iPon Hírek

Tíz éves lett az Apple Safari

Dátum | 2013. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Napjainkban az Apple Safari webböngészője alig-alig szól bele a webböngészők piaci részesedésének alakulásába - az igazán kiélezett harc az Internet Explorer, a Google Chrome és a Mozilla Firefox között zajlik. Ha visszaugrunk egy évtizedet az időben, egy teljesen más korszakban találjuk magunkat, ahol az Internet Explorer a domináns webböngésző, a Firefox és a Chrome pedig még sehol sincs. Persze a Firefox elődjének, a Phoenixnek ekkor már zajlik a fejlesztése, de megjelenésére még hónapokat kell várni. Ekkor, azaz 2003. januárjának hetedik napján a Safari első nyilvános béta kiadása már elérhető volt, így az Internet Explorer végre egy komolyabb riválist kapott.


A Safari szerepe akkoriban sokkal meghatározóbb volt, mint napjainkban, hiszen komoly szerepet játszott a webböngészők szegmensének alakulásában, illetve abban, ahogy ma a webböngészők piaca áll. A Safari volt akkoriban az első olyan megoldás, ami a mára már elavult, KHTML alapú WebKit renderelő motort használta - ez a motor dübörgött a 2007-ben bemutatott iOS mobil operációs rendszer webböngészőjének motorházteteje alatt is, sőt, ez a motor egyéb rivális webböngészőkben is feltűnt - jó példa erre a Chrome.

Az Apple webböngészője egyébként Safari helyett majdnem egészen más nevet kapott, ugyanis elnevezése előtt több lehetséges név is szerepelt a kalapban, amelyek közül Steve Jobs kíváncsiságát leginkább a "Freedom" elnevezés keltette fel. Ezt a nevet Steve Jobs aztán alapos vizsgálatot követően elvetette, helyett pedig a Safari név lett a befutó. Az egyes termékek, illetve alkalmazások elnevezése sokszor vitákat eredményez, de ez jól szemlélteti azt is, hogy az Apple számára mennyire fontos volt, hogy a név jó első benyomást keltsen. A névválasztás a jelek szerint jó volt, az már más kérdés, hogy a mai erős mezőnyben a webböngésző nem igazán tud komolyabban labdába rúgni, így piaci részesedése elég csekély.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!