iPon Hírek

Több merevlemez fogy majd vállalati szinten

Dátum | 2010. 05. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A gazdasági világválság a merevlemez piacra is rányomta bélyegét, de a piaci elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a merevlemez gyártók szebb jövő elé nézhetnek, ugyanis az üzleti felhasználók az elkövetkező évek során egyre több merevlemezt fognak vásárolni, amelynek több oka is van.

Az elemzők állítása szerint az üzleti felhasználóknak szánt merevlemezek esetében a 2009-es, 40,5 milliós szállítási mutatók 2014-ig 52,6 millióra növekednek. Ezzel együtt az elkövetkező két éven belül összességében jóval több Petabájtnyi tárterületet szállítanak majd le a gyártók a cégek számára, mint amennyit az elmúlt húsz év folyamán szállítottak, de ez nem is csoda, hiszen azóta jóval nagyobb adattároló kapacitással ellátott merevlemezek vannak forgalomban. Az IDC szerint a rendkívüli tárterület-éhség arra vezethető vissza, hogy egyre jobban terjednek az adattároló szolgáltatások, amelyek egyre nagyobb tárterületet követelnek az adattároló központoktól, ugyanis elég sok felhasználó veszi igénybe a távoli szervereket adatai tárolására (Cloud Storage). Ez a tárhely igény a következő évek folyamán dinamikusan növekedni fog.

Átalakul a piac.
Ezzel együtt némi átalakulás is várható a szegmensben. A teljesítményre optimalizált merevlemezek helyett inkább a nagyobb adattároló kapacitással rendelkező, olcsóbb HDD-ket fogják választani a cégek, illetve egy részük költséghatékony SSD alapú tárterületet is alkalmazni fog attól függően, hogy milyen feladatra keres adattároló megoldást. Az IDC adatai szerint az üzleti felhasználók számára szállított egységekből befolyó bevételek szinte alig, mintegy 1,7%-kal fognak növekedni a következő néhány évben.

A kapacitás-orientált kereslet növekedése mellett egyéb átalakulás is vár a piacra: a vállalatok 3,5 hüvelykes teljesítményre optimalizált merevlemezek helyett szépen lassan áttérnek a 2,5 hüvelykes, ám szintén teljesítményre optimalizált adattárolók alkalmazására. A folyamat nagyjából 2012-re fejeződhet be, ekkorra a 3,5 hüvelykes nagyteljesítményű merevlemezek el is tűnhetnek az üzleti felhasználóknak szánt megoldások piacáról.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. axe
2010.05.04. 19:56
egyetlen egy oka va: b****tt drága az SSD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2010.05.05. 10:58
axe

Te nyeletlen Fejetlen Fejsze Baratom

Ezt Jol Megaszondtad

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!