iPon Hírek

Több mint öt év után bukott le egy hamis Wikipedia-szócikk

Dátum | 2013. 01. 07.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az angol nyelvű Wikipedia történetének egyik legnagyobb átverésére derült fény nemrégiben, amikor egy 4500 szavas, az állítólagos Bicholim-konfliktust részletező szócikkről kiderült, hogy teljesen valótlan eseményekről számol be. A több mint öt évvel ezelőtt született bejegyzés, amelyet már töröltek a szerkesztők, egy 1640-41-ben zajlott háborúról szól a portugál gyarmatosítók és a mai India területén létezett Maratha királyság között. A szócikk szerint a fegyveres konfliktust lezáró békekötés jelentette az első lépést a független Goa állam megszületéséhez. A történetből persze egy szó sem igaz, de mivel a bejegyzés rejtélyes elkövetője hosszasan részletezett beszámolóját még első pillantásra hitelesnek tűnő hivatkozásokkal is teletűzdelte, hosszú ideig senkiben sem merült fel, hogy megkérdőjelezze a szócikk valóságtartalmát.

A 2007 júliusában keletkezett bejegyzést pár hónappal később még kiemelt szócikk (featured article) besorolásra is javasolták, amelyet azonban az indoklás szerint a szegényes szakirodalmi háttér okán nem kapott meg. A szerkesztőktől megkapta viszont a jó szócikk (good article) minősítést, amellyel az angol nyelvű bejegyzések mindössze egy százaléka büszkélkedhet.

Egészen a múlt hónapig senki sem kételkedett tehát a szócikk hitelességében, amikor is a ShelfSkewed néven tevékenykedő szerkesztő úgy döntött, hogy utánajár a bejegyzésben szereplő hivatkozásoknak. Miután kiderítette, hogy a forrásként megjelölt komoly történettudományi szakkönyvek és tanulmányok egyike sem létezik, illetve a Bicholim-konfliktusnak egyetlen forrásanyagban találta nyomát, és megállapította, hogy a világhálón található összes ezzel foglalkozó anyag az ominózus szócikk anyagából meríti információit, törlésre javasolta a bejegyzést. (A fiktív háború egyébként a szócikknek köszönhetően még egy nyomtatott könyv anyagába is bekerült.) Végül hat másik szerkesztő is megvizsgálta a bizonyítékokat, és a napokban törölték a bejegyzést.


A Wikipedia hasonlóan valótlannak bizonyuló szócikkeinek már saját oldala is van az enciklopédiában. Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy a fenti történet nem az első és nem is a leghosszabb életű átverés az oldal történetében. A jelenlegi rekorder a szintén teljesen fiktív Gaius Flavius Antoninus életéről beszámoló szócikk, amely szerint az említett úriember részt vett Julius Caesar meggyilkolásában. Ez utóbbi bejegyzés nyolc évig szerepelt a Wikipedia lapjain háborítatlanul, míg végül 2012 júliusában törlésre került. Különösen meglepőnek számít, hogy egy ilyen népszerűségű témához kapcsolódó szócikk ennyi ideig elkerülte a lebukást.

Szintén jelentős karriert futott be egy harvardi hallgató csínytevése: Chen Fang a Wikipedia megbízhatatlanságának demonstrálására létrehozott egy olyan szócikket, amelyben egy kisebb kínai város polgármesterének titulálta magát. Hét évig maradhatott „hivatalában”, amikor is a szerkesztők észrevették a csalást, és törölték a tartalmat. A hamis szócikkek közt ezen kívül találunk nem létező fegyvereket, fiktív sportolókat, színészeket, filozófusokat, és egyebek mellett sosem létezett népcsoportokat is.

A történtek felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad vakon megbízni a Wikipedián talált információkban, és általában az online tartalmakban sem azok eredetének ellenőrzése nélkül. A hivatkozás nélküli szócikkeket mindig elővigyázatosan kezeljük, és ahol vannak linkek, ott pár kattintással ellenőrizzük, hogy ezek létező helyekre mutatnak-e, és pontosan milyen tartalmakra irányulnak. A Wikipedia önkéntes szerkesztőit egyébiránt minden elismerés megilleti, hiszen az utóbbi időszakban különösen hatékonynak és szemfülesnek bizonyultak: 2012-ben számos valótlanságokon alapuló szócikket távolítottak el az enciklopédia anyagából, köztük 11 olyat, amely évek óta elkerülte a felfedezést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Terror
2013.01.07. 17:42
Egy csomó hamis információtartalommal bíró bejegyzés van wikin, de le se szarja senki. Most borul ki a bili? És csak egy cikkelytől? Vicces.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vivanto
2013.01.07. 17:50
Pont ezért nem szoktak egyetemen elfogadni wiki hivatkozást vagy onnan merített anyagokat. Legalábbis a lustább tanárok. Szerencsére nálunk vannak páran, akik előbb leellenőrzik, hogy helyes-e a saját témaköréhez kapcsolódó anyag, mert tudja hogy úgyis ott fogják a hallgatók megtanulni, sőt, egyik tanárom egyenesen ajánlott egyes cikkeket.

Tehát azért valamilyen szintem most is működik a tanári lektorálása a cikkeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hawaii
2013.01.07. 19:03
"...rájön h az X kilométerrel arrébb lévő épület is mitöl gyalulódott a földbe..."
Melyik épületre gondolsz? Vagy az X értéke 0,1-0,2 közé esik?

Akit érdekel, annak az alábbi Youtube csatornát ajánlom a témában, sok dologra fény derült már a történtek óta (persze nem a közmédiában ), közel sem csak olajról volt/van szó: [LINK]

Természetesen semmit sem kell készpénznek venni. - "Do your own research"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nszabolcs9...
2013.01.07. 19:33
engem is nagyon érdekel ez a téma. olvastam róluk egy pár dolgot és szerintem ez a két dokumentumfilm sok mindenre fényt derít.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BAvvtZEWo-4#!
http://www.youtube.com/watch?v=5gBmb0_uquU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2013.01.08. 08:55
Szerintem egyszerű: Amerika egy militáris ország, a háborúból él meg. Az emberek meg lusták voltak háborúba menni, örültek hogy béke van. És mi a legjobb módja az álháború kirobbantására? Hát lezúzni egykét épületet belföldön, egy rakat emberrel benne.

Amikor egy amerika anyahajó költéségből töbszázszorosan ki tudnánk fizetni a magyar államadósságot szerintem nincs miről beszélni. Meg amikor 1-10 millió dollár értékű csúcshelikoptereket 100 dolláros RPG-el lőttek le mint egy kacsavadászaton....

Ha igazán akarná Amerika rég lezúzta volna az összes Közel-Keleti országot de akkor nincs oka a kormánynak milliókat költeni a hadi gépezetre és a jobbágyokat sanyargatnia. Meg azért az is egy jó kis feature hogy Amerikában bárhol bármikor lecsukhatnak mert hogy terrorista vagy, nem kell semmi ok, per, bizonyíték. Guilty 'till proven otherwise.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!