iPon Hírek

Thaiföld betiltotta a GTA-t egy gyilkosság miatt

Dátum | 2008. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Egy tájföldi videojáték forgalmazó nagyvállalat betiltotta a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő GTA sorozat forgalmazását, miután egy táj tinédzser a videojáték hatására gyilkolni és rabolni kezdett az utcán. A 18 éves fiatal, aki egyébként egy főiskolai tanuló, kirabolt egy helyi taxist, majd ellopta annak járművét, ám mikor az 54 éves ember megpróbált ellenállni, a tinédzser egy késsel megölte.

A diákot szombat este a rendőrök egy bangkoki kis utcában találták meg, ahonnan éppen ki akart tolatni a lopott taxival. A taxi hátsó ülésén megtalálták az 54 éves halott taxist is. Miután a rendőrök elfogták a tomboló fiatalt, rögtön kérdőre is vonták, de a srác csak ennyit tudott felhozni mentségére: "Kíváncsi voltam, hogy vajon a valódi életben is olyan könnyű kirabolni egy taxist és ellopni az autóját, mint a videó játékban?"

A GTA tájföldi forgalmazója, a New Era Interactive (továbbiakban NEI) azóta felfüggesztette a GTA videojátékok terjesztését, és a Reuters információi szerint arra kérte tájföldi viszonteladóit, hogy távolítsák el a játékot üzleteik polcairól. Egyelőre nem tisztázott, hogy a NEI az egész GTA sorozatot, vagy csak a játék legújabb, Grand Theft Auto: IV című változatát tiltotta-e be.

Az eset után a tájföldi Kulturális Minisztérium vezetői hangot adtak azon véleményüknek, hogy szerintük ez az eset rendkívül jól példázza az erőszakos játékok veszélyességét. A hivatal szerint a szülőknek nagyobb figyelmet kéne fordítaniuk arra, hogy gyerekük milyen játékokkal üti el szabadidejét.


"Ez egy időzített bomba, amely már fel is robbant és ez a helyzet a jövőben csak tovább romlik." - mondta Ladda Thangsupachai, a Kultúrális Felügyeleti Központ igazgatója. "Ma egy taxisofőr volt az áldozat, de holnap könnyen lehet akár egy videojáték bolt tulajdonos is." - tette hozzá.

A GTA sorozat egyébként világszerte az erőszakos tartalmakat ellenző szervezetek és magánemberek kereszttüzében van. A mostani eset sajnos nem az első volt, amikor egy játékos a virtuális világot összekeverte a valósággal, és ámokfutásba kezdett, de ez valószínűleg nem is az utolsó alkalom. Június folyamán New York-ban történt hasonló eset, amikor 5 fiatal szintén ámokfutásba kezdett az utcán. Később a rendőrök kérdéseire annyit válaszoltak, hogy ők csak a GTA sorozatból vett jeleneteket próbálták leutánozni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Svindler
2008.08.05. 19:04
Mondjuk az fix, hogy az ilyen esetben sérült a gyerek. Épeszű ember ilyet nem tesz, ennyit az esti TV műsor is "árthat". Szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. J.o.k.e.r
2008.08.05. 19:08
Persze. Szerintem ha nem játszik a GTA-val és egyetlen erőszakos játékkal sem, akkor is csak idő kérdése, és valami mástól ugyanígy "bekattan"... Ilyenek vannak, sajnos nem újdonság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske
2008.08.05. 19:28
(J.o.k.e.r @ 2008 Aug 5, 18:08) Persze. Szerintem ha nem játszik a GTA-val és egyetlen er?szakos játékkal sem, akkor is csak id? kérdése, és valami mástól ugyanígy "bekattan"... Ilyenek vannak, sajnos nem újdonság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. buRnY
2008.08.05. 21:08
Az én véleményem: az, hogy egy idióta, elmeteg, hülye, barom, fogyatékos gyerek ilyet csinál, és azt mondja azért, mert a játék hatására megbolondult, annak az agyával elég nagy problémák vannak. Ha valaki, nem tudja felfogni 10 év fölött (de még alatt is), hogy lekésel egy taxis-t, és ellopja a kocsit, az szellemileg hülye. Nem kéne azért betiltani egy játékot, mert van egy-két gyerekszobátlan köcsög, akit a szülei, inkább a gyerek személyiségével, vagy a szülei állapotával kéne foglalkozni, nem hibáztatni a játékot. Jómagam, és még jópár ismerősöm is sokat játszott a GTA-val, érdekes, mi miért nem gyilkoltunk???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alamos
2008.08.05. 21:13
Én inkább nem mondok semmit erre - emberi IQ, hogy túlélsz-e az északi sarkon 200-as IQ-val egy hóvihart egy szál alsóneműben kés nélkül csak puszta kézzel.
Ott volt példaként, hogy a Tom és Jerry rajzfilmsorozat miatt is halt meg csecsemő. Volt a Dragonball miatt is halál, hogy a gyerek azt hitte tud repülni és leugrott a 9-ikről.
Volt, hogy a szülők belefeledkeztek a WoW-ba és 3 nap után a csecsemőjüket holtan találták otthon.

