iPon Hírek

Tiltólistára kerültek a Xiaomi mobilok Indiában

Dátum | 2014. 12. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Komoly nehézségekbe ütközött a Xiaomi az új pályáján. A világ valószínűleg legdinamikusabban növekvő mobilos vállalata nyáron kezdte meg hivatalosan a készülékeinek forgalmazását Indiában, és máris egy súlyos szankciókkal járó szabadalmi pert akasztottak a nyakukba. Az Ericsson indított keresetet a Xiaomi ellen, amiben azt nehezményezik, hogy a távol-keleti vállalat olyan szabadalmakkal védett megoldásokat használ az eszközeiben, melyekért nem fizetnek licencdíjat. Az ilyen bírósági ügyek általában hosszú hónapokig, de akár évekig is húzódhatnak ítélethozás nélkül, most azonban villámgyorsan megszületett az eredmény. Még maga a Xiaomi is meglepődött a felgyorsult eseményeken. Jól mutatja ezt az, hogy Hugo Barra a napokban még örömmel számolt be az Indiában eddig elért sikereikről. A Xiaomi már két hónappal a debütálást követően 1,5 százalékos piaci részesedést szerzett magának az egy milliárdot meghaladó lakosságú országban. Barra elmondása alapján egy csapásra olyan népszerűek lettek a Xiaomi okostelefonok, hogy tiltás megelőzően már hetente 200 ezer készüléket értékesítettek. A szakember már abszurdként jellemezte a kereslet növekedését.
Most viszont már teljesen másra kell koncentrálniuk az erőforrásaikat, köszönhetően a svédek által kezdeményezett pernek. Sajnos az ügy részletei egyelőre eléggé homályosak, nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi, illetve melyik Ericsson szabadalmakat sértette meg a Xiaomi. Az viszont már biztos, hogy nemcsak a mobilok importálását kellett beszüntetnie a gyártónak, hanem az árusítást is teljesen fel kellett függeszteniük Indiában, ami a legsúlyosabb ítéletnek számít egy ilyen ügyben. A Xiaomi helyi képviseletét vezető Manu Jain szűkszavúan nyilatkozott a per kapcsán. Jain elárulta, hogy együtt fognak működni a bírósággal, és szeretnék, hogyha ez a rendkívül kellemetlen helyzet minél hamarabb megoldódna. Ugyanakkor azért azt is hozzátette, hogy ők egyetlen bírósági értesítést sem kaptak, és állítása szerint az Ericsson sem kereste fel őket. (Indiában a bíróság valószínűleg kevésbé rutinosan kezeli még ezeket a szabadalmi eseteket, mint azok a nyugati országok, ahol mostanra mindennapossá váltak az ilyen jellegű perek.) Ezzel szemben egyébként a svéd távközlési vállalat állítása szerint ők többször is megpróbálták felvenni a kapcsolatot a kínaiakkal, de a Xiaomitól sosem kaptak választ. Mivel a felek nagyon kevés információval szolgáltak, ráadásul a bírósági döntés részletei sem ismertek, így nehéz megjósolni, hogy meddig tarthat a forgalmazás tiltása Indiában. A Facebookon közzétett információk szerint egyébként az elmúlt két napban a Flipkarton több mint 150 ezer rendelést rögzítettek kizárólag a Redmi Note modellre, és hasonlóan népszerű a Redmi 1S is.
A Xiaomi a rendkívül gyorsan jött hírnévvel hamar lépett olyan körökbe, ahol bizony már számolni kell a szabadalmi perekkel is. Az elmúlt negyedévben például 17,3 millió okostelefont értékesítettek, és ha olyan területekre lépnek, ahol mások érdekeit sérthetik, akkor hamar a figyelem középpontjába kerülhetnek. A népszerűség „mellékhatásait” pedig még szemmel láthatóan rosszul kezelik. Ez a mostani per valószínűleg kihatással lesz Xiaomi világhódító terveire is. A jövőben kénytelenek lesznek az eddiginél is körültekintőbbek lenni, és jobban megfontolni a következő lépéseiket a terjeszkedés terén.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. mikej95
2014.12.16. 13:23
Az Ericsson mostanában - mióta a Sony kirakta/kivásárolta a szűrüket - leginkább a béka segge alatt van, gondolom kellett valahonnét egy kis pénz, az indiai bíróságok tapasztalatlansága és a Xiaomi anyagi háttere pedig vonzónak bizonyult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Petester
2014.12.16. 15:06
Ezek szerint Te úgy vélekedsz, hogy ha kitalálsz és megvalósítasz valamit és én fogom az ötleted és hasznot húzok belőle és ebből Neked semmit, még egy centet sem adok, akkor az frankó? Sőt még beléd is rúgok, mert hogy képzeled te csóró, hogy kiállsz magadért? Ne csináld már! Jah és azért, mert az indiai bíróság szerint az Ericssonnak van igaza, akkor tapasztalatlan?
Ehhez hasonló "lopások" miatt lehet olcsón adni.
A Xiaominak milyen anyagi háttere van? Láttad mekkora profittal zárták a 2013-as évet? 56 millió $. Nem sok. Bár valószínűsítem minden tőkét beforgatnak és amit csak tudnak, költségként leírnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02 mikej...
2014.12.16. 20:43
+1

@Petester:
vajon miért pont most és miért India?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wittmannge... csabi...
2014.12.17. 08:25
Próbálj meg egy kinai céget kinában beperelni öreg. Meg fogsz lepödni, de a pofádba fognak röhögni és elküldenek anyádba. Kínában a kínai vállalatok érinthetetlenek, ezért india. Az meg hogy az Ericssont szapuljuk röhelyes, nemtudom miböl gondolod hogy a kinaiak nem lopnak el amit tudnak és adják ki sajátjukként, ilyesmire rengeteg példa volt már és lessz is a jövőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!