iPon Hírek

Titkolni valója akad? Ne használjon mobilt

Dátum | 2009. 12. 30.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Kényes információk mobiltelefonon történő megbeszélése, vagy rövid szöveges üzenetként való kicserélése már nem tekinthető "kellő gondosságnak" - fogalmaz felhívásában a Chaos Computer Clubs (CCC). A szervezet hétvégi 26-ik Chaos Communication Congress (26C3) rendezvényén egy német számítástechnikai szakember mutatta be a GSM titkosítási kód feltörésének technikáját, a CCC egyúttal felszólította a mobil távközlési ágazatot, hogy sürgősen változtasson a beszélgetések kódolására alkalmazott technológiai szabványokon - számolt be az MTI-Eco.

Christoph Fischer informatikai biztonságtechnikai szakértő megerősítette a mobil távközlési hálózatokon kialakult biztonsági rés tényét. "Egy titkosító kódnak éppen úgy szavatossági ideje van, mint a friss húsnak" - mondta Christoph Fischer a dpa hírügynökségnek. Egy világméretű technikai infrastruktúra esetében a módosítás azonban problémákat idéz elő. A Chaos Computer Club szerint a beszélgetések lehallgatásához elegendő egy személyi számítógép és egy interneten kapható vevő készülék beszerzése.

A CCC felszólította ezért a GSMA-t, hogy tegye már meg végre a régóta esedékes lépéseket, hiszen a jelenleg alkalmazott titkosítás már nem véd meg egy kíváncsi szomszéddal szemben sem - mondta Dirk Engling, a CCC szóvivője. A szervezet szerint különös aggodalomra ad okot, hogy a mobiltelefonokat az egyszerű telefonálás mellett egyre gyakrabban használják olyan alkalmazásokra is, mint például a banki műveletek lebonyolítása. "Egyetlen gyenge védelmi vonal mögött" minden további nélkül lehet vásárolni, kényes adatokat és hozzáférési kódokat forgalmazni, illetve pénzátutalásokat bonyolítani" - tették hozzá.

A CCC szerint ugyanilyen egyszerű módon lehetséges a lakásokban használt vezeték nélküli telefonok DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) titkosító kódjának a feltörése is.

Karsten Nohl, német biztonságtechnikai szakértő arról tájékoztatta az AP hírügynökséget, hogy több társával közösen kézikönyvet készítettek a GSM titkosítási kód feltörésének eljárásáról és ezt közzétették az interneten. Elmondása szerint az akció célja az volt, hogy a biztonság fokozására kényszerítsék a mobil szolgáltató társaságokat.

A GSM technológiás mobiltelefon beszélgetések lehallgatása eddig is lehetséges volt, de az ehhez szükséges berendezés csak a hatóságoknak áll rendelkezésére. A német szakemberek által kidolgozott módszerhez is viszonylag drága vevőberendezésre van szükség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. YuGabe
2009.12.31. 10:33
Aha, akkor kiadtak erről egy könyvet, hogy hogyan hallgassunk le másokat, AZÉRT, hogy ne hallgassák le egymást az emberek. Tök jó, hogy minket tesznek ki ilyen veszélynek a barmok, nem bírnak gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2009.12.31. 11:55
YuGabe:

Ha csak egy picit is gondolkodnál, akkor rájöhetnél, hogy nem azok a barmok, akik közzétették a feltörési eljárást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YuGabe
2010.01.01. 19:19
Egyértelmű, hogy nagyon okosak, de elég lett volna megfenyegetniük is a GSMA-t, hogy "ha nem lépnek valamit, akkor közzéteszik", nem pedig ELŐBB közzéteszik, aztán siessenek, ahogy bírnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2010.01.01. 19:48
A módszer eddig is ismert volt, a gyártók is tudtak róla, vagyis a károkozás veszélye eddig is fennállt, mégsem léptek a gyártók. Most csak egyszerűen lépéskényszerbe hozták őket, mert így már nemigen lehet agyonhallgatni a veszélyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YuGabe
2010.01.01. 20:33
Hát ez teljesen igaz. Remélem is, hogy minél hamarabb lépnek az ügyben. Semmilyen különösebben nagy titkolnivalóm nincsen, de a szabad államformában mindenkinek meg van a joga a magánélethez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sfsxnight
2010.01.02. 19:06
Tök jó hogy ilyen hülyeségeket írogatnak...

Érdemes megjegyezni, hogy a mostani törés célját képező A5/1 egy elavultnak tekinthető eljárás, amelynél erősebb, újabb változatok is léteznek, az A5/2 ill. A5/3 "személyében", és a legújabb mobiltelefonok és GSM-hálózatok már mind ezeket használják a beszédkapcsolatok titkosítására, így a frissen publikált módszer csak a régebbi készülékeket használókra ill. fejletlenebb mobilhálózatokon folytatott beszélgetésekre veszléyesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sturmtiger
2010.01.02. 23:43
Hát ezzel az egész "figyel a nagytestvér, meg mindenki hozzáfér a személyes dolgaimhoz" dologgal én úgy vagyok hogy engem kimondottan nem mozgat ha lehallgatnak, tegyék meg elvileg szólásszabadság van azt szidok akit akarok azt nézek a neten amit akarok, szal minden hallagtózó menjen a p**ba ha hallgatózik.

A baj az emberekkel van amúgy, mert mindenki mindenkiről tudni akar valamit hogy neki jobb legyen, régen is ez volt csak akkor pletykának hívták, később kémkedésnek, ma meg hackelésnek.

A titkosítással meg ugyan az van mint a háborúkkal, ha kijössz egy új fegyverrel akkor kijön az ellenséged egy anti-fegyverrel úh. aki le akar hallgatni az le is fog. Szomorú de ez van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!