iPon Hírek

Több év után távozik Hugo Barra a Xiaomitól

Dátum | 2017. 01. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Hugo Barra az éles döntések embere, ezt bátran kijelenthetjük. Sokak meglepetésére jelentette be 2013 nyarán, hogy elhagyja az Androidot és a Google-t, hogy a Xiaomi felé vegye az irányt, most pedig legalább ekkora meglepetést okozott a szakember azzal, hogy bejelentette a távozását a kínai alakulattól. Barra nem különösebben keresett indokokat a távozásra, egész egyszerűen családi és egészségügyi okokra hivatkozott.
A Xiaomi alelnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy távozik a 3,5 éve betöltött pozíciójából. Barra szeretne ismét ahhoz az életéhez visszatérni, amit évekkel ezelőtt hátrahagyott, és ezt csak akkor tudja maradéktalanul meglépni, ha visszaköltözik a Szilícium-völgybe. Az Egyesült Államokból viszont nem tudná kellő gondossággal ellátni a feladatát, ezért dönthetett a kilépés mellett. Mint arra rámutatott a Facebook bejegyzésében, rá kellett jönnie, mennyi mindent áldozott fel a munkája miatt az elmúlt években. Az otthon kialakított barátságait és életkörülményét a jelenlegi posztjával sosem tudta pótolni Hugo Barra, és a családja is közelebb lesz, ha újra a Szilícium-völgyben lehet. Az alelnök – vagyis néhány nap múlva már csak ex-alelnök – azt is elárulta, hogy az egészségére sem volt jó hatással az elmúlt időszak, de erre konkrétabban nem tért ki.
Hugo Barra a CES-en a fehér színű Mi Mix-szel a kezében.
Hugo Barra szép karriert futott be a Xiaominál, de vajon véghezvitte azt, amiért a vállalathoz csatlakozott 2013-ban? Nos, erre a kérdésre a tényeket figyelembe véve azt kell válaszolnunk, hogy nem teljesen. Barra azzal a céllal szállt fel a Xiaomi fedélzetére annak idején, hogy segítse a vállalatot a nemzetközi terjeszkedésben, 2013-ban ugyanis jóformán csak Kínában képviseltette magát hivatalosan a cég. Mostanra a Xiaomi már hivatalosan értékesíti termékeit a hazáján kívül Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Indiában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Brazíliában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Viszont korábban már arról is szó volt, hogy Vietnam, Oroszország, Törökország és Mexikó is meghódításra fog kerülni, ezekre a helyekre viszont mostanáig sem jutott el a Xiaomi. Az pedig, hogy kiterjedt hálózatot hozzon létre az Egyesült Államokban vagy Európában, szinte fel sem merült egyelőre. Megfelelő hálózati támogatottsággal (pl. B20) rendelkező készüléket is nagyítóval kell keresni a vállalat kínálatában.
Xiang Wang
A Xiaomi társalapítója, Bin Lin már kommentálta is a szakember távozását. Lin abszolút megértően viszonyult Hugo Barra döntéséhez, megköszönte neki az évekig tartó elkötelezett és kemény munkát, valamint azért azt is hozzá tette, hogy tanácsadóként a jövőben is szeretne számítani a szolgálataira. Leállás egy pillanatra sincs a vállalatnál, máris megvan, hogy ki lép Barra helyébe. A nemzetközi munkát Xiang Wang fogja tovább vinni a Xiaominál, aki már eddig is alelnöki szerepet töltött be, szóval ilyen téren nem változik a titulusa. Wang 2015 júniusában csatlakozott a Xiaomihoz (korábban 13 évig dolgozott a Qualcommnál, 5 évig alelnökként), ahol eddig a beszállítói láncokat és a szabadalmi csapatot felügyelte. Mostantól egy kicsit még több munkája lesz. Barra hivatalosan a kínai újévvel távozik februárban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!