iPon Hírek

Több notebook fogyott világszerte, mint PC

Dátum | 2008. 12. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A noteszgépek már korábban is felülmúlták az asztali számítógépek eladási mutatóit: erre először 2003 folyamán került sor az Amerikai Egyesült Államok piacán - számolt be róla az NPD. Most a helyzet megismétlődött: az elmúlt negyedév folyamán világszerte több notebookot szállítottak, mint asztali PC-t, így globálisan most először fordult meg a folyamat.

Jól fogynak a notebookok.
Az iSuppli adatai szerint az idei év harmadik negyedévében 38,5 millió darab asztali számítógépet és összesen 38,6 millió darab noteszgépet szállítottak világszerte. A számok első ránézésre alig-alig van különbség, de ha megnézzük, hogy az egyes szegmensekben mekkora növekedés ment végbe, akkor egyből máshogy fest a kép. 2007 harmadik negyedéve és 2008 harmadik negyedéve között a notebookok forgalma 40%-kal növekedett, míg az asztali PC-k forgalma ugyanebben az időszakban 1,3%-kal csökkent. Ha a növekedés mértéke folytatódik, akkor a noteszgépek forgalma rövid időn belül jelentősen felül fogja múlni az asztali számítógépét, és akkor már nem "csak" 100000 darabos különbségről fogunk beszélni.

Az iSuppli elemzői a piaci részesedéseket is megvizsgálták. A HP a PC piacon az első helyen található a maga 18,8%-os globális részesedésével, míg a Dell 13,9%-os, az Acer pedig 12,2%-os részt tudhat magáénak a tortából. A Lenovo eredménye ezzel egy időben 7,5%, míg a Toshiba csak 4,6%-ot ért el, így az ötödik helyre szorult.

Érdekesség, hogy a notebook piac teljesítményének növekedése felülmúlta a korábbi előrejelzéseket. Az elemzők 12,5%os növekedéssel számoltak, ami végül 13%-os lett, de jövőre már sokkal szerényebb, mindössze 4,3%-os növekedéssel számolnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.12.27. 13:42
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!