iPon Hírek

Titkos, kényelmes adatszinkronizáció BitTorrent módra

Dátum | 2013. 04. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Kipróbálható a BitTorrent Sync A BitTorrent Sync funkciójáról korábban már írtunk, azonban akkoriban még nem lehetett kipróbálni a szolgáltatást, legalábbis a nagy nyilvánosság számára nem volt ilyen lehetőség. A héten szerencsére megtört a jég, ugyanis elérhetővé vált a BitTorrent Sync nyilvános, bárki által tesztelhető kiadása, amely arra való, hogy egyszerűen, felhő alapú szolgáltatás igénybevétele nélkül, titkosítás mellett oszthassuk meg különböző fájljainkat.

A rendszer a P2P (peer-to-peer) protokollt használja, ami rendkívül hatékony, gyors adatátvitelt biztosít, csak úgy, mint a P2P alapú fájlcserélő szoftvereknél - ilyen a BitTorrent és a µTorrent is. Itt csomagalapú adatátvitelre kell gondolni, amelyben a szinkronizációs csoportban lévő minden eszköz részt vesz. A BitTorrent Sync a minél hatékonyabb adatátvitel érdekében mindig a legoptimálisabb algoritmust választja annak érdekében, hogy a folyamat a lehető legjobban kihasználhassa a rendelkezésre álló le- és feltöltési sebességet. Amennyiben a szinkronizálni kívánt eszközök a helyi hálózaton tartózkodnak, úgy a BitTorrent Sync LAN-on keresztül végzi el a folyamatot annak érdekében, hogy a szinkronizációval a lehető leggyorsabban elkészüljön. Titkos fájlszinkronizáció távoli szerver használata nélkül A kapcsolatot AES alapú, 256-bites adattitkosítással védi a rendszer. Az adattitkosítás alapját egy 20 bájtos, vagy hosszabb, véletlenszerűen generált string adja. A biztonságot tovább növeli, hogy külön kiszolgáló szerver - az internetszolgáltató szerverein kívül - nem kapcsolódik be a folyamatba, a szinkronizálni kívánt fájlok pedig csak a megosztásban résztvevő eszközökön foglalnak helyet. A titkosított kapcsolat a titkos kulcs nélkül elméletileg nem hallgatható le, a szinkronizáció teljes menedzselése pedig a felhasználó(k)ra van bízva. Ez a megoldás összességében tehát azoknak lehet jó, akik nem szeretnék felhő alapú tárhelyen tárolni kényes, személyes fájljaikat. Nekik jól jöhet az egyszerűen kezelhető, okos BitTorrent Sync, igaz, a készítők egyelőre kiemelik: senki se bízza rá a szolgáltatásra létfontosságú adatait, ugyanis még zajlik a tesztidőszak és a fejlesztés, azaz abszolút nem végleges szoftverről van szó. Maga az alkalmazás egyelőre csak Mac OS X-re, Linux-ra és Windows-ra érhető el. Érdekesség, hogy a szoftver hálózati adattárolókra (NAS-okra) is letölthető, ha azok ARM, PowerPC, i386 vagy x86-64 architektúrára és Linux operációs rendszerre alapoznak. Ennek a kitételnek a NAS piac szereplőinek túlnyomó többsége megfelel. A NAS-okra szánt verzió beüzemelésével kapcsolatban további információ itt, a lap alján található. Beüzemelés és némi információ az alkalmazás lehetőségeivel kapcsolatban

Forrás: BitTorrent Labs
A BitTorrent Sync használatához le kell töltenünk a segédprogramot minden olyan eszközre, amit be szeretnénk vonni a szinkronizációs körbe. Az alkalmazás telepítése után generálnunk kell egy véletlenszerű, egyedi kulcsot, ami a különböző eszközöket egy nagy szinkronizációs csoportban egyesíti. Ezek után minden eszközön ki kell választani egy szinkronizációs könyvtárat, majd meg kell adni az előzőleg generált titkos kulcsot.

Forrás: BitTorrent Labs
A szinkronizációs csoportban résztvevő eszközökön mindig futnia kell a BitTorrent Sync-nek, hogy a szinkronizáció zökkenőmentes, gyors és naprakész lehessen. A fájlok mérete és a könyvtárak mennyisége nincs limitálva, így lehetőségeinknek csak eszközeink adattárolóinak kapacitása szabhat határt.

Forrás: BitTorrent Labs
A fájlokat és könyvtárakat egy mozdulattal törölhetjük: ha egy eszközön töröltük őket, akkor a többiről is automatikusan eltűnnek. Kivéve, ha read-only kulccsal ellátott eszközről törlünk tartalmakat, az nincs kihatással a többi eszköz tartalmára.

Forrás: BitTorrent Labs
Arra is lehetőség van, hogy egyirányú szinkronizációt hozzunk létre, azaz saját gépünkön elhelyezett fájljainkat szinkronizáljuk át a többi eszközre. Ezt egy "read-only" hozzáférést kínáló kulccsal tehetjük meg, ami külön generálható. A kulcsot használó eszközökre minden tartalom átkerül, ami a fő számítógép adott mappájában jelen van, de ha az eszközön módosítják a fájlokat, azok nem kerülnek vissza az eredeti megosztásba. Ez a lényege a "csak olvasható" szinkronizációnak.

