iPon Hírek

Több mint 3 milliárd éve élhető volt a Mars

Dátum | 2013. 03. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Curiosity teljesítette marsbéli küldetése egyik legfontosabb célját: olyan bizonyítékokra bukkant, amelyek alátámasztják, hogy a vörös bolygó egykor alkalmas lehetett az életre. A marsjáró első fúrása során begyűjtött szürkés kőzetminta ugyanis olyan üledékanyagokat tartalmaz, köztük húsz százalékban agyagot is, amelyek enyhén sós, de az életre teljesen alkalmas vízből rakódtak le. A Curiosity február 8-án fúrta meg először a Mars felszínét, és ennek során 6,4 centiméteres mélységből szerzett be kőzetmintákat. A felszínre kerülő törmelék szürke színe erősen elütött a felszín vörösétől. A NASA szakértői kedden este ismertették a begyűjtött minta elemzésének eredményeit. Ezek alapján pedig teljes meggyőződéssel állítják, hogy több mint 3 milliárd évvel ezelőtt (vagyis a földi baktériumok kifejlődésének idejével nagyjából egy időben) nagy, folyékony formában levő víztömeg foglalt helyet a Gale-kráterben, és a víz teljes mértékben fogyasztható, vagyis életre alkalmas volt. A feltételezett tó, amelynek aljára az agyagos üledék lerakódott, savtartalmát tekintve is élhető környezetet jelentett. Az üledék az agyagon kívül szulfátokat, nitrogént, hidrogént, oxigént, foszfort és szenet tartalmaz, vagyis megtalálhatók benne az általunk ismert élethez szükséges összetevők. A felszín alatti rétegek szürke színét az okozza, hogy a vastartalmú ásványok nem oxidált hematit, hanem annál kevésbé oxidált vegyületek formájában találhatók meg a mélyebb részeken. A kőzetmintában egyébként különböző oxidáltsági fokú kémiai agyagokat azonosítottak egymás mellett a szakértők, ami a Földön az energiáit oxidációs folyamatokból nyerő kemoszintetizáló baktériumok környezetének ismérve. Életre ugyan eddig nem akadt a kőzetmintákban a Curiosity (ez nem is feladata), de ha valaha is léteztek hasonló mikrobák a Marson, azt már tudjuk, hogy volt miből energiát termelniük.

A szakértők véleménye szerint az életet hordozó bolygó még nem vörös, hanem sokkal szürkésebb színben pompázott, vagyis közel sem voltak annyira eloxidálva felszínén az anyagok, mint napjainkban. Ezen élhetőbb, múltbéli bolygó nyomai fedhetők fel a marsjáró által végrehajtott és jövőbeli fúrások révén. A felfedezés egyben azt is jelenti, hogy a marsjáró a tervezettnél tovább marad a Gale-kráter ezen részén, tovább vizsgálva annak aljzatát. Az elmúlt hónap vége, és március eleje meglehetősen kalandosnak bizonyult a Curiosity számára, mivel február 28-án meghibásodott a marsjáró fedélzeti számítógépe. Az irányítók március 2-án az elsővel teljesen azonos felépítésű, tartalék rendszerre kapcsoltak át. Azt egyelőre nem tudni, hogy az elsődleges számítógépet sikerül-e kijavítani, mivel a hónap elején egy intenzív napvihar miatt teljesen leállították a marsjáró rendszereit, így a probléma okának kiderítéséhez és az esetleges javításokhoz csak mostanában fognak hozzá. A Curiosity elviekben pár napon belül folytatja küldetését egészen a következő hónapig, amikor ismét néhány napos szünet következik, mivel a Mars a Földről nézve a Nap mögé kerül. Amint helyreáll a kommunikáció, a szakértők újabb fúrást terveznek végrehajtani az előző szomszédságában, majd a rover megkezdi tíz kilométeres útját végső célja, az 5000 méter magasságú Aeolis Mons (képünkön) felé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Vargha
2013.03.14. 15:20
"mélyebb részeken" Mindezt egy ujjnyi mély furatocskából.
6 cm-en 3 milliárd évre következtetnek, mikor szélviharok vannak.
A felső 6 cm lehet hogy 100 éve sem a mostani volt.
Hülyítés magasfokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lajcsi1975
2013.03.14. 16:14
Nem egészen. Ugyanis a Mars felszínén jelenleg nincs víz , és már igen régóta nincs , és a kőzeteket a víz pusztítja igen intenzíven , ezek a szélviharok sokkal kevésbé destruktívak a kőzetekre.

Vagy nem?Pontosabban hogy nincs jelen a víz , így a kőzet lerakódás nem igen működik , az meg hogy a felszínen fújja a szél a kőzetport, az nem fog lerakódást eredményezni.

Vagyis elméletileg lehetségesnek tartom hogy a 6 centi mélyről vett minta 3 milliárd évvel ezelőtt a felszín volt.

