iPon Hírek

Több esélyt a magyar cégeknek!

Dátum | 2010. 04. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

- Milyen változtatásokat lát szükségesnek, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások tovább tudjanak fejlődni? - Sok területen kellene változtatni. Ilyen például a kiszámítható piaci környezet kialakítása, az adóterhek csökkentése, a munkajog piacbaráttá alakítása és hogy kapjanak esélyt a magyar kis- és közepes vállalatok a hazai tendereken.

- Az adóterhek csökkentésére, úgy tűnik, rövid távon kicsi az esély. Ön szerint mit lehet ezen a területen tenni? - Minden eddigi kormány vállalkozóbarátnak nevezte magát. A jogszabályokat állandóan változtatgatták, adtak és elvettek, végeredményben pedig a vállalkozók mindig rosszabbul jártak. Az idén is az adók és járulékok csökkentése ellenére a rehabilitációs járulék drasztikus megemelésének hatására a cégek összterhelése nőtt. Ugyan stratégiailag nagyon fontosnak tartom, hogy a kis- és középvállalatok adó és járulékterhei kisebbek legyenek, de a jelen gazdasági helyzetben a radikális csökkentésnek kevés realitását látom. Sokkal fontosabb lenne a kiszámíthatóság, a felesleges adminisztráció csökkentése, valamint a versenytorzító adók, az eva, az ekho megszüntetése. Változtatni kellene az osztalék és a céges öröklés adóztatását, hogy a hazai vállalkozásoknak ne kelljen külföldre települniük, itthon se legyenek hátrányban.

- A munkajogszabályokkal mi a probléma? - A jelenlegi szabályok számos múlt rendszerbeli, mára elavult szemléletet hordoznak, és nem tekinthetők piacbarátnak. Az utóbbi években a táppénzcsalás tömeges méretűvé vált, a passzív táppénzek zöme pedig "szociális" juttatás. Jelentős állami és társasági megtakarítást jelentene, ha sikerülne megváltoztatni ezt a káros gyakorlatot.

Nehézkesnek tartom a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályokat és a gyakorlatot is. Nyilván egyik vállalat se azért alkalmaz egy munkavállalót, hogy aztán megváljon tőle, de ha muszáj, akkor csaknem lehetetlen például egy gyengén teljesítő vagy rosszindulatú embertől problémamentesen megválni. A rugalmatlan szabályok miatt a vállalkozók sokkal óvatosabbak a megváltozott munkaképességű munkavállalók és az anyaság elé néző dolgozók esetében is. Úgy vélem, hogy sokkal több ember tudna elhelyezkedni a munkajogi szabályok ésszerű módosításával.

- Az állami megrendelésekért élethalálharc folyik. Nem lenne túlzott beavatkozás a piaci viszonyokba a magyar vállalatok esélyeinek növelése? - Nem, sőt! A jelenlegi helyzetben nem indulhatnak egyenlő feltételekkel a hazai vállalatok a hazai tendereken. Sok az olyan kiírás, amelynek adminisztratív szempontrendszerét csak külföldi multi tudja teljesíteni. Pedig például az informatikában számos hazai cég képes jobb terméket és szolgáltatást nyújtani náluk. A valódi verseny nem pusztán a kis- és középvállalkozások lehetőségeit bővítené, de kedvezően hatna a nemzetgazdaság és az államigazgatás működésére is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. YuGabe
2010.04.28. 07:43
napifail.hu
és
napitordelesfail.hu
Próbálja már meg valaki egyáltalán elolvasni ezt a "cikket".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bitlisz
2010.04.28. 09:42
Hátezmegmi?
Mintha valami riport részlete lenne...
De mit keres itt egy ilyen cikk?
Kifakadt a tulaj?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!