iPon Hírek

Több mint 250 millió okostelefon fogyott az elmúlt negyedévben

Dátum | 2013. 10. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Befutott az IDC legfrissebb elemzése, ami néhány helycserén túl nem sok változásra mutat rá a gyártók körében. Az év harmadik negyedévében az okostelefonok piaca egyértelmű erősödést mutatott mind az egy évvel korábbi, mind pedig az előző negyedéves számadatokhoz mérten, de már lassul a növekedés. A featurephone-okat is számba vevő lista viszont nem ilyen egyértelmű, itt ugyanis a Nokia miatt nem mindenki tudott előrelépést felmutatni.

A domináns szerepet továbbra is a Samsung tölti be, amióta kiharcolta magának az első helyet, azóta szigorúan tartják is ezt a pozíciót. A vállalat ráadásul nem csak tartja a megszerzett helyzetét, hanem rendre erősödést tud felmutatni, akkor is, ha egyre kisebb mértékben beszélhetünk erről. Jelenleg a komplett mobilpiac 24,7 százaléka van a Samsung zsebében, az okostelefonok szegmensében pedig 31,4% a részesedésük. Egy évvel ezelőtt 23,4 és 31 százalékot tudhattak magukénak. Az eladási számok folyamatos növekedéséből tehát a dél-koreai óriás jelentős szerepet vállalt. Ennek tükrében nem csoda, hogy a vállalat naponta immáron 1 millió hordozható eszköz értékesítésével számolhat – áll a Samsung egy friss bejelentésben. A vállalat legnépszerűbb modelljei egyébként senki ne higgye, hogy az alsóbb árszegmensben lapulnak. Igazi csúcsgépek vannak a házon belül vezetett népszerűségi lista élén. A Samsung Galaxy S4 havonta mintegy 6 milliós példányszámban talál új gazdára, ám a Galaxy Note 3 esetében sincs okuk szégyenkezni. Ez utóbbinál pontos adatokkal egyelőre nem szolgáltak, hiszen csak most debütált, de több milliós forgalommal lehet a Note-nál is számolni.

Az IDC elemzésének legszomorúbb sorsú tagja – ahogy azt már megszokhattuk – a Nokia lett. A finnek szekere egyre jobban fut, de ezt az IDC statisztikai adatai nem igazán mutatják, ha csak a toplistákat vesszük figyelembe. A vállalat az összesített adatok szerint éves szinten 22 százalékos visszaesést szenvedett el, így a 64 millió eladott géppel 13,8 százalékot tudhatnak magukénak. Az okostelefonok első ötösébe meg továbbra sem tudtak beférni, pedig nagyon jó ütemben alakul a Lumiák részesedése. A harmadik negyedév során 8,8 millió Windows Phone rendszeres masinán tudtak túladni, de az "elitbe" kerüléshez ez kevés, 12 millió kellene ehhez. Az okostelefonok között ezt az Apple és a Samsung mellett a Huawei, az LG és a Lenovo tudta teljesíteni. Érdekes módon, hosszú idő után, most először nem cserélődtek a gyártók az IDC ezen toplistáján. Az Apple természetesen a Samsung mögött a második lett, összetettben meg a harmadik. Az iPhone-ok 33,8 milliós forgalmat bonyolítottak le, ami az előző negyedév után 2,6 millióval, az előző évhez mérten meg 6,9-cel több. Az Apple javuló teljesítménye egyébként a várakozásoktól egy kicsit elmaradt. Az iPhone 5S és a színek kavalkádjával érkező iPhone 5C nem annyira keverte fel az állóvizet, ahogy arra előzetesen számítottak. Nagy örömre van még oka a Huaweinek, hiszen az ötödik helyről egy huszárvágással a dobogó alsó fokára kerültek az okostelefonokat számba véve, míg a featurephone-okkal együtt az ötödik helyen zártak. 12,5 millió Androidot és Windows Phone-t futtató mobil és 2,1 millió hagyományos vas kellett ezen helyezések eléréséhez. A komplett felhozatalt górcső alá véve az LG Mobile volt az, aki be tudott ékelődni az Apple és a Huawei közé 16,8 millió eladott telefonnal, ám az örömük nem lehet felhőtlen, mert az okosmobilok között a harmadikról az ötödik pozícióba estek vissza.

