentyűzetes telefon, akkor vélhetőleg olyat fogok venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zephyrus
2014.01.21. 22:07
soha nem votl jobb telefonom mint a blackberry bold 9780 abból volt 5 is 8 hónap alattt egy típushiba miatt mindig adtak újat... pedig azóta volt S3 és S4 is szóval érintőképernyő csúcsai megvoltak, de még mindig az volt a legjobb. azóta a BB-k is egyre silányabbak, annak még szép bőr volt a hátulja, jól nézett ki, aztán mostmár hova lettek ezek a bb-k? már 9790 is csúnya, 9900/9930 is, q10ről nem is beszélve valószínűleg ha nem lett volna típushibás a 9780 azóta is azt használnám, mert azóta se látok indokot, amiért váltanom kellett volna róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Nirvanus
2014.01.21. 22:44
Véleményem szerint a címben feltett kérdésre egy határozott igen a válasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hubja
2014.01.24. 15:48
Olvasom a hozzászólásokat és teljesen biztos vagyok benne, hogy a kommentelők 1%-a sem használt soha Z10-et, vagy Q10-et. Több összehasonlítás is mutatja, hogy a BB10 OS a jelenlegi legjobb, tehát a legjobb mobil operációs rendszer az egész világon. A legegyszerűbb, legkezelhetőbb, legátgondoltabb. Mellé megkapjuk az egyik legjobb hardware-t. Ha bárki egyszer egy android, vagy akár ios után BB 10-et használ, biztosan nem akar visszatérni az előzőkhöz, csak sajnos valóban kicsit elkéstek. Jelenleg ezen dolgozik a BlackBerry: meggyőzni a felhasználókat, hogy tegyenek egy próbát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.24. 15:51
én 9780-ról váltottam, és én is úgy gondolom, hogy az eddigi legexkluzívabb terméke a gyártónak és én is nagyon imádtam, de hidd el, ha elkezdesz Q10-et használni, nem fog zavarni, hogy nem bőrberakásos a hátlapja. Kárpótolni fog mindenért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!