iPon Hírek

Több részecskeütköztetőben is furcsán viselkednek a leptonok

Dátum | 2015. 09. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Előre kell bocsátanunk, hogy a Nagy Hadronütköztetőből (LHC) érkezett legfrissebb eredmények nagy valószínűséggel nem többek egyszerű statisztikai hibáknál, ami be is fog bizonyosodni, ha befutnak a jelenleg már minden eddiginél nagyobb energiákon zajló kísérletek első eredményei. Az először a múlt héten bejelentett megfigyeléssel kapcsolatban először úgy tűnt, hogy az nem is érdemel különösebb hírverést, azóta azonban fény derült rá, hogy a különös, szignifikánsnak egyelőre nem tűnő eredmények már korábban is többször előfordultak a begyűjtött adatsorokban. Így pedig már mindenképpen érdemes felvázolni, miről is van szó, akár egyszerű hiba, akár egy ismeretlen, a standard modellen túlmutató részecske áll a háttérben. Az eredmények az LHCb nevű detektorból érkeztek, amely nem új részecskék után kutat, hanem bottom (b, alsó vagy beauty) kvarkokat tartalmazó részecskék bomlását vizsgálja. Ezen részecskéket régóta figyelik a szakértők, és napjainkra nagyjából kiismerték őket, így mindenféle megszokott viselkedést viszonylag könnyű detektálni.
Jelen esetben pedig pontosan egy ilyen szokatlan eseményre került sor: a detektor B-mezonok D-mezonokká történő bomlását vizsgálta, ami akkor történik meg, ha a bottom kvark charm (c, bájos) kvarkká alakul át, míg a részecskét alkotó másik (down, d, le) kvark nem változik meg. A bomlás eredményeként két lepton keletkezik, egy neutrínó és egy másik részecske. Ez a másik részecske lehet elektron, müon vagy tau-lepton is, és a bomlási eseményeket összesítve az említett részecskék relatív tömegének megfelelőn fognak megoszlani a végtermékek, legalábbis ezt várnánk a standard modell alapján. A kutatók tehát a modellre alapozva adott számú bomlásból bizonyos mennyiségű müont és bizonyos mennyiségű tau-leptont vártak feltűnni a detektorban. A végtermékek eloszlása nagyjából meg is felelt az elvárásoknak, egy árnyalatnyival (2,1 standard deviáció) azonban gyakrabban keletkezett tau-lepton, mint amire a szakértők számítottak.
Az eltérés olyannyira apró, hogy ez a hasonló adatsorokban általában további adatok begyűjtésével el szokott tűnni. (Ha standard deviáció 3, a fizikusok gyanakodni kezdenek, de csak akkor mondják, hogy találtak valamit, ha a szám 5-re emelkedik.) Ebben az esetben viszont egy pillanatnyi megtorpanásra ad okot az a tény, hogy hasonló, a várakozásoktól való bizonytalan eltéréseket két másik B-mezonos kísérlet során is megfigyeltek a kutatók. A stanfordi BaBar és a japán Belle detektorokban elektronok és pozitronok ütköztetésével létrehozott B-mezonokat vizsgálnak, vagyis a picinyke eltérést összesen három, gyökeresen eltérő kísérletben is észlelték az elmúlt évek során. Mivel nagyon pici a megfigyelt deviáció, nagyon sok adatra lesz szükség, mire az statisztikailag szignifikáns jellé erősödik, vagy végleg elhalványul, így ilyen szempontból is érdekes lesz figyelni az LHC következő években begyűjtött adatait. Bár jóslatokba bocsátkozni az előzőekben említett okok miatt még nagyon korai lenne, akár az is lehetséges, hogy a különös eltérések mögött egy olyan új részecske áll, amely nem szerepel a standard modellben, de valamelyik ponton bekapcsolódik a bomlási folyamatba, és befolyásolja a létrejövő leptonok arányát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Sediqwe
2015.09.08. 11:17
Ehhez vársz hozzászólást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dongo84
2015.09.08. 12:40
Eric (K)lepton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba Sediq...
2015.09.08. 12:46
Szerintem érdemben nem, csak asztal mögüli okoskodást.
Ugyanis ebben a cikkben nem volt se AMD se nVidia, se Intel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.08. 13:51
How to start an internet fight:
Step 1: Write a comment
Step 2: Wait


MEGOLDJUK!

Szerintem a detektor számítógépet AMD processzor hajtja és azért lett deviáció az eredményekben, mert túlmelegedett és számítási hibát végzett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FaL
2015.09.08. 13:55
A témához

Lehet, hogy a szokatlan bomlást egy vagy több változó együttes fennállása okozza és mivel ez ritka, ezért tűnik statisztikai hibának.

Lehet, hogy tényleg statisztikai hiba, ami viszont meglepő lenne hogy több helyen függetlenül is előfordul.

Lehet, hogy a standard modell finomításra szorul és ez a normális arány.

Bármi lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dzsuz87 ChoSi...
2015.09.08. 14:12
Se Apple, azt ki ne hagyd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba FaL
2015.09.08. 15:08
Szerintem meg spóroltak a workstation GPU kártyán és mezei geforce-t raktak bele, amiben nincs dupla pontosság.
Így viszont munka után tudnak csé-zni egy jót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.08. 15:15
hehe...után...hehe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!