iPon Hírek

Thunderbolt 2 névvel érkezik az új Thunderbolt szabvány

Dátum | 2013. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Néhány hete, egészen pontosan április folyamán érkeztek az első részletesebb hírek a Thunderbolt technológia következő generációs változatával kapcsolatban, amelynek alapját a Falcon Ridge vezérlők adják. Az újdonságok lényege egyszerűen és tömören összefoglalható: az új vezérlő sávonként és irányonként már nem 10 Gbps-os, hanem 20 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet kínál, valamint a Cactus Ridge vezérlőknél debütáló DisplayPort 1.2-es támogatást is tovább viszi. A Falcon Ridge esetében a korábbi két 10 Gbps-os sávot egyébként egyszerűen egyetlen 20 Gbps-os sávvá olvasztja össze a vállalat. Eddig az új, felturbózott Thunderbolt szabványnak nem volt külön neve, ám ez a napokban szerencsére megváltozott: az Intel nemes egyszerűséggel Thunderbolt 2 névvel látta el azt. Persze azoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg már beruháztak valamilyen Thunderbolt alapú eszközbe, ugyanis a friss szabvány teljesen kompatibilis marad a jelenlegivel - a meglévő kábelek, illetve a csatlakozók is használhatóak lesznek.

A Thunderbolt 2 alkalmazása mellett igen ütős dolgokat lehet majd csinálni. Az Intel szerint az új szabvány által kínált adatátviteli sávszélesség miatt nem lesz probléma, ha egyszerre szeretnénk nézni, illetve szerkeszteni 4K-s videókat. Mindezt úgy is meg lehet majd tenni, hogy ezzel egy időben ugyanazt a fájlt az ugyanabban a daisy-chain rendszerben helyet foglaló külső adattárolóra, vagy adattároló rendszerre mentjük. A sebességre jellemző, hogy több ezer gigabájtnyi adat mentésére nem órákat, hanem csak perceket kell majd várni (megfelelően erős háttértár esetében persze...). Jól hangzik, szó se róla. Az új szabvány köré épülő eszközök - ahogy hírünk elején már említettük - az idei év végén tűnhetnek fel a különböző gyártók kínálatában. Szélesebb körben majd csak a következő év elejétől kezdve találkozhatunk kereskedelmi forgalomban a Thunderbolt 2 alapú megoldásokkal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Akos93
2013.06.06. 22:44
Hát nem tudom, erről a Thunderbolt-ról mindig olvasok 1-2 cikket, és szó se róla tényleg szuper és jó és gyors a leírások alapján, de hogy én a való életbe még sose találkoztam vele az is biztos. Se eszközzel, és kábellel, se aminek ilyen csatlakozója lenne... Biztos előlem rejtegeti magát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2013.06.06. 23:00
Sajnos még valóban nem túl gyakori, de azért akad olyan alaplap, amire már integráltak ilyen vezérlőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemlehet
2013.06.07. 11:28
Az új Mac-eken van ilyen, azon már láttam az ismerőseimnél, de még ők sem nagyon használják. Inkább az USB 3.0-át mert az ugye sokkal több mindennel kompatibilis.
Tényleg szép meg jó és nem lenne rossz, ha minden eszközön lenne ilyen, csak emlékeim szerint azért nem terjed mert az Intel tetű drágán adja a vezérlőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!