A legérdekesebb azonban továbbra is a Lenovo szerepvállalása. A kínai gyártó jószerivel a semmiből lépett elő, és zsinórban másodszor sikerült nekik behúzni a negyedik helyezést. Tették ezt úgy, hogy javarészt a hazájukból származnak az értékesítéseik, mert más területeken hivatalosan csak nagyon kevés eszközük van forgalomba. Egy ideje már készülnek a nyitásra a többi piac felé. A személyi számítógépek tekintetében már a csúcsra értek, és most a jelek szerint itt is gyökeret vernek. Mi lesz, ha komolyabb terjeszkedésbe kezdenek?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. nemeth04
2013.10.30. 21:09
Hova kell ennyi telefon? Éves szinten több mint 1milliárd darab! Vagy csak én járkálok 7éves Samsunggal, más meg havonta cseréli, és még mindig nem akarok váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mythbuster
2013.10.30. 21:21
igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. David1992
2013.10.30. 22:12
nemeth04: Igények és fizetések. ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemeth04
2013.10.30. 23:51
Én inkább divatnak mondanám. Sokan hiszik azt hogy attól lesz menő hogy a legújabb telefonja van.Viszont a tulajok 80%-a felét nem használja ki a telefon tudásának, mivel akkor is java részt telefonál vele. Most ez van akkor ez kell. Persze nem vagyok ellene mert ha cserélek valószínű nekem is okos telefonom lesz, kérdés mikor. Persze azt is megértem hogy vannak akik nem bírnak ki félórát Facebook nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2013.10.31. 05:52
Kíváncsi vagyok mikor, és hol tetőzik, vajon ez a tendencia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.31. 08:48
Telefonból több fogy, mint 1 milliárd. Az okostelefon 1,2 milliárd, az össz telefon 1,8 milliárd. De előbb utóbb az un. fejlődő országokban is áttérnek az okostelefonra, ezért van szarban pl. a Nokia mert ők "buta" telefonból adnak el tömegével, de az egy csökkenő piac. Sok rossz döntést hozott az elmúlt 2-3 évben a Nokia vezetősége, de a legnagyobb hibájuk az egyirányú elkötelezettségük volt a windows vonalra. Kár, mert az egyik legjobb minőségű telefonokat gyártották, vagy gyártják ma is, csak a windows nem kell a népnek telefonon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Simba
2013.10.31. 11:00
Nekem az elmúlt negyedévben volt három, mind új.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zvigh
2013.10.31. 11:35
Jujj de jó ..
tapsi tapsi
tapsolós szmájli neked!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabesz7630
2013.10.31. 12:37
"Több mint 250 millió okostelefon fogyott az elmúlt negyedévben"
Persze mert mar masmilyet nem is nagyon lehet kapni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Intelboys
2013.10.31. 14:23
Az lehet hogy sok okos telefon fogyik el de ennek is lefog járni a piaca
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tibike1993
2013.11.01. 13:51
Az igen... van piaca az biztos. És érdekes módon egyre több új gyártó is van, és a régebbiekből is egyre több fog bele. Hogy miért?? Hát ezért Nekem másfél éves telóm van, azóta ilyet már nem gyártanak (SE), és a hardver nem gyengén sokat fejlődött. A piac nem fog megállni, amíg tudnak újat mutatni. Értem itt mind a kijelzőt, a procit stb. Ami 1 éve csúcs volt, ma alsó kategória... lassan már a PC ipar is megirigyelheti azt, ami itt folyik. Hírek szerint jövő év első felében jön a telókba a 4 GB ram 64 bites procival. Hát... sztem jelenleg ez egy PC-ben is bőven elég, főleg ha hozzávesszük h ez a proci 8 magos lesz. Tehát amég az emberek érzik, h van tovább, halad az ipar, addig el fogják adni a telókat. Ha megáll a fejlődés, mert már nem tudnak több magot csinálni arányosan kisebb fogyasztással, nem tudnak több pixelt bezsúfolni egy 5 colos kijelzőbe, csak egy helyben lépegetnek, na, akkor!!! De addigra kitalálnak vmi mást, úgyhogy tök mind... vmi holografikus cuccot tudok elképzelni a következő nagyobb lépésnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba zvigh
2013.11.01. 15:25
Ugye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LengyelFer...
2013.11.01. 21:57
Azért nem semmi mennyiségű ipari hulladékot termelnek egyes emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Lengy...
2013.11.04. 09:36
Eléggé aggasztó
Én már az 1telefon/2év tendenciámat is soknak tartom. Szerintem nem menő, inkább szánalmas, aki évente többször cserél telefont.
Se hippi, se greenpeaces nem vagyok, de tényleg mi fogjuk meginni ennek a levét (ha nem mi, akkor majd a kölykeink - aztán jöhet WallE, ők meg majd egy űrhajón fognak pizzafáról ebédelni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KaiotEch Smoot...
2013.11.04. 19:03
Hát igen, jön a Wall-E korszak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!