iPon Hírek

Tizenhat kamerával a fedélzetén megérkezett a Light L16

Dátum | 2017. 07. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Light által megálmodott kamera az elmúlt évek egyik legérdekesebb koncepciója volt, és most a hihetetlennek tűnő eszköz valóban el is készült. Az L16 még idén az első tulajdonosok kezébe kerülhet. De miről is van itt szó pontosan?
A Light L16 tervei 2015 októberében kerültek bemutatásra, és akkor sokkal inkább nevetség tárgya volt a megoldás, mint egy komolyan vehető termék. A fejlesztésért felelős vállalat azonban egy percig sem vette félvállról a projektet, és minden akadályt leküzdve, kevesebb mint két év alatt a „rajzlapról” előlépett a valóságba az eszköz. A Light L16 kamera éppen olyan lett, mint ahogy az első tervekben szerepelt. A formavilág egy okostelefonra emlékeztet, és a gépezet egyik oldala szó szerint rogyásig van kamerákkal, szinte nincsen kihasználatlan felület, a másik pedig egy nagyméretű érintőkijelzőt vonultat fel. A keretre is került néhány fontosabb gomb, így például az exponáló. A készülék háza alumíniumötvözetből készült, és vannak rajta gumírozott felületek, amik jobb fogást biztosítanak. Sokan DSLR riválisként tekintenek erre a különös szerzetre, de ebbe az összehasonlításba belemenni sem érdemes, annyira más szempontból közelítik meg a képalkotást.
Az újdonság azonosítója rendkívül beszédes, az L16 nemes egyszerűséggel a kamerák számát jelenti. A Light terméke tehát 16 kamerával van felszerelve, és mindegyik egység a legnagyobb gondossággal van elhelyezve a hátoldalon. Mindegyik kamera 13 megapixeles fotók megörökítésére alkalmas önmagában, de az eszköz lehetőséget biztosít majd arra, hogy egyetlen exponálással 52 MPixeles fényképek születhessenek lenyűgöző részletességet nyújtva így. Háromféle optikával vannak felszerelve ezek az egységek, és ezekből kettőt magának volt kénytelen fejleszteni a Light csapata. Öt szenzor elé került egyszerű 28 milliméteres optika F/2.0-s rekeszértékkel, szintén öt egység van, ami 70 mm-es, F/2.0-s lencserendszerrel van ellátva, a maradék hatnál pedig már 150 milliméteres „üveggel” kell számolni, amihez F/2.4-es apertúra társul – minden adat Full Frame ekvivalens. Ezzel a felépítéssel ötszörös optikai zoomot tud biztosítani az eszköz, a fókuszálást egy infra is segíti. Itt a fotózáskor képesek lesznek a kamerák tökéletes összhangban dolgozni. Videózáskor 4K támogatást biztosít a Light L16, szóval ilyen tekintetben biztosan nem lesz vele gond.
Az ISO és a zársebesség is manuálisan hangolható a kamerán, az előbbi értékét 100 és 3200 között lehet megválasztani, az utóbbi pedig 1/8000 és 15 másodperc között mozoghat. Van több fotózási mód is, így például a sorozatkép vagy a fejlett hosszú záridő, az időzítő pedig akár 20 mp-re is belőhető, ezzel bőven jut idő egy csoportképnél a helyezkedésre. Még megosztásra optimalizált funkciót is nyújt a Light L16, ilyenkor egy kiváló minőségű, de csak 5 megapixeles képet hoz létre a masina. LED-es villanó egyetlen egy van, de az igazán erős lesz, így megfelelően derítheti a környezetét – bár egy Xenonnak valószínűleg sokan örültek volna még legalább pluszba. A képeket elmentheti a készülék JPG formátumban, de van DNG opció is. Az integrált háttértár egészen brutális, 256 GB-os kapacitással szolgál, így nem kell például attól tartani, hogy a vásárló nem megfelelő képességű memóriakártyát pakol bele, hiszen a belső tároló elérési sebessége garantáltan tökéletes lesz a ráháruló feladat ellátására. Az elkészült fotókat, illetve videókat egy 5 hüvelykes kijelzőn lehet visszanézni, ami Full HD felbontással dolgozik.
