iPon Hírek

Több jelentős frissítést kaphat idén a WP8.1

Dátum | 2014. 04. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft még csak néhány napja rántotta le a leplet hivatalosan a Windows Phone 8.1-ről, és a végleges formát öltött, friss operációs rendszer még nem is került a felhasználók karmai közé, de már arról pletykálnak, hogy még ebben az évben két komolyabb frissítést fog kapni a szoftver. A GDR jelzésű csomagok hosszabb szünetekkel követhetik egymást. A Windows Phone Central szaklap hasábjain felbukkant információk szerint a Microsoft mérnökeinek nem nagyon lesznek nyugodt napjaik, most sem, hogy befejezték a Windows Phone 8.1-et. Még két GDR frissítés érkezésére kerülhet sor idén, és az egyikre talán már nem is kell olyan sokat várni. A General Distribution Release jelzővel illetett szoftvercsomagok felbukkanása nem újdonság a Windows Phone esetében, így ez a mostani pletyka is megalapozottnak tűnik. A Windows Phone 8 esetében például tavaly összesen három GDR frissítés bukkant fel, és a WP 8.1-nél is három lesz belőlük állítólag, csak az utolsó már áttolódik 2015-re.
Mit is takarnak egészen pontosan ezek a frissítések? Nos, a GDR jelölésű Windows Phone variánsok nem csak hibajavításokat foglalnak magukban, annál sokkal komplexebbek. Új képességeket és funkciókat szállítanak a rendszernek, esetenként komolyabb optimalizációkkal is szolgálnak, illetve az sem ritka, hogy változást hoznak az operációs rendszer hardveres követelményeiben. Ez utóbbi viszonylag kötött volt korábban a Windows Phone esetében, és most már valamivel nagyobb a fejlesztők mozgástere ilyen tekintetben, de nem lenne meglepő, ha a friss Snapdragon 801 chipek a GDR1 érkezését követően bukkannának fel az Windows Phone 8.1-et futtató okostelefonokban. Legalábbis az, hogy a Lumia 930 és az ATIV SE is a „nyugdíjazott” Snapdragon 800-zal jön, arra enged következtetni, hogy a 801-re még nincs felkészítve a WP 8.1. Arról egyelőre a Windows Phone Central által megszellőztetett jelentésben nem esik szó, hogy mik lehetnek majd a GDR frissítések hármasában, de az valószínűnek tűnik, hogy egyre kisebb lesz a Windows Phone hátránya a konkurensekkel szemben a funkcionalitás terén. Egyes találgatások szerint valamely GDR része lesz például a 3D Touch technológia, ami lényegében egy, a Samsung Air Gestures-höz hasonló megoldás, és még tavaly felmerült a Windows Phone kapcsán. Ezzel a telefont úgy lehetne vezérelni, hogy felette tesz a felhasználó különböző kézmozdulatokat, gesztusokat. Valamint felmerült annak a lehetősége is, hogy a Nokia újrafókuszálást kínáló fotós alkalmazása is feltűnjön az összes Windows Phone 8.1 rendszerű mobilon, és támogatást nyerhetne az olyan dupla kamera felállás is, mint amilyen a HTC One (M8) hátoldalán figyelhető meg. Mindezek persze még csak találgatások, így nem érdemes nekik nagyobb jelentőséget tulajdonítani. A Windows Phone 8.1 rajongói az első General Distribution Release-t nyárra, kb. júliusra várhatják, a második GDR csomag befutására pedig az ünnepi szezon előtt, ősz végén kerülhet sor. A harmadik és egyben utolsó GDR nagyjából egy évvel a Windows Phone 8.1 érkezését követően kerülhet reflektorfénybe, ezt követően pedig már a komplett 8.1-et leváltó Windows Phone fog terítékre kerülni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Pandion
2014.04.11. 14:44
A hatalmas érdeklődést jól tükrözi a rengeteg hozzászólás is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Balleno Pandi...
2014.04.11. 14:47
Valamint a trollok megjelenését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. robipinker Pandi...
2014.04.11. 14:52
Attól még, hogy nem szólnak hozzá a cikkhez még érdekli / érdekelheti az embereket...
De a hozzászólásodból ítélve nem vagy oda a WP-ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ByrDer
2014.04.11. 15:45
Ha egy igazi windows futna a telefonomon, amin simán futnak az oldschool pc játékok, meg akármilyen program, + egy használható user interface (a windows 8 design ronda is és funkcionálisan halmozottan fogyatékos) az király lenne, addig is a windows phone továbbra is szemét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop...
2014.04.11. 17:09
ByrDer: Részben egyetértek. A Windows Phone sajnos ugyanazt a "buta" megoldást követi fájlrendszer tekintetében, mint az IOS.
Az egyes alkalmazások csak saját tárterületükhöz férnek hozzá, mivel sandbox-ban futnak.
Így elég nehéz megvalósítani az olyan egyszerű funkciókat is, mint pl.: e-mail csatolmány tallózása.