Szóval van bőven példa, és emberáradat is hiszen 6 milliárdan élünk, 1-2 milliárdnak elég élelmiszerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MeUBIUS
2008.08.06. 02:34
Felháborító,hogy "okos" tanult emberek ilyet állitanak,még a pszihológusok is,hogy a videójáték hatására lesznek........ az emberek.
Egy ember jellemét nem az határozza meg,h mivel játszik hanem a nevelése,stb.
Sokmindennel játszottam már életembe,valami jobban bejött,valami kevésbé, de nem teszek semmi olyat a való életben mint a játékokban.
Ennyi erőből a kocsimmal a járókelők közé hajthatnék... a la CARMAGEDDON!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bszoke88
2008.08.06. 13:01
tuti, hogy nevelés kérdése
ezért próbálok én a következők szerint élni: I don't want to be a product of my environment, I want my environment to be a product of me.

Nem csak a srácot küldeném a túloldalra, hanem az összes rokonát is. Ilyen törvények kellenének ebbe a világba, talán akkor változna vmi.

A magyar törvénykezés, jog is kész poén. Ott az a példa, hogyha betörnek hozzád és megsebesíted vagy megölöd a betörőt, akkor téged csuknak le.

Amerikában, ha hivatlanul mész be vkinek a birtokára egy figyelmeztető lövés után lepuffanthat. ennyi

a kisebbség külön téma... ne is beszéljünk róla...

én is játszottam már a gta-val, meg a postallal, sőt láttam a dragonball-ból is egy csomó részt stb, de még nem raboltam, gyilkoltam...
és nem is érzem szükségét... :mellow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bszoke88
2008.08.06. 13:50
ami még eszembe jutott:
ott a foci. vannak emberek, akik azért verik a másikat, mert a másik csapatnak szurkol. (számtalan példa volt már erre) ennyi erővel a focit is be lehetne tiltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alamos
2008.08.08. 22:24
Hm, neveltetés? Kb. 1 négyzetméteres szoba, 2 fickó 2-2 literes teli flaskával, és aki állva marad az jöhet ki.
Ennyi a nevelés manapság, mit vársz ilyen szituban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.08.09. 12:57
régebben egy ilyen botrány kapcsán többen elkezdték elemezni ezeket a dolgokat

tudtommal arra jutottak, hogy azok vannak a legnagyobb veszélyben, akiket 0 vagy 1 szülő (nem) nevel, nincsenek barátai, magányos, visszafojtja a haragját, mindenhol mindenki folyamatosan piszkálja stb.

de azt is hozzátették, hogy az ilyen emberek más indíttatásból is elkövethetnek erőszakos bűncselekményeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gamer123
2008.08.11. 08:28
(bszoke88 @ 2008 Aug 6, 12:50) ami még eszembe jutott:
ott a foci. vannak emberek, akik azért verik a másikat, mert a másik csapatnak szurkol. (számtalan példa volt már erre) ennyi er?vel a focit is be lehetne tiltani.


pl.?

fradi - újpest

2004-ben ez történt: 4fradi szurkolót harmadfokú 2 szurkolót pedig másodfokú égési sérülésekkel vittek kórházba...

rá 2 hétre: 8 újpest szurkolót majdnemhogy halálra vertek..................
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!