iPon Hírek

Több fázisban gyógyul egy új önjavító anyag

Dátum | 2014. 05. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Illinois-i Egyetem kutatóinak legújabb fejlesztése egy olyan anyag, amely minden eddiginél hatékonyabban képes az önjavításra. Akár 9 milliméter átmérőjű lyukakat is be tud foltozni magán, és a gyógyult sérülések helyén nem lép fel szerkezeti gyengeség sem. A fejlesztés révén a jövőben remélhetőleg olyan burkolatok hozhatók létre a különféle légi és vízi járművek számára, amelyek menet közben kijavítják kisebb sérüléseiket. Rendkívül izgalmas anyagról van szó, amely fontos lépést jelent az önmaguktól gyógyulni képes szerkezetek gyakorlati hasznosítása felé, mondja Ellen Arruda, a Michigani Egyetem kutatója, aki szerint az új elképzelés gyakorlatilag úgy működik, mint a véralvadás, csak éppen műanyagokban zajlik. A bonyolultabb szervezetek sosem lennének képesek túlélni, ha nem tudnák gyógyítani magukat. Ha egy állat valamilyen szúrt sérülést szenved el, az érhálózat speciális összetevőket szállít a helyszínre, amelyek aztán gondoskodnak róla, hogy a seb minél előbb elzáródjon, majd segítenek újranöveszteni a hiányzó szöveteket. A folyamat működésének előfeltétele azonban a szervezet minden részére eljutó érhálózat létezése, hiszen ennek hiányában nem lehetne megfelelőképpen „mozgósítani” a javításhoz szükséges anyagokat. Mivel a mesterséges anyagokban általában nincs meg ez a fajta komplexitás, sérüléseik kijavításához külső forrásokra és külső segítségre van szükség.
Az utóbbi években azonban egyre több próbálkozás történt olyan anyagok kikísérletezésére, amelyek a kisebb defektusokat képesek kijavítani magukon. Az egyik ötlet a probléma megoldására az érhálózat lemásolása volt: az ilyen anyagokat tehát vékony csatornákkal hálózták be és ezt töltötték fel a sérülések befoltozására alkalmas folyadékkal. Az ilyen rendszerek azonban egyelőre sajnos csak akkor működnek, ha a sérülés nagyon apró, és a „sebszélek” gyakorlatilag érintkeznek egymással. A folyadék minden ennél nagyobb anyaghiány esetén ugyanis hajlamos egyszerűen elszivárogni a sérülésen keresztül, mielőtt befoltozná azt. Az illinois-i szakértők egy kicsit másként közelítették meg a problémát. Két független csatornahálózatot ágyaztak az anyagba, és ezeket különböző folyadékokkal töltötték meg. A két anyag (a felvételen kék, illetve piros) akkor szilárdul meg, ha egymással keveredik. A kísérletek során 30 mikrométer átmérőjű csatornákat egy 3 milliméter vastag műanyag lapba ágyazták, majd jókora lyukat ejtettek a felületen. A két anyag egymással keveredve hosszú szálakká kapcsolódott össze, amelyek aztán egy gélszerű anyagot alkotva kívülről befelé tömítették el a sérülést. A folyamat azonban ezzel nem fejeződik be, a második lépésben ugyanis egy harmadik, lassabban reagáló anyag (lila) is belép a javításba. Ez utóbbi kitölti a polimerszálak közti réseket, és fokozatosan megszilárdítja az anyagot. Ennek eredményeként a sérült, majd kijavított rész közel ugyanolyan erőssé válik, mint a körülötte található sértetlen anyag. Jeffrey Moore, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a dolog lényege és legnagyobb nehézsége, hogy olyan összetevőket kellett kiválasztani, amelyek eltérő ütemben reagálnak, így többlépcsős javítást tesznek lehetővé. A módszerrel egy 9 milliméteres lyukat foltoztak be az említett műanyag lapon, ami körülbelül százszor akkora sérülés, mint amekkorával az eddigi öngyógyító anyagok képesek voltak elbánni. A módszer persze még közel sem tökéletes. Az egyik probléma, hogy a sérült részt nem ugyanolyan anyag tölti ki, mint amilyen az eredeti volt, így könnyen lehet, hogy ezek a részek másképp reagálnak majd bizonyos körülményekre, mint az alapanyag. A rendszert továbbá különböző valós körülmények közt is tesztelni kell, hiszen egyelőre nem tudni, hogy mennyire működik például magas páratartalom vagy szélsőséges hőmérsékleti viszonyok mellett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ByrDer
2014.05.10. 10:36
Hát ez sokkal primitívebb és körülményesebb mint amire számítottam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2014.05.10. 11:04
Ja, majd ha az autók karosszériája ilyenből lesz....és most vettem észre, hogy a kezem belelógott a bilibe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aRm1n
2014.05.10. 11:08
Egyenlőre mindnek problémája ahogy olvasgattam, hogy a regenerált rész már nem képes a regenerálódásra, tehát a környezetében levő területek regenerálhatósága is csökken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706...
2014.05.10. 22:42
Közeledik a SkyNet érzem a S'z'agát..
Finn feliratos részlet ááá s ha ez nem lenne elég flydrone dot net pontcom s fordítva de mindegy egyre büdösebb ez a jövő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2014.05.11. 20:22
Aha & megint el lehet momndani feltaláták a
ragasztó pisztolyt főlleg amilyen lassan végbe megy a folyamat addigra öreganyám is hammarabb felugrik amugy hova szánnák űrbe? akváriumból is kifolyna a víz mire begyógyúlna.
Végén kiderül hogy a föld nem kerek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!