iPon Hírek

Tizenegy év után valószínűleg megtalálták a Beagle 2-t

Dátum | 2015. 01. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nagy valószínűséggel megtalálták azt a brit szondát, amelynek 2003 karácsonyán veszett nyoma a Marson. A Beagle 2-re a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) fotóin akadtak rá a szakértők, és a felvételek alapján úgy tűnik, hogy a landolóegység épségben érte el a marsi felszínt, a leszállást követően azonban nem sikerült teljesen kinyílnia, és ezért nem volt képes megkezdeni működését. Bár a képek nem száz százalékosan meggyőzőek, a Beagle 2 küldetésének vezetője, Mark Sims elmondása szerint csaknem biztos, hogy a NASA szakértői által detektált apró pötty valóban a hiányzó űreszköz. A homályos felvételeken egy tükröződő felület látszik, amelyről úgy gondolják, hogy a landolóegység egyik napeleme lehet. Amennyiben a Beagle 2 négy kinyitható napeleméből csak egy csomagolódott ki a leszállást követően, az űreszköz antennáját sem lehetett képes kinyitni, és valószínűleg ezért nem tudott kommunikálni a Mars körül keringő anyaegységgel, a Mars Expresszel.
Az 50 millió font értékű Beagle 2-t több brit egyetem együttesen fejlesztette, és a küldetés célja szerves anyagok keresése lett volna a marsi felszínen. A vörös bolygóhoz az űreszköz az Európai Űrügynökség Mars Express nevű szondájával érkezett, amelyről 2003. december 19-én vált le. Az előzetes tervek szerint karácsony napján kellett volna elérnie a felszínt az Isidis Planitia nevű régióban, egy becsapódási kráter belsejében képződött síkságon, a landolóegység azonban azóta sem jelentkezett, így senki sem tudta, mi lett a sorsa. Ha az MRO felvételein valóban a Beagle 2 látható, akkor a bonyolult leszállási procedúra minden bizonnyal a tervek szerint alakult, mondja Sims. A landolóegység a ritkás marsi légkörbe való belépés után egy ejtőernyővel lassította le magát, majd felfúvódó légzsákjaiba burkolva többször megpattant a felszínen, mielőtt megállapodott volna. A szakértő a rendelkezésre álló információk alapján úgy véli, hogy az űreszköz az első leérést követően további 500 métert pattoghatott, végleges landolóhelyére érve azonban valamilyen okból nem volt képes teljesen kicsomagolni napelemeit és antennáját. Bár a Mars felszínét több űreszköz is tanulmányozza, a Beagle 2 megtalálása 11 évbe került még úgy is, hogy az űreszköz az előzetesen kijelölt helyen landolt. Ennek oka az, hogy a landolóegység mindössze 2 méter széles, és egy 60 kilométer hosszú, 10 kilométer széles területen kellett nyomára akadni. A legtöbb marsi szonda kamerája egyszerűen nem elég érzékeny ahhoz, hogy egy ilyen apró objektumot észlelni tudjon. A 2006 óta a Mars körül tartózkodó MRO HiRISE nevű műszere volt az első, amelynek valós esélye volt a Beagle 2 megtalálására, hiszen ezzel a kamerával már 25 centiméteres tárgyak is elkülöníthetők a felszínen.
