iPon Hírek

Thermalright Ultra 120 True Copper: teszt

Dátum | 2008. 10. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Thermalright Ultra 120E típusjelzéssel ellátott processzorhűtője rendkívül népszerű a piacon, a vállalat ezt fel is ismerte és elkészítette a hűtő teljes egészében rézből készült változatát, amelyet Thermalright Ultra 120 True Copper névre keresztelt. Az újdonság a réz felhasználása miatt 1,9 Kg-os súllyal bír, de hogy a tömör réz mennyiben javít a termék hűtőteljesítményén, arról már korábban is megoszlottak a vélemények.


A limitált példányszámban piacra kerülő hűtő ára alig több, mint 100 dollár, de hogy egyáltalán megéri-e az árát az újdonság, az hamarosan kiderül. Az Expreview munkatársainak sikerült beszerezniük egy Thermalright Ultra 120 True Copper hűtőt, amelynek hűtőteljesítményét aztán az elődjéhez, az alumínium lamellákkal ellátott Thermalright Ultra 120E-hez hasonlították. A tesztben egy tuningolt Intel Core 2 Extreme QX9770-es processzor szerepelt, amely 3,6 GHz-es órajelen üzemelt egy ASUS Maximus Extreme alaplapban. A teszt eredményeiről árulkodó diagramok az alábbi képen láthatóak:


A diagramok alapján úgy tűnik, hogy a teljes egészében rézből készült hűtő elődjénél semmivel sem hűti jobban a processzort, amikor az alapjáraton ketyeg. Teljes terhelés alatt már előjön a két termék közötti különbség: az alumínium változattal 71 Celsius fokon, míg a rézből készült hűtővel 67 Celsius fokon üzemelt a processzor, ami 4 fokos különbséget jelent a Thermalright Ultra 120 True Copper javára.

A hőmérséklet különbség alapján inkább a hűtő exkluzivitása és kinézete lehet döntő érv abban, hogy beszerezzünk egyet az összesen 3000 darabos példányszámban készülő Thermalright Ultra 120 True Copper modellből.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.10.30. 14:05
Vissza a cikkhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!