Ha viszont ezt az egyetlen dolgot megváltoztatnák, akkor abszolút használható lenne üzleti felhasználásra is.
Ugyanis az a telefon , amire WP-t telepít a gyártó, tökéletes felhasználói élményt nyújt, nem szaggat a UI.

Az Android esetén igaz, hogy nagy a felhasználó szabadsága, de a Dalvik VM még mindig lassú, ezért viszonylag erős (=drága) eszköz képes csak megfelelően kiszolgálni (a háttérben ráadásul több 100 folyamat fut).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Balleno thede...
2014.04.11. 17:32
Nem tudom, hogy te mikor nézted, de van már lehetőség más mappák beolvasására is. (Zenék, Képek, Videó könyvtárak, SD kártya stb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DemonDani thede...
2014.04.11. 18:08
Pont most fogják kukázni a Dalvikot. Az Android 4.4-ben már ki is lehet (szigorúan kísérleti jelleggel) próbálni az utódját, az ART-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. robipinker ByrDe...
2014.04.11. 18:26
Ezen azért lehetne vitatkozni, hogy mi a szemét és mi nem. Nekem az a rendszer tűnik inkább szemétnek ami naponta többször lefagy újraindul stb... (android). Tapasztalat.. de kinek a pap kinek a papné
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop... Demon...
2014.04.11. 19:05
Hallottam már a megoldásról, habár csak annyiról van szó, hogy a fordító nem a program indításakor készíti el a köztes kódból a natívat, hanem ez a folyamat már a market-ből történő letöltést követően megtörténik.

Tehát az alkalmazás indításakor már natív kód indul a telefonon.
Ezzel felgyorsulnak egy kicsit a programok, és valamelyest lassul majd a telepítés, hiszen ekkor kell majd elvégezni a fordítást.

Ez egyébként hasonlóan működik, mint a .NET "ngen" fordítója, ami az IL-t (Intermediate Language) fordítja natív kódra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 5hR3kY Balle...
2014.04.11. 19:48
Már 2014-ben már van lehetőség más mappák beolvasására?
Aztaaaa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thedevelop... 5hR3k...
2014.04.11. 21:24
Én is hasonlóan reagáltam még a WP 7/7.5 esetén.
A Microsoft egy hülyeségbiztos mobil op. rendszert szeretett volna/szeretne, amire szinte lehetetlen vírust telepíteni.
Jelenleg egyébként ott tartunk, hogy a Linux kernelre épülő Androidra özönlenek a vírusok és a felhasználók szépen telepítik is azokat akár a market-ről, akár saját forrásból.

WP-on viszont ez nem sikerülne, de ha mégis, akkor sem tehetne nagy kárt a program, mivel saját "homokozóban" fut.
Úgy működik ez, mint például a Chrome esetén az egyes lapok. Ha az egyik belehal a működésbe, az a többit nem befolyásolja és nem is tehet kárt másban.

A biztonságos működésen túl azonban semmi más előnye nincs ennek a módszernek.

Balleno: A Windows Phone 8 / 8.1 -ben már létezik fájlkezelő is? Tényleg érdekel, mert lehet, hogy a következő telefonom WP 8-as lesz. Unom már az Android hibáit (= software reset, random fagyás, stb..), ezért szeretnék megismerkedni egy másik rendszer hibáival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. wolfwolf thede...
2014.04.12. 09:01
"A biztonságos működésen túl azonban semmi más előnye nincs ennek a módszernek."

Mivel a biztonság miatt lett kitalálva, nem tudom mit vártál még.

"...ezért szeretnék megismerkedni egy másik rendszer hibáiva..."
Like! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim thede...
2014.04.12. 10:49
"Úgy működik ez, mint például a Chrome esetén az egyes lapok. Ha az egyik belehal a működésbe, az a többit nem befolyásolja és nem is tehet kárt másban."

