iPon Hírek

Tiszta időt és vízgőzt találtak egy közeli exobolygón

Dátum | 2014. 09. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Minden eddiginél kisebb bolygón fedeztek fel vízgőzt a NASA csillagászai. A szakértők a Hubble, a Spitzer és a Kepler űrtávcsövek észlelési adatai alapján azonosították a Neptunuszhoz hasonló méretű égitestet. „A felfedezés fontos lépést jelent a kisebb, Földhöz hasonló kőzetbolygók légköri összetételének megállapítása felé vezető úton is” – mondja John Grunsfeld, az űrügynökség munkatársa. „Hasonló eredmények elérésére csak a napjaikban már rendelkezésre álló érzékeny műszerek együttes használata révén nyílhat lehetőség.” Az exobolygók atmoszferikus összetételének megállapításakor gyakran problémát jelent, hogy a légkört vastag felhőréteg takarja. A most felfedezett gázóriáson azonban tiszta eget találtak a csillagászok. A HAT−P−11b katalógusjelű exobolygó rendkívül közel, alig 120 fényévnyire található a Hattyú csillagképben. A planéta nagyon közel kering csillagához, mindössze öt földi napra van szüksége ahhoz, hogy pályáján végigérjen. Az exoneptunuszok kategóriájába sorolt bolygóról úgy gondolják a szakértők, hogy szilárd magja lehet, amelyet vastag gázrétegek vesznek körül. Ami a légkör összetételének elemzését illeti, a kutatóknak jóval könnyebb dolguk van a Jupiterhez hasonló méretű bolygókkal, mivel ezek látszólagos mérete, illetve légköre is nagyobb. Jupiterszerű exobolygók esetében tehát már több alkalommal sikerült vízgőz jelenlétét kimutatni a légkörben, a kisebb planétákkal azonban mindeddig nem igazán jártak szerencsével a csillagászok, egyrészt a célpont kis mérete, másrészt a felhőrétegek miatt.
A HAT−P−11b-n azonban ideális időjárás fogadta a megfigyelőket, a bolygót ráadásul sikerült a csillaga előtti átvonulás közben megfigyelni. Ahogy a csillagfény átsütött az égitest légkörén, és a vízmolekuláknak ütközött, jellegzetes nyomok tűntek fel a Hubble infravörös kamerája által készített spektroszkópos elemzéseken. Mielőtt azonban a felfedezés hivatalossá válhatott volna, a kutatóknak igazolniuk kellett, hogy a kimutatott víz nem a csillag felszínének hidegebb régióiból származik. Ehhez a Kepler és a Spitzer teleszkópokat hívták segítségül a csillagászok. A két műszer adatai alapján világossá vált, hogy a központi égitest „hideg” foltjai is túlságosan forróak ahhoz, hogy vízgőzt tartalmazzanak, így a detektált molekulák minden bizonnyal az exobolygó légkörében vannak. A bolygó atmoszférájában a vízen kívül eddig hidrogéngáz jelenlétét sikerült kimutatni, de a további vizsgálódások várhatóan egyéb anyagok ottlétét is feltárják majd. Mivel az exoneptunuszokról egyelőre roppant keveset tudunk, minden új információ egy lépéssel közelebb visz a bolygótípus keletkezésének és jellemzőinek megértéséhez, mondják a szakértők. A bolygótípuson „begyakorolt” észlelési módszerek a kutatók reményei szerint a Földnél néhányszor nagyobb kőzetbolygók esetében is használhatók lesznek. A 2018-ban üzembe álló James Webb űrtávcső kifejezetten kisebb exobolygók, úgynevezett szuperföldek után fog kutatni, így elemzendő légkörökben várhatóan nem lesz hiány.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. F2Face
2014.09.30. 12:42
Na akkor majd csak ezután lesz érvényes a mondás, miszerint az idő pénz. Ha ott "tiszta időt" találtak, akkor hamarosan jelentkeznek a nagyvállalatok és itthon fogják értékesíteni az ott bányászott "tiszta időt".
Google Time - Our solution to let You spend more time on Facebook
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2014.09.30. 17:37
Ejj, 120 évre visszamenőleg meg tudják mondai a pontos időjárást egy idegen bolygón, itt meg a 3-napos előrejelzés se ér semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.02. 06:39
Remélem ez egyfajta szarkazmus próbált lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!