iPon Hírek

The Purring Quest - Macskarajongóktól macskarajongóknak

Dátum | 2015. 12. 29.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Rég lepett meg ennyire játék, mint a The Purring Quest. A leírás alapján egy legyintést is alig érdemlő, blőd vacaknak látszott, és ezen a kezdő képsorok sem sokat javítottak: szirupos love story, tragikus halál, a fájdalomtól és gyásztól hallucináló túlélő. Mi Kimchit, a szerelmespár macskáját alakítjuk, aki egyébként a videóbejátszásokból ítélve nagyjából 40-50 éves lehet, a gazdái tehát valószínűleg titkos klónlabort rejtegetnek a kamrában. Kimchi ered majd a behaluzó férfi és a nyakéket lenyúló tolvaj szarka nyomába, hogy megkeresse őket. Másik fő feladatunk a játékban lévő híres cicusokkal való beszélgetés és a ketrecbe zárt macskák megmentése. Mindegyik állat valóban létező macska, a bezárt cicusokat mintázó állatokat egy pályázat keretében választották ki, és mindegyikük valamilyen fogyatékossággal él, például Tonks nem hall, Abbynek csak egy szeme van, Snickernek egy sincs. A játék bevételének egy része ilyen sérült cicákat ellátó alapítványokhoz megy, vagy más állatmentő szervezeteket támogatnak belőle, ez óriási pozitívum, még sok ilyet kérünk más fejlesztőktől is! A játékban számos titkos helyet is találunk, ahol további valódi macskákat ábrázoló képeket láthatunk. Az egyik legjobb részt a celebcicák beszólásai jelentik, volt, amelyik konkrétan lehordott a sárga földig, hiszen szégyent hoztam a macskanemre, amikor kutyaként elkezdtem követni a gazdámat, horribile dictu hagytam, hogy pórázt rakjanak rám, és még a hasamat is akkor vakargatták, amikor csak akarták… rettenetes.
Maga a játék tipikus platform-ügyességi cucc, annyi különbséggel, hogy itt macskához méltóan halcsontokat gyűjtögetünk és egerekkel, valamint madarakkal harcolunk. Minden pálya végén főszörny vár, akik igencsak kemény kihívást jelentenek. Sajnos az irányítás olykor elég pontatlan, a nagyobb ugrás gyakran félremegy, de egyébként sima és folyamatos a játékélmény. Hogy mi volt a cikk elején említett meglepetés? Nos, a hangulat. A játék egy békés, idegkisimító, nyugtató hatású program, gyerekeknek vagy gyerekekkel játszani is tökéletes. Nem akarok szentimentálisnak tűnni, de az az igazi, békebeli, gyerekkori fíling kerített hatalmába, mikor nem volt még a játékokban világmegváltó cél, ultraszuper 3D grafika, húszezer gombos egér, csak egy kedves, aranyos kis történet, pár gomb a billentyűzeten, és a felhőtlen szórakozás. Felnőttként sokszor elfelejtjük, hogy milyen volt gyerekként játszani, a The Purring Quest pedig ezt az érzést adta vissza (nekem legalábbis). Mindenféle cinikus felhang nélkül mondom, hogy még a kezdeti blődli-véleményem is elpárolgott és kifejezetten élveztem a laza kis játszadozást. Ha úgy tetszik, a trailerre aggatott „bújj egy macska bőrébe” szlogen bejött, kis időre kipucolta a fejemből azokat a felnőtt-gondokat és idegesítő mindennapi vackokat, amiket egy gyerek (vagy macska) nem ismer, és leültetett egy derűs, puha kis burokba, ahol nem számított más, csak az, hogy Kimchi elcsípje azt a halcsontot ott a magasban, vagy felmásszon a leanderen a ház falán. Nyilván nem hátrány, ha az ember macskarajongó és vannak személyes élményei is ezekkel az állatokkal, kíváncsi lennék, egy macskagyűlölő vajon hogy reagálna a játékra… bár valószínűleg neki sem állna. :)
A fejlesztők büszkén hirdetik, hogy mindegyikük legalább egy macska gazdája és ez látszik is a játékon, az animáció tökéletes. A gyönyörű, kézzel rajzolt képek mellett Kimchi csapkod a farkával, lesunyja a füleit vészhelyzetben, begörbíti a hátát satöbbi, tehát teljesen úgy mozog, mint egy valódi macska. Gyakorlatilag macskabőrbe bújva haladhatunk a térképeken, amikből sajnos nincs túl sok, hiszen a játék elég rövidke. A zene kellemes, klasszikus stílusú, remek hátteréül szolgál a kalandoknak. Igencsak erős előítéletekkel álltam neki a tesztelésnek, gúnyos „beszólásokat” fogalmazgattam magamban, de a The Purring Quest jött, látott és győzött, ráadásul el is varázsolt egy kicsit, a jótékonykodás pedig hab a tortán (a bevételek egy része állatsegítő alapítványnak megy). Macskarajongóknak és kisgyerekes gamereknek nagyon ajánlott, a többieket nem hiszem, hogy lekötné, mindenesetre ki tudja, akár úgy is járhatnak, mint én… :)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. chiller
2015.12.30. 06:41
Szóval tökjó játék, de csak 55%? Ezzel az értékelési rendszerrel szerintem komoly problémák vannak.

Az hogy "rövid", nem kifogás, 6 eurót kérnek érte, annyit megér(het).

Az meg hogy kinek szól, az tökmindegy, megtalálja a saját célközönségét, ahogy a DayZ vagy Ori, vagy egy "indieaköbön simulator" (goat simulator, i am bread, stb) is. Ez nem negatívum.

Egyedül a pontatlan irányítást lehet felhozni valódi negatívumként, de az nem -45%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam chill...
2015.12.30. 10:02
6 € 4-5 óra játékért rossz arány, amikor egy néhány éves nagy cím is olcsóbb. A mobilos bejeweled ~3-4€-ért se olcsó, ellenben a játéktípus rajongógnak megéri (évek óta tolom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Magrathea chill...
2015.12.30. 10:49
A kérdést fordítva is fel lehet tenni. Mi egy kicsivel a középszer fölé értékeltük. Mi az, ami efölé emeli? ☺
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. chiller dbela...
2015.12.30. 16:02
Új játékról, beszélünk, ne hasonlítsuk már x éves játékokhoz. X év múlva ez is 1 dolcsis "bundliszökevény" lesz, vagy akár ingyenes..

50-60 eurókért kaphatsz egy új A kategóriás játékot, és azok között nagyon ritka, ami 15-20 óránál tovább is leköt. Ez egy új indie játéknak teljesen normális ár.

@Magrathea: Így erre nem tudok válaszolni, sajnos nem játszottam a játékkal, egyedül a beszámolót olvastam el, és az alapján alakult ki a lentebbi véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!