iPon Hírek

Tizenkettedik születésnapját ünnepelte a Google

Dátum | 2010. 09. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Akik tegnap meglátogatták a Google keresőoldalát, azoknak valószínűleg feltűnhetett, hogy a szokásos Google logó helyett ezúttal egy torta díszeleg a főoldalon, amelyben természetesen Google felirat is szerepel. A tortát a neves amerikai festő, Wayne Thiebaud festette abból az alkalomból, hogy a keresőóriás most lett a tizenkét éves. A szeptember 27-ei dátum elsőre kissé furának tűnhet, de az elmúlt évek gyakorlatát elnézve ezen már egy cseppet sem lepődhetünk meg. A Google korábban tartotta már születésnapját szeptember 7-én, illetve egyéb dátumokon is, vagyis nincs kinevezve konkrét dátum, amelyen rendszeresen ünnepelnének.

A keresőóriást Larry Page és Sergey Brin alapította, akik Sanfordban ismerték meg egymást 1995-ben. Ekkor Brin 23-éves volt, Page pedig 24. 1996-ban közösen megalkották a BackRub névre hallgató keresőmotort, amely a Stanford Egyetem szerverein futott több, mint egy évig, de sajnos nem volt tökéletes: túlságosan pazarlóan bánt a sávszélességgel. Egy évvel később a BackRub név helyett a "googol" szóból kialakult a Google név, ami egy matemetikai kifejezésre vezethető vissza: az egyes után álló száz darab nullát hívták googolnak.


A google.com domaint tizenhárom évvel ezelőtt jegyezték be, 1997. szeptember 15-én, majd 1998 szeptember 4-én részvénytársasággá alakították a céget. Az első komoly befektető is ebben az évben, azaz 1998-ban érkezett: a Sun Microsystems társalapítója, Andy Bechtolsheim 100000 dollárt fektetett a vállalkozásba. Az alapítók még 1998 szeptemberében berendezték az első irodájukat, amelynek Susan Wojcicki garázsa adott otthont. Érdekesség, hogy a hölgy napjainkban a vállalat termékmenedzsmentért felelős részlegének alelnöki posztját tölti be. Ezek után hamar kinőtték a garázs irodát és hatalmas léptekkel elkezdett fejlődni a cég. A Google történetének fontosabb eseményeiről a Telegraph (angol) cikke ad némi információt. A Google Fordító szolgáltatásával többé-kevésbé magyarul is megtekinthetjük az említett cikket. Persze ember legyen a talpán, aki megérti a gépies fordítást.

Mostanra a Google igazi óriásvállalattá nőtte ki magát, amely meghatározó szerepet tölt be az IT szegmensben: a vállalat már nem csak webes keresőjével, hanem saját operációs rendszerével (Android), saját webböngészőjével (Chrome) és különböző szolgáltatásaival (Pl.: GMail, Google Fordító, stb...) is jelen van a piacon, ahol összességében rendkívül népszerű.

Mit is mondhatnánk ezek után? Boldog tizenkettedik születésnapot, Google, akármikor is legyen az! :)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Menthix
2010.09.28. 13:02
Hip-hip-hurrá! Viszont a rajz kicsit bugos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2010.09.28. 13:27
Mert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. byakuganhu...
2010.09.28. 14:59
Mert hiányzik a gyertya a torta árnyékáról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aroon12
2010.09.28. 19:30
LOL!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. berner
2010.09.29. 11:12
hepibörsztdéj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!