iPon Hírek

Tízmillió évig bírja a zafír adatkorong

Dátum | 2012. 07. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Számos tudományterület művelőinek összefogásából megszületett a tartós adathordozók legtartósabb formája, amelynek élettartama eléri a 10 millió évet. A lemez két 20 centiméter átmérőjű zafírkorongból áll, melyek között egy vékony rétegben platina foglal helyet, az összetevők pedig molekuláris szinten kapcsolódnak egymáshoz.

A különleges adathordozónak nem sok köze van a mindennapi számítástechnikához. Ahogy élettartamából is látszik, inkább az a célja, hogy fontos üzeneteket, adatokat őrizzen meg és tegyen hozzáférhetővé az eljövendő generációk számára. Az ilyen esetekben örök problémát jelet, hogy semmi garancia arra, hogy akár pár száz év múlva is olvashatóak, megfejthetőek lesznek azok az adathordozók, amelyeken az információt továbbítani kívánjuk. A zafírkorong azonban nem a hagyományos értelemben kódolva tartalmazza az adatokat, hanem lekicsinyítve. Egy lemezre 40 ezer oldalnyi szöveg és kép fér rá, és megtekintésükhöz mindössze egy mikroszkópra van szükség, amivel remélhetőleg azért a távoli jövő emberei (lényei?) is rendelkeznek majd. (Persze az írásunkat továbbra is meg kell fejteniük, de feltéve, hogy hasonló anatómiával rendelkeznek, legalább a képekkel nem lesznek nagy gondjaik.)


Az elképesztően hosszú életű adathordozó ötletét a nukleáris hulladékok kezelése hívta életre. A radioaktív hulladékokat elviekben 1 millió évig kellene elzártan tárolni (persze ez függ a hulladék pontos összetételétől is, de ez az időtartam lenne az ideális). Számos lehetséges (és a lehetetlennel határos) megoldási ötlet merült fel, a leginkább hajmeresztő talán közülük az, hogy az alábukó kőzetlemezek szubdukciós övezetében kellene elhelyezni a hulladékot, hogy azok aztán nyomtalanul eltűnjenek a köpenyben. Ötletből tehát nincs hiány, de kevés dolog történt a tényleges megvalósítás frontján. És persze ott van az a probléma is, hogy ha egyszer valóban megvalósul az állandó tárolás, például kilométeres mélységű üregekben, akkor figyelmeztetni kell a jövő generációit arra, hogy hova temettük a radioaktív anyagokat.

Itt jön a képbe a zafírlemez: az elképzelés szerint a hulladéktemetők környékén számos ilyen adatkorongot helyeznének el, így figyelmeztetve a jövő régészeit, földmunkásait, és bárki mást arra, hogy eddig és ne tovább. Ez persze egyszerű kövekre írt figyelmeztetésekkel is megoldható lenne, de a zafírkorong révén bonyolultabb, mégis érthetőbb és részletesebb formában ‒ piktogramok, grafikonok, képek révén ‒ közölhető az üzenet.

