iPon Hírek

Több magra optimalizált Firefox jövőre?

Dátum | 2009. 05. 11.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla a népszerű böngészőprogramját, a Firefox-ot többmagos processzorokra szeretné optimalizálni, így stabilabb, hatékonyabb és nem utolsó sorban biztonságosabb netezésre nyílna lehetősége az ilyen központi egységekkel rendelkező felhasználóknak.

Manapság egyre több számítógép rendelkezik kettő vagy több processzormaggal. Az ilyen gépekkel gyakran az a baj, hogy nincs, vagy nagyon kevés az olyan szoftver, ami kihasználná a több magban rejlő lehetőségeket. A Firefox-ot fejlesztő Mozilla Alapítvány azonban lépett, és elindította a Firefox "többmagosítását" megcélzó projektet.

A Firefox több processzormagra optimalizálását végző projekt legalább négy fejlesztési fázisból áll. Az első idén nyáron, várhatóan július 15-én fog véget érni. Ez leginkább a program betöltési koncepciójára helyezi a hangsúlyt. A második fázis, ami a felhasználói interfész és a webes tartalom közti interakcióra fog koncentrálni várhatóan novemberben fog befejeződni.

Az első használható kiadás valószínűleg a harmadik fázis befejezése után, várhatóan a jövő év elején fog megjelenni. Ebben leginkább a hozzáférhetőséget, kiterjeszthetőséget és a teljesítmény növelését elősegítő API-k adaptálására kerül sor. A negyedik fázisban a korábbi fejlesztések becsomagolására kerül sor, valamint a webes tartalmak többszálú feldolgozásának a kiterjesztésére.

Hogy mi lesz a kétségkívül érdekes kezdeményezésből, azt majd csak leghamarabb jövőre fogjuk megtudni. Remélhetőleg a Mozilla-val egyidejűleg több böngésző-fejlesztő cég is el fog mozdulni ebbe az irányba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. raiden
2009.05.11. 13:26
VISSZA A HIRHEZ

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Multitask
2009.05.11. 13:32
Jobb is lesz, ha gyorsabban tölt be. A róka tölt be nálam a leglassabban. Az igaz, hogy van pár cuccos amit be kell tölteni, de akkor is nekem szaladjon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MaxxTG
2009.05.11. 13:58
Alap, hogy Firefoxot használok, kb 20 Kiegészítővel, így nekem is olykor 3-4 mp, mire elindul, de így...
Gratula nekik, ha megcsinálják, és működik is jól (=
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LavX
2009.05.11. 13:59
Az én egy magos processzorommal maradok inkább az operánál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Mikeee
2009.05.11. 14:25
Lavx: érdekes probléma lehet a tiéd, bár szerintem attól, hogy jól fog működni többmagos procikon gondolom azt is jól meg fogják csinálni, hogy jól menjen egymagoson is. mivel ha csak a többmagos procikra optimalizálnák a firefoxot akkor előfordulhatna, hogy egymagoson el se menne vagy nagyon lassú lenne. erre szerintem biztos oda fognak figyelni. bár én nem akarlak eltántorítani az opera használatától, mivel azt még nem próbáltam, de szerintem a firefox is nagyon jó, ha nem a legjobb manapság. de ez egyéni vélemény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Movolif
2009.05.11. 14:25
, ideje lenne már pár éve, hogy legyen is értelme a sokmagos prociknak (igazság szerint, csak a gyártók marketing gépezeteitől kaptak támogatást eddig), a progiktól nemigazán... végülis ezek gyorsítására találták ki, na mind1...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NKing
2009.05.11. 15:28
Movolif: azért ez nem egészen igaz, mert a multitaskos feladatvégrehajtást az oprendszerek eddig is gyorsabban csinálták több maggal. Aztán vannak géjmek is, amik használják már jó ideje. Most jött ki a winRAR több magra optimalizált verziója is. Amíg nem elterjedt a több magos CPU, addig nem látom értelmét.

Amúgy mikor még sokan abban a téveszmében élnek, hogy egy A64 3500+ több, mint elégséges processzor, akkor nincs miről beszélni a többmagosítással kapcsolatban... Nem is értem, miért tört meg ez a vonal. Azelőtt mindenki tudta, hogy mire képes egy gép, és mikor jön el az, hogy már cserélni kell. Ma meg olyanokat állítanak, mintha azt mondanák, hogy a Pentium II az Vista Ready. Most mindenki álomvilágban él, és nem veszik tudomásul, hogy eljárt az idő a hardvereik felett. Több mint furcsa...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jadam92
2009.05.11. 15:34
jó lenne ha 2 magosom lenne de mivel 1 magosom van ( Athlon XP 2500+) ezért nem lenne jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2009.05.11. 15:59
Tekintve hogy egy év múlva lesz kész, mindegy is... Amúgy a többmagos támogatás már jónéhány éve benne van a WinRarban, még korábban, mint ahogy desktop fronton megjelentek volna a többmagosok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ludi
2009.05.11. 17:20
LavX: 100%-ban egyetértek veled, nekem is egymagosom van és sokkal jobban bejött az Opera mint a Firefox.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. twollah
2009.05.12. 09:24
Mar jo par eve el kellett volna kezdeni a tobb magos FF fejleszteset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!