iPon Hírek

Thunderbolt port, végre optikai alapokon

Dátum | 2012. 03. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel 10 Gbps-os Thunderbolt adatátviteli szabványát anno optikai alapokra tervezték, amikor megkapta a Lightpeak kódnevet. Az Intel a költséghatékonyság miatt végül mégsem optikai, hanem réz alapokra helyezte az első Thunderbolt alapú interconnect megoldást, amely tavaly februárban mutatkozott be. A technológiát elsőként az Apple különböző konfigurációi kezdték el használni, viszont a korábbi hírek szerint idén már több hetes sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapon is találkozhatunk majd a Thunderbolt porttal – főleg a drágább, jobban felszerelt példányokon.

A réz alapú megoldás 10 Gbps-os adatátviteli sebességet kínál, de csak hat méteres hatótávolságig, illetve vezetékhosszig. Az újítás ennek ellenére is népszerű, ugyanis a réz alapú megoldást az optikainál olcsóbban elő lehet állítani, plusz a réz alapú Thunderbolt porton keresztül 10W-os határig az adott eszköz tápellátását is meg lehet oldani.


A friss hírek alapján az Intel már készíti a Thunderbolt következő generációs megoldását, amely végre tényleg optikai alapokra fog épülni. Az új kiadás az Intel tervei szerint még idén megjelenhet majd, előnye, hogy több tíz méteres kábeleket is lehet majd használni a különböző eszközök és az adott PC vagy noteszgép összekapcsolásához, hátránya pedig az, hogy az optikai kábel alkalmazásával már nem lesz lehetőség arra, hogy egy kábelen történjen az adatátvitel és a tápellátás is.

Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy az új Thunderbolt interconnect mikor mutatkozik be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. mazsi1911
2012.03.14. 14:48
szerintem teljesen jo hogy mar most van olyan ami a seggebe dugja a sata3at. az intel "nem szarral gurigazik"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2012.03.15. 05:01
Meg tudnátok mondani nekem, hogy mi a retkes x@r jó ebben a technológiában? 10Gbit/s de 6m!? Az mire elég? Nem lenne egyszerűbb behúzni az optikát ami több km -ig is zavarmentesen működik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LGx
2012.03.15. 12:22
mythbuster:

"Thunderbolt porton keresztül 10W-os határig az adott eszköz tápellátását is meg lehet oldani."

itt elsősorban eszközcsatlakoztatásról lesz szó, ott meg a 6m annyira nem gáz.
az más kérdés, hogy minek kell még 10Gbps merthogy mozgó alkatrészes winyó nem fogja kihasználni, ssd meg bőven messze az akkora kapacitásoktól ahol érdemes lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!