iPon Hírek

TinyScreen: hüvelykujj méretű színes kijelző barkácsolóknak

Dátum | 2014. 09. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az elektronikai projektekben gondolkodók manapság igencsak el vannak kényeztetve, hiszen rengeteg termék közül is válogathatnak. Az automatizálásra, illetve egyéb projektekre jó választás lehet az Arduino platform, ami már az Intel Edison platformjával is kompatibilis, aki pedig egy alacsony fogyasztású, XBMC futtatására is képes apró számítógépet szeretne összerakni – ami persze szintén bevethető különböző elektronikai projektekhez is – választhatja a Raspberry Pi-t, csak hogy a legismertebbeket említsük.
Akármerre is indulunk, az efféle projektekhez rendszerint szükség van kijelzőre is, de szerencsére ezen a téren is elég széles a választék, így pénztárcánkhoz, illetve igényeinkhez mérten egészen biztos, hogy találunk megfelelő terméket. A kijelzők piaca rövidesen egy új termékkel bővül, ami kifejezetten a kompakt, akár viselésre is alkalmas eszközöket veszi célba, az újdonság pedig nem más, mint a TinyScreen.
A termék tulajdonképpen egy apró OLED alapú kijelző, amely 96 x 96 pixeles felbontást kínál és szabályozható fényerősséggel üzemel.
A 16-bites színmélységgel dolgozó, négy nyomógombbal is ellátott apróság kiválóan alkalmas lehet okosórák, kerékpáros kilométeróra, különböző viselhető eszközök, illetve akár apró játékgép készítésére is – ezek a konfigurációk minden esetben az Ardunio miniatürizált változatára, a TinyDuino platformra épülnek.
A pici kijelzőhöz kész programok is vannak, így ha összeraktuk a rendszert, már csak fel kell programozni a vezérlőt és használhatjuk is újdonsült alkotásunkat. A felprogramozás kész appok esetén pár kattintás – igazából egy sornyi kódot sem kell írni, ha nem akarunk módosítani a funkciókon. Az appok között okosóra alkalmazás, videólejátszó alkalmazás, illetve egy játék is lapul. Az okosóra alkalmazás képes a bejövő hívás adatainak megjelenítésére, de szöveges üzenetek, illetve tweetek is olvashatóak rajta. Ehhez persze nem elég a kijelző, hisz kellenek a megfelelő shieldek, valamint maga a TinyDuino lap is, plusz az áramellátásról is gondoskodni kell – hordozható eszközöknél például egy akkumulátorral. Az említett alkalmazás Android és iOS alapú mobileszközökkel egyaránt együtt tud működni, hála a megfelelő appoknak.
Az okosórához saját magunk nyomtathatjuk ki a házat az elérhető tervek alapján, a rendszer működéséhez szükséges függvénykönyvtárak, példa alkalmazások, illetve különálló appok a Codebender-ről szerezhetőek be.
Mivel a kijelző TinyDuino támogatással érkezik, így különböző kiegészítők is használhatóak hozzá, amelyekkel új lehetőségek nyílnak. A rendszerhez huszonötféle TinyShield érhető el, amelyek rendkívül sokféle projekthez jók, de speciális bővítőlapokkal különböző külső szenzorok is csatolhatóak a rendszerhez. Akár információs kijelzőt is készíthetünk az újdonságból, ahogy az a lenti példán is látható.
Maga a kijelző egyébként egy kickstarteres projekt keretén belül kezdi meg pályafutását: a készítők 15000 dollárt tűztek ki célul, de ezt most 30000 dollárra emelték. Aki legalább 25 dollárral támogatja a kezdeményezést a siker felé vezető úton, egészen biztosan kap majd egy TinyScreen-t. Hogy milyen a termék működés közben? Az alábbi videó megmutatja:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. djgeg
2014.09.30. 11:52
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ronan
2014.09.30. 12:55
Nem rossz bár az okos órák szerintem ma már színesek.Vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Ronan
2014.09.30. 13:02
Képekre ránéztél? Színes kijelző ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. phild
2014.09.30. 13:34
ilyen 0,96-os OLED kijelzőt legalább 1éve lehet kapni egy nagy kínai alkatrészes oldalon(én legalábbis akkor vettem észre) ott az ára 10dolcsi. aki ilyen programozással foglalkozik amúgy is, az onnan fog rendelni és egy 80 vagy 200MHz-s PIC-el meg tudja oldani pár ezerből.. a ház 3D nyomtatását meg hagyjuk már.. a 3D nyomtatás így papíron nagyon szépen hangzik és nagyon szép videókat tudnak róla csinálni,de aki már látta a valóságban, hogy az milyen is és mennyi idő alatt készül el egy kisebb modell és annak milyen a pontossága, az nem fog azzal csinálni semmit. Ja, most vettem észre,hogy az a fehér óra 3D nyomtatóval készült ez a papíros megoldás..még ez a legpontosabb, itt nincsenek váratlan helyeken az anyagban buborékok és talán mm-en belül van a pontossága nem úgy mint a műanyagosnak, de azért látszik itt is hogy milyen szánalmas az a felület,valamint akár a papír akár a műanyagos verzió annyira sosem lesz rugalmas,hogy az egy óraszíjnak megfelelő legyen és az oldalán látható gombokat ha be akarnánk nyomni, valószínűleg törne, tehát az csak dísz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SocaCola phild
2014.09.30. 16:41
"akár a papír akár a műanyagos verzió annyira sosem lesz rugalmas,hogy az egy óraszíjnak megfelelő legyen"

