iPon Hírek

Tizen alapúak lettek a Samsung új okosórái

Dátum | 2014. 02. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung bejelentette az okosórájának új generációját, és a korábbi pletykáknak megfelelően most már hivatalosan is elhagyta a Galaxy márkanevet, ami annak köszönhető, hogy operációs rendszert cseréltek. Az új generációban immár két okosóra van, és az Tizen lesz rajtuk előre telepítve.
Balra a Gear 2, jobbra a Gear 2 Neo.
A Samsung a Galaxy Gear esetében kudarcot vallott, de a vállalat ennek ellenére is maradt a korábban kijelölt úton. A Gear 2 és a Gear 2 Neo nem hoz hatalmas változásokat, így akik egy E Ink megjelenítős, energiatakarékos megoldásra számítottak, azok csalódni fognak. Az új generáció is épp olyan funkcióorientált lett, mint az első volt, csak itt már készül a Neo képében egy „butított” variáns is. Az első szembetűnő változás a Galaxy Gear után, hogy az újdonságok jóval vékonyabbak, kompaktabbak lettek (10,0 mm). Ráadásul úgy érték ezt el, hogy a Gear 2 két megapixeles fotók készítésére alkalmas kamerája már nem a szíjra került, hanem a készülékházba (bár továbbra sem előre tekint, így a videóhívások esetében a jövőben sem lesz egyszerű kihasználni). A Tizen rendszer láttán kompatibilitási gondokra asszociálhatnánk a korábbi megoldásokkal, de szerencsére ezt a kérdést állítólag megoldotta a Samsung. Az órapáros együttműködik majd minden Android 4.0, vagy újabb rendszerű készülékkel.
Mind a Gear 2, mind pedig a Gear 2 Neo egy 1,63 hüvelykes Super AMOLED megjelenítőt kapott, ami 320 x 320 képpontos felbontást szállít. Jelentősen felpörgették az új modellek teljesítményét, így itt az egyetlen 800 MHz-es mag helyét már két 1 GHz-es vette át – a SoC típusa nem ismert. A rendszermemória 512 MB-os méretet öltött, a beépített tárhely pedig 4 GB-os lesz. Az újdonságok eddig nem látott funkciókat is hoznak a korábbiak megléte mellett, így például megjelent a pulzusmérő szenzor, és a fitnesz lehetőségeket is bővítik. Lesznek előre programozott módok sétáláshoz, futáshoz, biciklizéshez és még mászáshoz is. A kapcsolati képességek között ott van a Bluetooth 4.0 LE modul és InfraLED is. Ez utóbbi kerül képbe a WatchON Remote szolgáltatásnál, ami távkapcsolóvá alakítja az órákat. Miben különbözik a Gear 2 és a Gear 2 Neo? Nos, a Neo azoknak lehet jó választás, akik nem tartanak igényt a kamerára, ugyanis ezt a modult hagyták ki belőle.
Cserélhetőek lesznek a szíjak, és több árnyalatból lehet majd válogatni a vásárlást megelőzően. A Gear 2 fekete, aranybarna és narancssárga színben pompázhat, míg a Gear 2 Neo esetében a választási lehetőségek között a fekete és a narancssárga mellett a szürke lesz még. A készülékek védelméről megfelelően gondoskodtak, így IP67 minősítést kapott mind a kettő. Ennek értelmében a mélytengeri búvárkodást leszámítva, nem lesz velük gond, mindenkor viselhetőek majd. A Gear 2 térfogata egyébként 36,9 x 58,4x 10 milliméteres és 68 grammot nyom, míg érdekes módon a Neo csak 55 g már, azonban a háza mégis nagyobb, 37,9 x 58,8 x 10 mm-es vonalakkal határolható. Az energiaellátásról minden esetben egy 300 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ami a Samsung szerint igencsak szép, 2-3 napos futási időt garantál átlagos használat mellett, kevés nyomkodással pedig még akár 6 nap is kinézhet. Mivel gyári adatokról van szó, érdemes némi távolságtartással kezelni őket, ám ha a valóságban is helytállóak a számok, akkor ilyen tekintetben hatalmas előrelépés történt a Galaxy Gear óta.
A Samsung a Gear 2 és a Gear 2 Neo kereskedelmi forgalomba bocsátását ugyanakkor tervezi, de ez az időpont még nagyon nem most lesz. A menetrend alapján a végtermékek valamikor áprilisban kerülhetnek a boltok polcaira. Az árakról egyelőre nem beszéltek, de remélhetőleg a Galaxy Gear árában kezd a Gear 2, a Neo pedig valamivel ez alatt lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Zephyrus
2014.02.24. 11:21
de hisz ez nem csunya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ch00ler
2014.02.24. 11:58
Valóban jól néznek ki, már kezd óra formája lenni
A kameráért továbbra is kár, bár egy sima fényképhez egész jó szögben áll.
Csak hát ki az, aki ezzel készít képet, ha ott van nála a telefon is, ami valószínűleg 3x akkor felbontást tud. Egy videótelefonálásra meg pont elég lett volna...
Érdekes ez a váltás a Tizen-re. Nem vagyok programozó, így nem tudom, hogy ez mennyire tér el az android-tól, de úgy érzem, ez nem segíti elő a már jól bevált app-oknak az órára történő átültetését.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2014.02.24. 12:30
Minden termeknek orulunk ami nem Android-os. Ennyi ev utan is total megbizhatatlan es serulekeny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LGx
2014.02.24. 12:40
2x1GHz @ 300mAh...
az egész toknak akksinak kellene lennie, + e-ink kijelző...
szokás szerint túl lesz árazva ez is. nem baj, mehet a süllyesztőbe
Google + LG páros órájára leszek kíváncsi .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. expander
2014.02.24. 13:39
@madcaptain

Egyetértek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ch00ler
2014.02.24. 13:55
Akkor most a Tizen az Androidon-Túliak Társasághoz tartozik. A következő pedig már a Tizen-Túliak Társaságához fog tartozni?

Ha már LG... Mi lett a GD910-el? ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUFEUR
2014.02.24. 14:39
madcaptain:

Valami forrást arra az állításodra, hogy megbízhatatlan és sérülékeny? Csak mert egyik sem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2014.02.24. 18:21
HUFEUR azert allitja azt mert vagy ios vagy win felhasznalo.Es halvany lila fingja nincs az androidrol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2014.02.24. 21:44
piter:

Tudom, pont azért kértem, hogy valami forrást adjon, mert így nem kell oldalakon keresztül vitatkozni, vagy alátámasztja állítását valamilyen cikkel, vagy szimplán nem kell foglalkozni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!