Meg én amúgy sem mennék szembe egy rakás NASA szakemberrel ugyanis valamit csak értenek hozzá ők is , csak nem az ecserin vették a diplomáikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm lajcs...
2013.03.14. 18:09
>>> Tovább a Fórumhoz gomb, és lehet szerkeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajcsi1975
2013.03.14. 18:39
De csak 10 percig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zorrd023
2013.03.16. 00:52
Viszont ott elvileg komolyabb szelek fújnak És igen is sok réteg lekophatott. Na meg úgy tudom a Földi élet egyik lehetséges forrása a Mars-ról jött meteoritok-ban lévő baktériumok. Szóval lehet onnan jött ide az élet. Bár hogy egy ilyen kis fúrást végezzenek.. És Rámondják hogy 3 millió éves, na meg a színe is ilyen kis mélységben más... Legalább itt ott lehetne a talaj felszíne is ilyen mert ez nem mélység. Pontos kormeghatározás azon a bolygón nem kéne a Földi felezési módszerekkel vizsgálni mert lehetnek eltérések. Na meg még most is van víz a felszínen. A sarkokon elég sok. De hát a nép elöl úgyis széjjel titkolnak mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zorrd023
2013.03.16. 00:54
Na meg olyan az egész lyuk képe mintha sáros lenne De még jobban hasonlít valami betonnal szórakozok munkájára Nekünk ilyeneket mutatnak Közben meg a Mars élővilágát nagyban tanulmányozzák (vicces lenne ha kiderülne hogy a Marson nagyban zajlik az élet)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2013.03.16. 14:05
Már nagyban bányásszák a Marson az unobtaniumot a NASA kutatórobotjai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2013.03.18. 00:00
A Marson lehet hogy nagyban zajlik az élet de föld holdján még jobban zajlik az élet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronan
2013.03.18. 00:01
Tudjátok ki veszi ezt be aki birka én ennyire azért nem vagyok az szóval ezt nem veszem be meg úgy semmit sem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pidzse
2013.03.18. 09:57
Nagyon lassan megy fejlődés. Már régen a marson kéne bányásztelepeket uj marsi kolóniát kialakitani és egy marsi várost. Mit kell annyit pepecselni furésok meg ilyenek minek. Irány a mars egy 200 fös legénységgel ami a fele nő és a fele férfi aztán menyen a marsi sex és egy uj kolonia . Simán meg lehetne valositani. Csináljanak egy nagy kupolát és az alatt kezdjenek el épitkezni , a kupola kiszüri a nap káros sugarait és alatta lenne oxigén és földi nyomás is minden adott lenne egy uj kolonia kiépitéséhez. Ideje lenne nekiállni.A holdon már régóta van ürbázis ideje lenne tovább lépni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Heroes27 pidzs...
2013.03.18. 10:48
Azért ez szerintem nem ilyen egyszerű, de azzal nem tudok vitatkozni, hogy ha szisztematikusan fejlődött volna az emberiség, régen egy kisebb városnak a Marson kellene lennie. Erre mivan? Egy non-profit vállalt küldi majd az embereket, mint média esemény, és kolonizál, márh sikerül, mert szerintem a biztos halálba küldik őket.

Annyira vicces, hogy már egy hétköznapi játékban is megmagyarázható, reális grafikával tudják prezentálni azt, hogy mi lenne egy másik bolygón élt, milyen technikával, körülményekkel, erre egy NASA még csak 6cm-es lyukakat fúrogat egy távvezérlésű droiddal. Amire persze bemondják, hogy 3 milliárd éve mi volt, ami lehetetlen. Még a földön is vannak tudományosan nem bizonyítható dolgok, nem hogy űrkutatás, ahol az emberiség a legjobban rogyott meg. Az első ember 69 nyarán lépett a Holdra, azóta semmi sem történt. Pedig mindenki megvolt róla győződve, hogy majd 2000 környékén már Metropolisok lesznek mindenhol, na persze.

Szerintem ez az egész űrutazás akkor lesz majd nagyon felkapott és divat, amikor majd az olaj elleni balhé és az egyre jobban fogyó vízhiány rádöbbenti majd a sejkeket is, hogy nem a fociba meg a hotelokba kéne ölni a dollár milliárdokat, hanem arra, hogy az unokának legyen jövője. Mert oké, a mostani vén szart már nem izgatja a dolog, mert úgyse éljük már meg mi a vízhiányt, de majd amikor 2021-ben, (amikorra is állítólag az első Mars One expedíció elkezdi a munkálatokat a Marson), annyian leszünk, hogy csak na... és szerintem egyre jobban jön majd a szükség. Obama is nem hogy több forrást biztosítana az űrkatatásba, még vont ki előle idén. Nem lesz ez így jó

2021-2025 között olyan 8-9,5 milliárdra saccolom a bolygó népességét, de nem lepődnék meg a 10 milliárd átlépésén sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!