Néhány flexibilis filament: polyflex, ninjaflex, filaflex.
Érdemes megnézned róluk pár videót.
A nyomtatási pontosságról annyit, hogy már az otthoni nyomtatóké is tizedmilliméterben mérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.30. 18:40
ezt a tizedmilliméteres állítást valahogy nem tudom elhinni,mert kb fél éve egy többmilliós ipari 3D nyomtatót vett a cégünk ami a milliméterben sem volt benne és undorító felületminősége volt.. valamint egy 15centi magas próbamodellt kb30órán át csinált(a legfinomabb felbontással) .. többet be se lett kapcsolva.. de lehet itt a nagyonspéci anyagokat felhozni, a jelenleg kapható pvc és papír alapúak nem jók max az óvodába,hogy a gyerekek játszanak vele.. akkor,ha olyan pontosságot el lehetne vele érni mint egy cnc-vel és legalább olyan strapabíró lenne,hogy hétköznapi használati tárgyakat lehessen vele csinálni,akkor nagyon örülnék neki, de ez így csak arra jó,hogy a műszaki rajzot nem értő ember is el tudja képzelni miről van szó és hogy néz majd ki a gyártmány, egyszóval prototípusnak jó,de a való életben használható eszközök készítésére véletlenül sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SocaCola phild
2014.09.30. 22:08
A főnököm pár éve beruházott eg uprint se-re. Akkori ára 3 milla volt. Negyed milliméteres rétegvastagsággal dolgozik, ami úgy közepesnek mondható. Jó pár tekercs abs-t elnyomtattam már vele, úgyhogy van némi tapasztalatom. Készítettem vele öntőmintát, miniatűr gépmodellt, fűnyíró alkatrészt. De 360v 16A-es mágneskapcsoló burkolatokat is, amik napi használatban vannak több mint egy éve. Tudnék küldeni pár nagy felbontású fotót a felületi minőségükről. Na nem úgy néznek ki, mint egy legó, de nem is olyan gané, mint itt a cikkben az óra. Az X Y pontosságuk is tized milliméteren belül mozog. Most vettem magamnak itthonra egy egyszerűbb, de korszerűbb nyomtatót, aminek már 50 mikron a minimális rétegvastagsága. A nyomtatási idő erősen függ a nyomtatandó alkatrész magasságától az uprint esetében, mivel két anyaggal nyomtat. 15 centi körüli alkatrészt kb 12-13 óra alatt nyomtatott ki. Ajánlom figyelmedbe az Objet nyomtatóit, amik folyadékkal nyomtatnak kompozit modelleket. Például nyomkodható gombú telefon prototípusokat, miegymást.
Valóban nem versenyezhetnek a cnc marókkal, de ez visszafelé is érvényesek. Szerintem nem lehet így egymással összevetni e két gépcsaládot. Ha cnc "vetélytársat" keresünk, akkor ott vannak a fémnyomtatók. Amikkel olyan komplex modellek készíthetőek, amire már egy cnc megmunkálóközpont sem képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!