iPon Hírek

"Tiszta" szén: jó ötlet, de elterjedhet valaha?

Dátum | 2008. 09. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Sűrített és lefagyasztott szén-dioxidot a már kiürült földgáz-lelőhelyekre - röviden így lehet összefoglalni az új elgondolás lényegét, ami mindaddig nem is rossz, amíg kellő hatásfokra nem fejlődnek az alternatív energiaforrások, vagy be nem robban a piacra a fúzió vagy a vákuumenergia. Egy hátránya van csak, az viszont jelentős: a folyamat rengeteg energiát igényel.


A németországi Spremberg-ben próbálta ki az eljárást a svéd Vattenfall ("vízesés") áramszolgáltató. Itt egy meglehetősen kicsi erőműről van szó csupán - mindössze 30 megawattot termel, miközben sok más erőmű ennek a 10x-esére is képes -, viszont ennek a termelésnek egy jelentős része, amint az előbb említve lett, nyomban el is megy a "gázeltárolási folyamatra" (hogy pontosan mennyi is, arról sajnos nem szólt a fáma).

Ettől eltekintve azonban a rendszerben valóban nagy lehetőségek rejlenek, mivel a szén-dioxid kibocsátás akár 98%-át is képes lehet befogni és eltárolni, így majden teljesen tisztává téve az erőműveket. Ez alapvetően egy teljesen jó dolog is, természetesen, csak a már említett energiaigényességen túl felmerül a költségek kérdése is, amelyet szintén nem részleteztek, de nyilván nem olcsó a dolog, ami megint csak hátráltathatja a terjedését.

Pozitív fejlemény viszont, hogy a Vattenfall 2015-re tervez egy 300-500 megawattos szemléltető erőművet is, 2020 utánra pedig egy 1.000 megawattos kereskedelmit is, míg az Európai Unió 2015-re 10-15 további hasonló erőművet irányozott elő.

Mindent egybevetve, szép és jó, így tovább, terjedjen, ha tud, de közben azért változatlanul - vagy, ha lehet, még jobban - haladjon tovább az alternatívák fejlesztése is, elvégre ez csak egy ideiglenes megoldás, amíg nem találunk valami jobbat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.09.23. 19:05
ismét visszatértünk azon problémához, h a pénz irányítja a világot, nem az ész. ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!