Azért ezzel tudnék vitatkozni, mert még mindig van egyetlen process, ami az összes chrome lapot/ablakot érinti, és ha ezzzel van valami gubanc akkor összeomlik az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hympyke
2014.04.12. 11:18
Érdekes ezekről az "android fagyásokról" olvasni, se nekem se a környezetemben élőknek nem volt ilyen problémája 3 év alatt egyszer sem. A mókányolt/moddolt rendszereitek miatt nyalogatjátok a lóherét szerintem.
Ami tény hogy kb egy év alatt belassul a droid, ez minden HTCnél probléma volt nekem is, másnak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Reinkz
2014.04.12. 11:40
hympyke: hát nem tudom nekem ismerettségi körömben össze android egy kalap szr 1év után, kivétel a csúcsmodellek s2 még mindig tökéletesen működik haveromnál, mindenestre én biztos wp8 telot veszek mert érdekes modon a 3éves htc win7.5 még mindig úgy szalad mint újkorában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Reink...
2014.04.12. 11:52
ROM-hoz még nem nyúltam hozzá mióta megvan a telefonom, még csak nem is rootoltam, 7 hónapos, annyira tele van rakva hogy 65-78 mega szabad memóriával gazdálkodok. Mindent lehet mondani rá, csak azt nem hogy működés közben fagy.

Lehet hogy te meg az ismerőseid a 17 másodperces töltési időt egy Photoshop Touch kaliberű szoftvernél már fagyásnak hívjátok, és már a negyedik másodpercben rángatjátok le a hátlapot hogy kivegyétek az akksit, én kitapasztalom, hogy melyik appnak mekkora a hardverigénye, és annak megfelelően szépen kivárom míg elindul, ha meg már elindult akkor mindig működik rendesen. (1 GHz dual core, 768MB RAM)

Már többször gondolkoztam rajta, hogy az ilyen "szarazandroidmerfagy" kirohanásokra felveszek a készüléken egy videót, hogy mégsem, de nem fogok csak azért rootolni, hogy egy screen recordert el tudjak indítani android szitkozóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bhawk1990 hympy...
2014.04.12. 12:43
Gyári Samsung Galaxy 2 mini és Galaxy Tab 2, mindkettő fagyott, akadt nálam. Elhiszem, hogy 800Mhz-es proci van a telefonban, de miért adnak ki olyan készüléket, ami nem fogja elbírni a rendszert?

Amikor bementem boltba megnézni a telefont amit kiszemeltem (920, de végül 925 lett), rögtön ott termett egy eladó, hogy segíthet-e. Első dolga az volt, hogy valamilyen Androidos készülék felé tereljen. Gondolom ezért terjed ilyen lassan a Windows Phone. Amint odamegy egy vásárló a Windows Phone-hoz, már terelik az Androidos készülékekhez.

Csúcskategóriánál még csak-csak, de egy low-end készüléknél inkább vegyen egy Lumia 520-ast, szerintem sokkal jobban jár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Bhawk1990
2014.04.12. 12:47
A Windows Phone 8.1-el kapcsolatosan pedig a fejlesztőknek még a kövi héten kijön a preview. Ez már a teljes rendszer lesz, annyi hogy a firmware-eket nem tartalmazza.

Aki nagyon tűkön ül és ki akarja próbálni, az a Microsoft AppStudio-jára regisztráljon, ott ingyenesen "fejlesztő" lehetsz. Ha pedig ez megvan, akkor telefonra ezt az alkalmazást kell feltenni:
http://www.windowsphone.com/hu-hu/store/app/preview-for-developers/178ac8a1-6519-4a0b-960c-038393741e96

Innentől meg a szokásos helyen, a Beállítások / Telefon frissítés menüből lehet majd keresni az Updatet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gorder
2014.04.12. 21:31
Előző telómnál (l800) netmegszakítós módszerrel jött le a 7.8 mikor megjelent, de már az is hekkelésnek tűnt, igaz, remekül bevált.
Inkább kivárom most a hivatalos megjelenést, nameg azután, hogy a függetlenek is megkapják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atiska007 robip...
2014.04.14. 15:29
Hát nem tudom te mit használsz, de nem értem miért kell lefagyással fikázni egy rendszert. Nekem a nexus 5-öm 3 hónapig ment újraindítás nélkül, fagyásmentesen (uptime valami valami 1500 óra volt). Akkor is csak azért lett újraindítva, mert lemerült, nem volt nálam töltő

Szóval az, hogy valakinek van egy szutyok telefonja, amit a gyártó, vagy a felhasználó telepakol mindenféle szarral, az nem az android hibája. Próbálj ki egyszer egy pure androidot....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jamborka
2014.04.15. 10:04
Már fel is tettem a 8.1-et, hát azt kell mondjam, nagyon jól sikeredett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. robipinker atisk...
2014.04.15. 10:27
Én hál istennek az android kötelébe sohasem mentem. (Korábban L800 most L925) Az ismerőseim köréből hallom / látom folyamat tök mindegy milyen márka legyen az Samu,Sony,HTC fagy, újraindul, nem tud telefonálni stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!