iPon Hírek

Több a HD-DVD lejátszó, mint a Blu-ray az USA-ban

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Blu-ray formátum egy igen keménynek mondható háborút nyert meg a HD-DVD ellen, így előbbi szabvány immáron egyeduralkodóvá vált a piacon. Annak ellenére, hogy a Blu-ray rivális nélkül maradt, mégsem kezdődött meg az azt támogató lejátszók és adathordozók robbanásszerű terjedése. Ezen a tényen remélhetőleg változtatnak majd az új, olcsóbb asztali lejátszók, amelyek között a legolcsóbb 99 dolláros ajánlott végfelhasználói árral rendelkező modell néhány napja debütált.

A Harris Interactive korábbi felmérése érdekes képet fest a Blu-ray helyzetéről az Amerikai Egyesült Államok területén. 2008 májusában az amerikai felnőttek 35%-a rendelkezett HDTV-vel, ez az arány mára 47%-ra növekedett. Ezzel egy időben a Blu-ray lejátszóval rendelkezők aránya csak minimálisan, a korábbi 4%-ról 7%-ra emelkedett. Összehasonlításképpen a HD-DVD lemezek lejátszására képes szórakoztatóelektronikai készülékek aránya 11%-os.


A Blu-ray jövője sem sokkal rózsásabb, ugyanis a vásárlók 7%-a tervezi, hogy jövőre beszerez egy Blu-ray lejátszót, ám 2008 májusában a megkérdezetteknek még 9%-a tervezte a közeljövőben asztali Blu-ray lejátszó beszerzését. Vajon mi lehet az oka annak, hogy az amerikaiakat ennyire nem hozza lázba az egyeduralkodó szabvány? A Harris Interactive alelnöke, Milton Ellis szerint a Blu-ray alacsony népszerűsége az alternatív technológiáknak köszönhető, úgy mint a műholdas televízió adásoknak és az interneten elérhető tartalmaknak, amelyek között szép számmal akadnak HD videók, illetve HD felbontásban sugárzó televíziós adások.

A szakember véleménye szerint a közeljövőben a felhasználók előnyben fogják részesíteni a letöltésen és streaming-en alapuló szolgáltatásokat, azaz ilyen szolgáltatások keretein belül fognak hozzájutni a HD filmekhez, ezek pedig szükségtelenné teszik majd mind a Blu-ray lemezek, mint pedig az asztali Blu-ray lejátszók használatát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Thomas90
2009.06.24. 19:54
VISSZA A HIRHEZ

Az utolsó bekezdés abszolút igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lew000
2009.06.24. 21:59
drága az írható br lemez a lejátszó nagyon drága az író meg iszonyat drága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.06.25. 00:20
Meg gondolom amikor nyert a bluray, dömpingáron nyomták el a raktáron lévő HDDVD lejátszókat és filmeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2009.06.25. 02:56
Blu-ray nagy hátránya, hogy jogi/másolásvégelmi technikákkal párosítják/terhelik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TJZ83
2009.06.25. 08:44
Szerintem a blu-ray egyetlen hátránya hogy önmagában nem elég, kell hozzá mondjuk HD-tévé vagy FullHD-tévé, hangfalak erősítő... Önmagában a blu-ray tehát nem drága. Az a néhány megalomán ember akinek a minőség a legfontosabb, már beszerezte ezeket. A többieknek pedig szerintem nincs idejük vagy kedvük megvenni és betenni egy lemezt hogy leüljön együtt a család megnézni egy filmet, kényelmesebb válogatni a sok HD filmcsatorna közül, vagy ahogy a cikk is írja letöltik vagy megnézik jutyubon.
A jövő a streaming médiáé, ezt magamon is észreveszem. Amióta betört hozzám a szélessáv ritkábban veszek DVD-t inkább nézek online videókat, vagy töltök le sorozatokat.
Én mondjuk biztos, hogy veszek majd blu-ray-t, nem azért mert olyan menő, hanem mert bennem van ez a birtoklási vágy, hogy meglegyenek a jó filmek kiváló minőségű képpel és hanggal, és ha akarom leveszem a polcról és babrálok vele, bár kényelmesebb nem felállva kettőt kattintani és beírni hogy jutyub...
Mellesleg blu-ray HDDVD-kombót fogok valszeg venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TJZ83
2009.06.26. 07:30
Én is gépbe való blu-rayt veszek majd. Lehet még kapni kombót, most már egész jó áron, itt az Ipon oldalán is találsz (konkrétan LG Blu-ray író HDDVD olvasóra gondoltam...)
A HDDVD formátum nekem is sokkal szimpatikusabb, ha nem dőlt volna be, akkor szerintem most a blu-ray feléért lehetne kapni mind lejátszókat mind médiát, hisz ne felejtsük el, a HDDVD a DVD közvetlen továbbfejlesztése kék lézerrel, míg a blu-ray teljesen új technológia. Biztosra lehet mondjuk venni hogy a blu-ray sokkal korszerűbb, több tartalék van benne mind a HDDVD-ben lenne, de azért én adok még esélyt neki, hiszen mindíg a vásárlók döntik el hogy egy termék életképes-e (veszik vagy nem). Mondjuk egy kicsit elkéstem, ebben az esetben sajnos a nagy vásárló döntött: a Warner Bros.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!