Az L16-ban egy különleges Light ASIC egységgel (ez felel a 16 kamera együttes vezérléséért) kiegészített Qualcomm Snapdragon 820 gondoskodik a megfelelő teljesítményről. Az operációs rendszer szerepét az Android tölti be a kamerán, ami természetesen a fotózás jegyében lett megfelelőre faragva, és ez extraként lehetőséget biztosít a teljes adattároló titkosítására a megfelelő biztonság elérése érdekében. A kapcsolati lehetőségek terén biztosan lehet számolni Wi-Fi-vel és Bluetooth-szal, valamint van GPS vevő is. A gépezet akkumulátorának kapacitása 3900 mAh-s (li-po), így remélhetőleg rengeteg fotó készítésére lesz elegendő az üzemideje. A keretre itt már C-típusú USB csatlakozó került. És hogy mekkora testbe fért bele mindez? 165 x 84,5 x 24,05 milliméteres vonalak határolják a Light L16-ot, a tömege pedig 435 gramm, ami elég masszív. Végül még el kell azt mondani a különleges masináról, hogy rendelkezik szabványos állványrögzítő felülettel is.
A Light szerencsére tényleg komolyan veszi magát, és nem indul el abba az irányba az L16-tal, hogy szelfikamerát is pakoljon a fedélzetre. Pedig ennyi egység mellett ez már valószínűleg egyáltalán nem okozott volna fejtörést a startupnak. Itt a cél az volt, hogy egy olyan kamerát alkossanak a fejlesztők, ami az eddig megszokott útról letérve ér el hasonló eredményt, mint a profibb társai. A Light eddig minden akadályt szépen vett, és már tényleg csak egy karnyújtásnyira van az, hogy az első rendelők kézbe vehessék a terméket, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen fotókat és videókat lesz képes létrehozni a bonyolult rendszer. Érdekesség, hogy a vállalat még olyan programokat is alkotott Macre és Windowsra, amellyel utólag lehet állítani a mélységélességet. Az evolúciónak komoly ára van. A Light L16 eredetileg 1300 dollárba került volna, de a végleges készülék még ennél is többet fog kóstálni. A rendkívül különleges fényképezőért 1600 dollárt kell leszurkolnia a vásárlóknak, akik 2017 második felében kaphatják kézhez az eszközt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. ChoSimba
2017.07.18. 10:13
Én ezektől semmit nem vennék, még az ortho snap-et sem tudják bekapcsolni Autocad alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Supra
2017.07.18. 12:44
Értem én, illetve mégsem. Az ára valahol a full-frame kompaktok körül mozog, de én első körben csak a hátrányait látom, azokat viszont bőven...
Még ha lenne köztük infra és ultraibolya tartományban működő, akkor érteném...

Valaki érti a koncepció lényegét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87 Supra
2017.07.18. 13:10
Szerintem ez csak egy fricska a dual kamera őrületnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2017.07.18. 13:16
Ha támogat valamiféle 3D kép készítést akkor nem egy sima sztereo képet kapnál.. de ezen kívül passz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. spdrfx
2017.07.18. 15:56
Ez tulajdonkeppen mire jo? Mivel nyujt tobbet, mint egy hasonlo arazasu "mezei" fenykepezogep?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw spdrf...
2017.07.18. 17:59
Tulajdonkeppen nem jobb vagy tobb, csak mashogy kozeliti meg a dolgokat.
52mpx-t 10 fotobol rakja ossze,
vagy kornyezettol es helyzettol fuggoen valaszthato mely kamerakkal keszuljon a foto.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2017.07.19. 03:24
Fontos volt hogy felhasználó olyan képet készítsen amilyet akar.. mindezt kompaktban. Hasonlít egy fürkész droidra a Hoth bolygón leszálltból. De ennek érzékenysége vetekszik a felmerülő fényviszonyok tömkelegének arányával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!