iPon Hírek

Tíz ujjal taperolható 4K-s monitor a Sharptól

Dátum | 2013. 07. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sharp kínálatában már eddig is találkozhattunk 4K-s monitorral, ám most egy olyan példány is érkezett, amely nem csak hatalmas felbontású IGZO panelt, hanem érintő funkciót is kínál. Ráadásul tízujjasat. A 32 colos PN-K321-es PC-s monitor a maga 3840 x 2160 pixeles natív felbontásával egy igazán impozáns darab, viszont alaposan meg is kérik az árát: a terméket az Amazon webáruházában 5000 dolláros áron találjuk meg. Ez a példány nem kínál érintő funkciót, viszont alapvető tulajdonságait tekintve megegyezik az ASUS nemrég bemutatott 4K-s LCD monitorával, amely már akár 3500 dollárért hazavihető. Most egy újabb versenyzővel bővült a kínálat, ami a Sharp műhelyéből érkezett. A legfrissebb 4K-s monitor ugyancsak 32 colos képátlójú IGZO panelt alkalmaz, ám ezen felül egy speciális réteget is kapott, amely tízujjas érintő támogatással vértezi fel. A kapacitív érintőpanellel ellátott Sharp PN-K322B monitor alapvető tulajdonságait tekintve nagyon hasonlít az ASUS fentebb említett monitorára, illetve a Sharp PN-K321-es modelljére is, de ez aligha meglepő, hiszen mindhárom monitor ugyanazt az IGZO panelt alkalmazza.

Az új monitor a tízujjas érintő támogatás jóvoltából kiválóan alkalmas a Windows 8 érintő funkcióiban rejlő lehetőség kiaknázására, de emellett egy meglepetés funkciót is kínál. Az új monitort igény esetén meg lehet dönteni, így az 25 fokos szöget zár be az asztallappal. A rendszer Palm Cancellation eljárást is kapott, így a mellékelt érintőtollal - amelynek 2 milliméteres hegye van - akár úgy is használhatjuk a monitort, mint ha az egy hatalmas, 32 colos rajzlap lenne. Rajzolás és írás esetén tehát nem okoz problémát, ha tenyerünk egy része, vagy kezünk külső éle hozzáér a panelhez. Az IGZO panelnek köszönhetően széles látószögekkel (176/176 fok) és színhű képpel találhatják szembe magukat mindazok, akik lesznek olyan szerencsések, hogy egyáltalán kipróbálhatnak egy ilyen monitort. A Sharp közleményéből egyébként nem derül ki, hogy világszerte mikor válik elérhetővé az új, érintő funkciót is kínáló monitor különlegesség. A közleményből annyi kiderül, hogy a vállalat eleinte csak havi 250 darabot gyárt majd az újdonságból, ami július 30-án jelenik meg kereskedelmi forgalomban - egyelőre kizárólag Japánban. A vállalat egyelőre az új megjelenítő ajánlott végfelhasználói árát sem közölte. A fentebb említett másik példány 5000 dolláros árát elnézve könnyen lehet, hogy a PN-K322B ára közelebb lesz a 6000 dollárhoz, mint az 5000-hez.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. BZolee73
2013.07.04. 14:36
Hát értem, hogy kell a next-gen monitor.
De, hogy a normál embernek mi haszna lenne ebből, max a festőknek.
Én, ha egy darabot hozzám dobnának, akkor se fogadnám el. Azonnal kisülne a szemem, ha festő lennék (Beállítás függő).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. myckie2
2013.07.04. 15:06
BZolee73 az a haszna, hogy szebb a kép...
Minek új autót venni, há' a régi is gurul...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2013.07.04. 15:30
Itt nem azzal van a baj, hogy szép a képe hanem arról, hogy miért kell szétgányolni a monitort, ha van egér és klaviatúra? Ez nem táblagép, hanem egy monitor. Ha valaki rányomná az ujját már a MacBookom kijelzőjére kapna két sor oltást. Ez a winfos 8 átka, az MS nem tudja eladni csak a hardvergyártókon keresztül kényszeríteni, és a baj az hogy a hardvergyártók a májkrofos órajelére termelik a méregdrága, fölösleges kapacitív bevonattal ellátott kijelzőket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim mythb...
2013.07.04. 15:55
Én semmi kivetnivalót nem találok az ötleten (az egészségtelen testtartáson kívül), hogy nem egy monitor, hanem egy döntött érintőkijelző van előttem, és egyetlen munkafelületként kiváltja mind a billentyűzetet, mind az egeret, amellett hogy kijelző. Gyakorlatilag ez az egyetlen alkalmazása ahol nem zavarna a gombok fizikai tapinthatóságának a hiánya, mert ugyanoda nézek ahol gépelek is, tehát látnám hova nyúlok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Digu
2013.07.04. 16:16
Az IGZO panelnek köszönhetően széles látószögekkel (176/176 fok) és színhű képpel találhatják szembe magukat mindazok, akik lesznek olyan szerencsések, hogy egyáltalán kipróbálhatnak egy ilyen monitort.

Pár ujjlenyomat után vajon mennyire marad színhű, vagy mennyire számít maszatosan ez már?
Illetve kicsit sokallom a 32 coll-t, ölbe venni már nagyon nehéz és kényelmetlen, ha meg asztalon van, nem látom azt a funkciót a festésen kívül, ami indokolna ekkora méretet.
Szerintem 23-24"-es kivitelben kelendőbb lenne talán, és árban sem kéne ennyire elszaladnia. Mondjuk nekem nem lenne szívem egy milliós értékű monitort összetapogatni, csak ha valóban nagyon speciális területhez kell használni, de festői ambícióim nincsenek, és bevallom hirtelen nem jut eszembe más amihez feltétlenül tapicskolni lenne szükséges egy ekkora monitort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rendesadam
2013.07.04. 16:26
Egyszer biztos jó lesz, de egyelőre nem tudom elképzelni, hogy ilyesmit használjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2013.07.04. 22:34
Asagrim

Nem csak egészségtelen, hanem rossz a koncepció. A teljes érintéshez fel kell állni (nekem ekkora TVm van, érzem a méreteket...), a gépeléshez pedig nncs alátámasztva az alkarod. Ennyire szar ötlet nem sok van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2013.07.05. 11:56
Ez a 4K szerintem 2-3 év múlva lesz olyan, hogy érdemes lesz vásárolni. Nem is az ár miatt - mivel kétlem, hogy sokkal olcsóbb lenne -, hanem akkorra lesz elegendő választék 4K felbontású filmekből, és talán már olyan konzolokat is terveznek akkor, ami szintén 4K felbontású játékokkal is elbír. Aztán jönnek a jobb válaszidők, a gyorsabb képernyőfrissítések 100 hüvelykes átmérők, stb. Szóval jó lesz ez, aki meg türelmetlen, és már most megveszi, az meg... gazdag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!