A keresés még ezzel az érzékeny műszerrel is sokáig elhúzódott, egyrészt azért, mert a Marson nagyon sok hasonló méretű szikladarab hever, másrészt pedig a szondának nem a Beagle 2 fellelése volt az elsődleges küldetése. A most azonosított objektum mérete, alakja, színe és fényvisszaverő képessége megfelel annak, amit a brit landolóegységtől várnának, a képek ugyanakkor még mindig nem elég nagy felbontásúak ahhoz, hogy pontosan megállapítható legyen, hogy valóban a Beagle 2-ről van-e szó, és ha igen, akkor mit történhetett az egységgel. Sims szerint lehetséges, hogy leszállás közben érhette valami olyan ütés az űreszközt, ami miatt megsérült a napelemeket virágszerűen kinyitó mechanizmus. A Mars Express mérései alapján a bolygó légköre a leszállás idején ritkább volt a szokásosnál, így könnyen lehetséges, hogy a Beagle 2 keményebben érte el a felszínt, mint ahogy azt tervezői remélték. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy a légzsákok leválásával akadt probléma, és emiatt nem tudtak kinyílni a napelemek. A szakértő elmondása szerint sokat lehet tanulni a landolóegység sorsából. Ha legközelebb hasonló küldetést terveznek, leereszthető légzsákokkal operálnak majd, és az antennát külön rekeszben hajtogatják össze, hogy annak kibontása ne függjön a napelemek kinyitásának sikerétől. Hogy pontosan mi történt a brit szondával, azt valószínűleg csak akkor lehetne megállapítani, ha hozzá lehetne férni az űreszköz adattároló rendszeréhez, feltéve, hogy ez sértetlen maradt a leszállás és az elmúlt bő évtized alatt, teszi hozzá Sims.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Nacho.
2015.01.19. 19:31
Érdekes dolgok ezek, mivel 1961-ben hirdette meg Kennedy elnök, hogy pár éven belül embert juttatnak a holdra. Ez meg is történt 69-ben! Tehát 8 év alatt el tudtak juttatni élő embert a holdra. Ma 2015-t írunk, de még mindig nem jutott űrhajós a marsra!! Tudom, hogy sokkal messzebb van, mint a hold de azért azt is nézzük meg, hogy azóta hány év telt el és még mindig csak ott tartunk, hogy a marsra eddig szondát tudtak küldeni, mást nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kajafun
2015.01.19. 19:45
Ne hogy kidobtak volna párat a kavicsos sivatagba is, hogy tényleg működik-e!
Tudom mások a körülmények, de akkor is, a szondát is át lehetne úgy alakítani szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kajafun Nacho...
2015.01.19. 19:48
Akkoriban az erőfitogtatás miatt kellett eljutni a holdra és addig tömték állami pénzel amíg megvalósult.
Most meg lassan kickstarteren állnak neki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2015.01.19. 21:01
Szerintem nem az a gond.
Mai tudásunkkal szinte nulla az esélye, hogy élve visszaérjenek onnan, annyi a buktató, és ezt az asztronauták is tudják, na most gondolom sok jelentkező lehet, illetve ezt azért nem olyan könnyű megemészteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RealDreamQ
2015.01.20. 12:24
És még ez sem lenne gond , mert túljelentkezés lenne , még ezzel a rizikóval is azt bevállalva !
Lesz is valami expedíció és pont ez a kitét , hogy olyanok jelentkezzenek , akiknél ez nem akadály , hogy esetleg nem térnek vissza ...
Már volt is valamilyen előválogatás ... de nem emlékszem pontosan . Itt is volt hír róla ... szintén Jools tollából eredően az a hír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Goaulds Nacho...
2015.01.20. 13:37
Már az 1950 es években létezett a technológia amivel embert lehet küldeni a világűrbe. Most 2015 öt írunk, és a kis műholdakat leszámítva szinte semmit sem változott a meghajtás alapelve.
Sajnos nem tudunk elég nagy sebességre gyorsulni ( üzemanyag hiánya, avagy a tömege a probléma) hogy gyorsan letudjuk ezt a távolságot. Az IOn technológia pedig nagyon gyenge..pesrez csinálják az új generációt de még nincs kész, hűtési gondokkal küszködnek a hatásfok miatt. ( ugyanis bármilyen furcsa nagoyn nehéz bármit is lehűteni az űrben, nincs közeg ami elvigye a hőt )
Lényeg a lényeg 2-3 év az utazás a Marsra jelenleg, ha ezt nem egy dobozban töltenénbk sugárzásnak kitéve stb...már az is nagy dolog ha valaki kibír 7 emberrel 3 évet egy lakásban...

