iPon Hírek

Több platformot is frissített az Apple

Dátum | 2016. 05. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple korábban többször is összehangolta már a jelentősebb operációs rendszereinek frissítését, és ezúttal is egy ilyen hullám érte el a felhasználókat. A cupertinóiak egyszerre küldték bevetésre az iOS, az OS X, a watchOS és a negyedik generációs Apple TV készüléken futó tvOS frissítését. Új funkciókat egyik esetben sem érdemes keresni, ugyanis főként a hibajavítások kerültek előtérbe. Kezdjük a friss iOS variánssal, ami a 9.3.2 verziószámmal érkezett. Itt elsősorban azt a Bluetooth modulhoz kapcsolódó hibát orvosolta az Apple, ami hangminőségbeli problémákat okozott az iPhone SE okostelefon esetében. A jövőben már gondtalanul lehet használni vezeték nélküli hangszórókkal és fejhallgatókkal a 4 hüvelykes iPhone-t. A frissítés javítja azt a hibát is, ami a szótári definíciók keresésében okozott fennakadásokat. Az iOS 9.3.2 megoldja a VoiceOver Alex hangjának használata által előidézett hibát is, ilyenkor a rendszer hajlamos volt átváltani másik hangra az írásjelek vagy a szóköz használatakor. A biztonságot szem előtt tartva mostantól az MDM-szerverek nem telepíthetnek egyéni B2B-applikációkat.
Az OS X El Capitan a mostani frissítéssel már a 10.11.5-ös verziószámnál tart. Az aktuális kiadás javítani fog az operációs rendszer stabilitásán, kompatibilitásán és nem utolsó sorban a biztonságán is, szóval minden Mac-re érdemes lesz mihamarabb feltelepíteni. Egy új profilkonfigurációnak köszönhetően a Spotlight kevesebb processzoridőt fog igénybe venni, szóval hatékonyabban működik majd. Egy másik konfigurációs dolog is változott, ami a rendszer leállításához kapcsolódik; mikor a felhasználó be volt jelentkezve, akkor bizonyos körülmények között nem megfelelően viselkedett az OS X. A rendszer korábban akkor is csak egyetlen NetBoot képet látott, ha egyébként az adott szerveren több NetBoot volt beállítva, de szerencsére már ettől a hibától sem szenved az OS X. Ezt a frissítést szokás szerint a Mac App Store használatával lehet igénybe venni. Itt egyébként legközelebb az OS X 10.12 érkezésekor kell komolyabb újításokra számítani. Az Apple a watchOS esetében sajnos nem igazán szokott részletesebb helyzetjelentéssel szolgálni a frissítéseknél, és ez jellemző a 2.2.1-es kiadásra is. A hozzá fűzött jelentés a vállalat részéről kimerül annyiban, hogy a frissítés hibajavításokat tartalmaz, valamint jó hatással van a rendszer biztonságára is. Szóval itt egyáltalán nem hozta nyilvánosságra az Apple, hogy milyen változásokkal kell számolni. Az Apple Watch okosórára ezúttal is a hozzá kapcsolódó iPhone-on futó Watch alkalmazáson keresztül telepíthető a watchOS friss verziója. Az tvOS esetében is hasonló a helyzet a watchOS-hez. Tehát a negyedik generációs Apple TV készülékekre telepítendő friss rendszerről sem igazán lehet tudni, hogy milyen változtatásokon ment keresztül. A tvOS 9.2.1 telepítése ettől függetlenül természetesen ajánlott, mivel valószínűleg sok hibának inthet búcsút. A telepítés folyamata alapértelmezetten automatikusan történik – amennyiben eléri az eszköz az internetet –, de persze a beállításokból, manuálisan is végre lehet hajtani ezt a műveletet.
Az Apple legközelebb a WWDC alkalmával állhat elő komolyabb szoftveres újításokkal. A fejlesztői konferenciáig már nincs egy hónap, hiszen a rendezvény június 13-án nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!