Forrás: BitTorrent Labs
További jó hír, hogy egyszer használatos titkos kulcs generálására is van lehetőség, ha a "titkos mesterkulcsot" biztonsági okokból nem szeretnénk kiadni. Ez a kulcs 24 óráig használható és a titkos mesterkulcs alapjaira épül, típusa szerint pedig kínálhat teljes-, vagy csak olvasásra jogosító hozzáférést. Elérhetőség és további információk Akinek felkeltette az érdeklődését az új szoftvert, illetve szolgáltatás, itt elérheti azt. Utóbbi linken további információk is találhatóak a szolgáltatás hátterével kapcsolatban, plusz a gyakran felmerülő kérdésekre is találhatnak válaszokat az érdeklődők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. langward
2013.04.26. 11:30
Tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. cworm
2013.04.26. 11:45
Jól értelmezem, hogy ha pl csak 2 gépen van beállítva a cucc, és az egyik ki van kapcsolva, és módosítok valamit a másikon, majd ezt is kikapcsolom és az előzőt meg be, akkor nem fog tudni szinkronizálni? (Pl. az otthoni és munkahelyi gépek mindig csak használat közben vannak bekapcsolva, egyidőben sosem, ezért köztük nem tud szinkronizláni). Vagy van erre megoldás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kazso2 cworm
2013.04.26. 13:19
Jól értelmezed. Ha a 2 gép soha nincs egy időben bekapcsolva, akkor soha nem fognak szinkronizálni.
Ennek a problémának csak 1 megoldása van: az egyik gépet mindig bekapcsolva hagyod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2013.04.26. 13:30
...vagy van egy harmadik gép, amely időközben begyűjti az adatot. Hálózatok esetében sima ügy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. cukihacuka...
2013.04.26. 22:04
256 bites titkosítás. Pff. én az ilyet 10 perc alatt lehallgatok, miért nem használnak ezek 2048 vagy erősebb bites kódolást.
Én nálam a hálózatban a dolgok 2048 bit -s titkosítással mennek, így a feltörés ideje 70-80 év kb...
Azért tetszik nekem ez a Sync megoldás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gerifield
2013.04.26. 22:21
@cukihacuka92: Ez AES...
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

Ebből, ha lehallgatod a 256 biteset, akkor bizony igen csak szép pénzjutalmakat fogsz tudni szerezni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. cukihacuka...
2013.04.26. 22:41
garfield: ismerem a kódolásokat és sajnos sok mindent titokban tartanak bizonyos nagy személyek. Én pont ilyenekről tanultam és tudom milyen könnyű lehallgatni ezeket a kódolásokat. Nem tudok pénzt keresni, mert ha nyilvánosságra kerülök akkor elfogok tünni mint régebben sok feltaláló, pl Orffyreus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ToMikaa87
2013.04.27. 09:37
@cukihacuka92: Ezek kemény szavak. Szerintem mindenképp részt kellene venned a projekt fejlesztésében. Ekkora tudást biztosan szívesen fogadnának. Esetleg ezt is megtörhetnéd: [LINK]. Igazán kíváncsi lennék az eredményre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gerifield
2013.04.27. 10:47
@cukihacuka92: Ohh, bocsánat, nem tudtam, hogy egy súlyos paranoiában és tévképzetekben élő emberrel beszélek.
Végül is én is csak jó pár éve foglalkozom informatikai biztonsággal...
Hidd el, NEM könnyű, egy megfelelő jelszóval ellátott AES titkosított adatot te bizony az életben nem fogsz lehallgatni.
Mint már mondtam, az AES, te az RSA-val keverheted ezt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sabio88
2013.04.27. 14:35
Nem rossz, magyarul egy automatikusan torrentet generáló program, ami figyelembe veszi, hogy milyen fájl változások vannak, és azt automatikusan megosztja a bekapcsolt klienseken.

@Terror jól megfogalmazta, egy "szerver" gép kell hozzá, ami soha nincs kikapcsolva, így tudja bonyolítani az adatcserét bármikor.

Nekem épp aktuális lenne, és arra gondoltam, hogy a "szerverem" egy netbook lenne, ami keveset fogyaszt, és állandóan hálózaton lehetne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gerifield
2013.04.27. 21:26
@sabio88: Érdemesebb inkább valami miniITX-es gépet összetenni (bár a netbookokban is hasonló cuccok vannak), vagy venni egy olcsóbb NAS-t esetleg olyan routert amin lehet firmwaret cserélni.
Jobban bírná a hőt és olcsóbb is lenne! (Még tán a fogyasztása is jobb lenne.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2013.04.28. 13:59
@Garfield - @sabio88: MiniITX gép jobb mint a netbook, mert azok ultra kompakt méretüknél fogva nehézkesen szabadulnak meg a hőtől s időnként le fog állni, tehát nem alkalmas önmagában 24/7 servernek. MiniITX nél jobbnak tűnik a NAS, mert ott sokkal kissebb az energia igény s így a hulladék hő is amit álltalában hatékonyan adnak le lévén a NAS legtöbbször 24/7 üzemre van tervezve. Részemről a leg optimálisabb megoldásnak azt tartanám (miniITX 24/7 üzemeltetése melett) ha olyan routert vennél ami tud kezelni egy külső HDD-t (pl.:2,5" mert ahhoz még táp sem kell) és képes BitTorrent szinkronizálásra. Mármint a hosszútávú energiafelhasználást tekintve a leg optiálisabb megoldásnak tűnik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. moxnox
2013.04.29. 11:38
@cukihacuka92 Sajnos észre sem veszed milyen butaságokat beszélsz és még nagy is a szád hozzá. Legalább azt olvasd már el mi a különbség a privát és a publikus kulcsos titkosítás között, és akkor megértenéd hogy a 2048 bites RSA kulcs és a 256 bites AES kulcs között nincs olyan különbség, mint amit a fantazmagóriádban szerepel. 10 perc alatt feltöröd azt, ami elismert kriptográfusoknak sem sikerült évek óta, de nem beszélhetsz róla, mert elvisznek a fekete emberek. Na persze Szerintem már most gyorsan igazítsd meg az alufólia sisakod és menekülj el a vízhajtású autóddal messzire
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!