A Hold más itt van közel, és ahogy írták akkor muszály volt megcsinálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nemlehet
2015.01.20. 15:51
Ráadásul azon kívül, hogy igen, megcsináltuk értelme sem lenne. Minden ilyen nagyszabású project vagy gazdasági okokból, vagy péniszméregetésből valósul meg. Most éppen nincs kivel méregetni, gazdasági előnye meg nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. detroitpow...
2015.01.20. 18:33
Lehet jeletnkezni srácok! 2018-as projectre... Bár ha jól hallottam akkor lehet csúszás is, de 2024-ben lesz az első emberi kilövés a tervek szerint. És ha jól tudom nincs retúr jegy... Úgyhogy ti lehettek az első marslakó telepesek, bár még a kezdetekben a Marson is lehetséges lehetett az élet a naprendszer egy korábbi szakaszában, de ez már nem most volt, úgyhogy az sem biztos hogy az elsők lennétek...
Minden esetre ha ez összejön... egy új lépcsőfok amit megtett az emberiség!!!! Awesome...
És íme a honlajuk és egy kis wiki...
http://www.mars-one.com/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mars_One
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. detroitpow...
2015.01.20. 19:12
És még annyit hogy az 2-3éves utazási idővel nem értek egyet, ha a kilövés pillanata az optimális Föld Mars távolságra esik, természetesen lehetne akár több mint 2 év is nem optimális indulásnál... Pl.: 2011. nov. 26-án fellőtt Curiosity marsjáró "az amcsi mozgó laboratórium" 900kg-s súllyal indult útnak és 2012. augusztus 6-án már azt bizonygatta hogy a Marson a régmúltban életre alkalmas körülmények lehettek... Tehát ekkor szált le és ez a 9-10 hónap ez vállalható szerintem... bár kérdéses az űrhajó sebessége, de ebben is lesz craft... Íme... a Falcon Heavy
http://media.tumblr.com/4176d630e023f6c5dbce2ae06c78b457/tumblr_inline_mjosk335OT1qz4rgp.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2015.01.20. 19:18
Technikailag fejlett a mostani meghajtás, csak a gond az, hogy ez a technológia nem elegendő a Mars-utazáshoz. Az elmúlt 50 évben a technika fejlődött, és nem a technológia. A Mars-utazáshoz kb~ egy újabb ipari forradalomra lenne szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chris-v Nacho...
2015.01.20. 19:42
Kicsit ugorjunk vissza múltba és nézzük meg mi lett ennek az űrversenynek az eredménye. Olyan összegeket emésztet fel, hogy a volt szovjetunió gazdasága konkrétan belerokkant! És akkor ez még csak a hold, hol van ehhez képest a mars?
Úgy ahogy raiden is írta, technika fejlődőt, de a technológia nem, vagyis nem akkorát. Nincs semmi hasznot hozó dolog a marson, mert ha lenne, már ott lennének emberek, de egy üres puszta nem kell senkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. detroitpow...
2015.01.21. 00:58
Hát ennél azért biztosan több kérdésre adnának választ az ottani kutatások, és sok értelemben hasznos tanulmányi út lenne, de szerencsére nem is a kételkedők miatt fog odarepülni valaki, és a puszta miatt... ennél azért több van ebben az expedícióban... )) 9 éven belül úgy is kiderül...
És lehet itt még űrverseny is...
http://www.napi.hu/print/581903.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. EddiePrice
2015.01.21. 22:42
Ésszerűbbnek tartanám, ha először a Föld körüli űrállomást fejlesztenék komolyabb szintre (élhetőbbre). És akár mindennapossá tenni a fel le ingázást. Persze ehhez is technológiai fejlődés kell, de sokkal kisebb mint a Marshoz. Meg ez legalább közel van.
Aztán ha már megy szekér, neki lehet állni összerakni az űrállomáson a marsi expedíció fuvarját. Szerintem logikus és ésszerű lenne ha nem a Földről próbálnák közvetlen fellőni a "felfedezőket" a Marsra, hanem az űrből indulnának. Így laikuskán úgy gondolom, rengeteg üzemanyagot spórolnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!