A korong természetesen más célokra is felhasználható lesz. Például modern „rosette-i kövek” készíthetők belőle: általuk továbbadhatjuk mindazt az ismeretanyagot, amellyel az emberiség jelenleg rendelkezik, és biztosíthatjuk, hogy a sok ezer év múlva is érthető, de legalábbis megfejthető marad a nyelvünk.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. zodiac83
2012.07.19. 14:41
Arról általában nem esik szó, hogy ezek a számok hogyan jönnek ki. Nyilván csak 10 millió év múlva (vagy ha hamarabb tönkremegy) lehet igazolni/cáfolni az állítást. Nyugodtan akár hasraütésszerűen is be lehet nyögni valamit: próbáld meg számon kérni rajtuk, ha csak két-háromszáz évet bír ki ténylegesen. Az sem mellékes, hogy milyen körülmények között igaz mindez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010
2012.07.19. 14:47
Ez megint egy olyan dolog ami nem sokra jó csak hogy bekerüljenek a médiába, ha mondjuk ráférne vagy 500 GB adat az más lenne mert lassan felkerülhetne az összes fontos könyv, adat, történelmi leírások,stb. de így ha ráakarnak vésni az összes fontosabb dolgot nem létezik a világon annyi zafír amire ráférne, ha meg csak 3-4% fér rá akkor kár nekifogni vésegetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Edviiin89
2012.07.19. 15:18
atti2010, mesterségesen van előállítva.
zodiac83, ez nagyon laikus látásmód, hidd el megvan az ehhez értő szakemberek csoportja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. patrik2991
2012.07.19. 15:22
Ja, mert millió évek múlva elfelejtik, hogy kell használni a geiger számlálót (vagy az addigra létező ennél sokkal modernebb berendezést) és belefúrnak egy ilyen lerakatba és akk majd bambán néznek, hogy jééé ez meg mii? vagy ezt most, hogy gondolták? Nevetséges, komolyan mondom az ember esze megáll...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 patri...
2012.07.19. 15:34
Jobb lenne ha előszednék a cuccot és eltüzelnék a ki nem égett fűtőelemeket, arról volt szó hogy van már ilyen reaktor, vagy mégse?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MZperX75
2012.07.19. 15:47
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dfsz34
2012.07.19. 21:36
1 millió évig tárolni? Az szép. vajon meddig lehet folytatni ezt a jelenlegi erőforrás pazarló életvitelt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lorddiablo
2012.07.19. 22:58
A rezes banda meg hazaviszi az asszonynak, hogy mekkora fülbevaló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Oggy
2012.07.20. 07:09
lehetne rajta 5000 oldalnyi halandzsa és a végén egy trollface
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LechooEdy
2012.07.20. 12:32
Ha az ember nem mindenben a pénzt nézné, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha ezeket a hulladékokat kilőnénk az űrbe, a napba egy rakétával, ez minden problémát megoldana, csak a mai pénz függő világban iszonyú drága mulatság, ezért a saját földünkbe temetik el! Nem veszik észre, hogy ezzel magunk alatt vágjuk a fát.

Oggy Ez fájt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.07.20. 20:41
A Napba lövés valóban a legjobb megoldás... lenne, ha létezne olyan rakéta, ami biztosan nem robbanna fel kilövéskor vagy a légkörben, vagy zuhanna csak úgy vissza, több ezer négyzetkilométernyi területet megfertőzve halálos sugárzással.
Jelen helyzetben a legjobb megoldás a nukleáris hulladék újrahasznosítása lenne. Valamilyen módon biztosan lehetséges lenne megoldani, csak szerintem aki foglalkozik is vele, azt minimum hülyének nézik.

A cikkhez: ez a cikkben leírt felhasználási mód nagyon röhejes. Előbb vennék észre a sugárzást a jövőben élő lények, mint hogy azokra a zafírkorongokra valami írva van.. arról nem is beszélve, hogy ha évezredekről van szó, képtelenség még piktogramokkal is megmagyarázni, hogy mi van ott, mert az általunk használt jelölések és jelek jelentése állandóan változik, lásd szvasztika. Max. egy fényképsorozat, ami azt festi le, hogy ha valaki elkezd ott ásni, akkor belehal. Bár még az sem biztos, hogy egyértelmű lenne, nagyon sokféle élőlénnyel kéne fényképsorozatot csinálni hozzá, növényekkel, állatokkal és gombákkal egyaránt, de még akkor sem lehetne egyértelműsíteni, hogy ez figyelmeztetés, nem esti mese. Talán Rosetta kőnek jó lenne, bár a kis méret miatt úgy elvesznének ezek pár száz év alatt is már, hogy a jövő élőlényei valószínűleg sosem találnák meg. Nagyon sokat, több trilliót kéne legyártani ahhoz, hogy akár 1-et is megtaláljon egy másik civilizáció, főleg ha a miénk háborúval, esetleg üstökös vagy aszteroida becsapódással ér véget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LechooEdy
2012.07.21. 11:22
freyr Nyilván valami normális rakétára gondoltam, ami elmenne a napig, nem pont odáig, de onnantól a gravitáció szépen behúzná, ha nagyon akarnánk simán meg tudnánk csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2012.07.21. 19:28
LechooEdy
"kilőnénk az űrbe, a napba egy rakétával,"

" Ez fájt "

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2012.07.21. 19:40
"ami elmenne a napig"
Nem a napba juttatással lenne a gond hanem azzal, hogy ha a rakéta a légkörben robban fel, akkor WTF???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!