iPon Hírek

Tízezerszer érzékenyebbé tehető az MR egy újfajta címkével

Dátum | 2016. 04. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Duke kutatói kidolgoztak egy újfajta módszert, amellyel a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) olyan érzékennyé tehető, hogy anyagcsere folyamatainak élőben történő megfigyelésére is alkalmas lehet. Az MRI technológiája azt a tényt aknázza ki, hogy az emberi szervezet 70 százalékban vízből áll, és ennek megfelelően rengeteg hidrogénatomot tartalmaz. Mivel a hidrogénatomban páratlan számú nukleon (egyetlen proton) van, az mágneses momentummal rendelkezik, vagyis kifelé úgy viselkedik, mint egy aprócska rúdmágnes. Ezek a pici mágnesek külső mágneses térbe helyezve azzal párhuzamos vagy ellentétes irányba rendeződnek. Az MR-ben pontosan ez történik. Amikor pedig az irányba rendeződött protonokkal nagyfrekvenciájú rádióhullámokat közölnek, azok kibillenek helyzetükből, majd abba visszaállva leadják a felvett energiát. Ezeket a jeleket egy számítógépes rendszer detektálja, és elkészíti a vizsgált szövet protontérképét, részletes képet adva a szervezet lágy szöveteiről.
A módszer nagy előnye, hogy legjobb tudomásunk szerint semmiféle káros hatása nincs a szervezetre, szemben sok más diagnosztikai eljárással, amelyek ionizáló sugarakat használnak (röntgen, CT, PET). Hátránya ugyanakkor, hogy nem elég érzékeny, azaz nem közvetít megfelelő felbontású képet a szövetekről ahhoz, hogy a szervezetben zajló egyes folyamatok részletei megfigyelhetők legyenek. A problémára az egyik lehetséges megoldást a metabolitok felcímkézése jelentheti: ilyenkor olyan molekulákat illesztenek az anyagcseretermékhez, amely segít annak felbukkanni az MR-felvételen, hasonlóan ahhoz, ahogy a PET-vizsgálatok során az izotópos címkék megjelenítik a célba vett molekulákat. A Duke kutatói által szintetizált címkék révén a biológiailag fontos molekulák 10 ezerszer erősebb jelet adnak, mint címke nélkül adnának.
Hasonló címkék kidolgozására már eddig is történtek kísérletek, ezek előállítása azonban rendszerint nagyon drága, a másik problémát pedig az jelenti, hogy az anyagcseretermékekre kapcsolt „jelzőfények” többsége másodpercek alatt „kiég”, vagyis arra nem alkalmasak, hogy általuk folyamatában vizsgálják a kutatók a metabolizmusban bekövetkező változásokat. A szakértők most azonban ráakadtak egy új, diazarint tartalmazó címketípusra, amely jóval olcsóbb és hosszabb élettartamú, mint elődei, így a vele megjelölt molekulák akár egy órán keresztül is jelet adnak az MR-készülékben. Tekintve, hogy a PET-vizsgálatok során használt izotópok zöme is csak 20 percig észlelhető, ez jelentős előrelépést jelenthet az anyagcsere-folyamatok vizsgálatában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Renhoek
2016.04.02. 02:15
Egyik legfontosabb hír a diagnosztikában... sőt rengeteg felhasználása lehet még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!