iPon Hírek

Több mint ezer embert bocsát el a Lenovo

Dátum | 2016. 09. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo nagyszabású elbocsátásra készül, aminek a szenvedő alanya javarészt a Motorola egykori dolgozói lesznek. Szomorú tény, de mióta a Google öt évvel ezelőtt felvásárolta a Motorolát, ez már a negyedik jelentős leépítési hullám, amin a vállalat még megmaradt munkavállalóinak át kell esnie - csak immáron a Lenovo döntése értelmében.
A mostani leépítés nagyjából 1100 főt érint, ami Lenovo teljes, 55 ezer dolgozójának nagyjából a kettő százalékát teszi ki. „Az érintett pozíciók többsége végleg meg fog szűnni annak a stratégiai folyamatnak a keretében, melyben integrálódik a Lenovóba a Motorola okostelefonos üzleti ágazata” árulta el a Lenovo a Droid Life szaklap megkeresésére. A Lenovo célja a nyilatkozatok alapján, hogy az átalakításokat követően egy olyan rendezett és letisztult termékportfólió álljon össze, ami a lehető legjobb szerepléshez szükséges a globális okostelefon-piacon.
A Motorola Mobility fedélzetén 2012 elején még kb. 20 ezer fő dolgozott, amit mostanra rendesen megnyirbáltak a jelentős felvásárlások és a velük járó átszervezések. Első körben a Google-höz került a Motorola, és a keresőóriás elbocsátott négyezer, majd később 1200 munkavállalót még 2012-ben és 2013-ban. Mikor a Motorolára rátette a kezét a Lenovo, újabb leépítések vették kezdetét, kb. 3500 embernek kellett távoznia tavaly, idén pedig tehát valamivel több mint ezer dolgozótól búcsúznak el. A Motorola beolvasztásával talán a leépítéseknek is vége szakadhat, addig viszont nem kizárt, hogy további fejek fognak hullani. A mostani elbocsátás egyébként nem volt váratlan, ugyanis a Droid Life-hoz korábban eljutottak olyan pletykák, amik 700-1200 ember leépítését vetítették előre, és bizony ez be is igazolódott.
Egyre sűrűbb lesz Chicagóban ez a látvány.
Egy ex-Motorlás, nagy tapasztalattal bíró szakember úgy nyilatkozott, hogy a Lenovo szemmel láthatóan azon dolgozik, hogy a munkahelyeket végső soron a Kínába és az Észak-Karolinába található központokban összpontosítsa. A Lenovo azonban továbbra is azt hangsúlyozza, hogy elkötelezett a Chicagóban működő székhely iránt, ahol javarészt a Motorola szakemberei dolgoznak. A Lenovo szavaiból arra lehet következtetni, hogy a jövőben főleg a kutatás és a fejlesztés folyhat majd a Chicagói irodákban – már amennyiben tényleg megmaradnak ezek, és a nagy átszervezéseknek nem az lesz a vége, hogy felszámolják a Motorola örökségét, és a megmaradt dolgozókat átviszik más központokba.
A Moto Z és JBL hangszórós modulja.
A Moto név alatt kitermelt készülékeken egyébként szerencsére nem lehet érezni azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokak hangulata nem túl rózsás, és a Motorola Mobility csapata mostanra igencsak viharverté vált. A Moto Z szériás termékek triója (Moto Z, Moto Z Play és Moto Z Force) az eddigi talán legjobb moduláris koncepciót valósította meg, ráadásul igencsak szemrevalóak lettek ezek a készülékek, és az olcsóbb újdonságok is hozzák a korábbi színvonalat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!