iPon Hírek

Tisztább képek homályban is + jobb napelemek

Dátum | 2009. 07. 01.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Nagyban javíthatja a digitális kamerák és fényképezőgépek képminőségét, valamint még a napelemek hatékonyságát is a Torontoi Egyetem kutatóinak legújabb fényérzékelője.

Jelentős fejlődés elé néznek a fényérzékelők.
Ennek különlegessége pedig abban rejlik, hogy az eleddig használatos eszközöknél többet tud kihozni ugyanabból a fénymennyiségből. Míg ugyanis egy hagyományos, szilícium félvezetőből egy ráeső foton legfeljebb egy "izgatott elektront" (excitont) csihol ki, addig az új érzékelőnél egy foton már több excitont is eredményezhet.

Napelemek esetében enek a következményei egyértelműek. Digitális kameráknál pedig emiatt tapasztalható gyéren megvilágított helyeken az a jelenség, hogy a képek szemcséssé és 'zajossá' válnak, mivel a kevés fény nem tud elegendő reakciót kiváltani a gép érzékelőjéből. Az újítással tehát e téren is javulhat a helyzet.

Magát az áttörést pedig annak köszönhetik, hogy elsőként sikerült hasznosítaniuk egy már ismert, csak eddig ebben a formában még ki nem aknázott jelenséget, a többszörös exciton-gerjesztést (MEG), túllépve így a hagyományos félvezetők korlátain.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Attis1979
2009.07.01. 20:39
VISSZA A HIRHEZ

hát ja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2009.07.01. 20:41
hajrá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!