iPon Hírek

Több száz gén aktiválódik az állatokban a halál beállta után

Dátum | 2016. 06. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy a szervezet egyes génjei a halál beálltát követően akár 48 órán keresztül is aktívak lehetnek. A Washington Egyetem kutatói zebradániókban és egerekben vizsgálták, hogyan alakul a fehérjeszintézisben kulcsszerepet játszó mRNS-ek mennyisége az állatok halála után, és úgy találták, hogy bizonyos gének nemcsak hogy folytatják működésüket, de aktívabbakká is válnak. Ha a felfedezés az emberi szervezetre is igaznak bizonyul, nagy jelentősége lehet a szervátültetési protokollok, illetve a halál idejének pontos megállapítása szempontjából is. Peter Noble és Alex Pozhitkov négy napon keresztül rendszeresen vizsgálták az mRNS-ek szintjét az állatokból vett szövetmintákban azok elpusztulása után, és az eredményeket összevetették a halál beálltakor mért értékekkel. Ahogy az várható volt, a teljes mRNS-mennyiség egyre csökkent a vizsgált időszakban, 548 zebradánió gén és 515 egér gén aktivitása azonban legalább egyszer ideiglenesen megnőtt a halál bekövetkezte után. Ez azt is jelenti, hogy a sejtek ekkor még működőképesek voltak és elég energia állt bennük rendelkezésre a gének kifejeződéséhez.
Noble elmondása szerint a gének között olyanok is akadtak, amelyek többször is „felpörögtek” és egyáltalán nem úgy viselkedtek, ahogy a bomló, kaotikus működésű DNS szokott. Különösen érdekes továbbá, hogy az észlelt gének egy része közvetlenül a halál beállta után aktiválódott. Ez utóbbiak nagyon eltérő funkciókat hordoznak. Akadnak köztük például a magzati fejlődés során kifejeződő, a születéssel működésüket beszüntető DNS-szakaszok, és a rákkal összefüggésbe hozott gének is. A szakértők korábbi vizsgálatok alapján úgy sejtik, hogy hasonló génaktivitási folyamatok az emberre is jellemzők lehetnek. A szívizom összehúzódásáért és a sebgyógyulásért felelős génekről például már régebben igazolták, hogy ezek több mint 12 órával a halál után is aktívak tudnak maradni. A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatba hozható gének aktiválódása azért lehet fontos felfedezés, mert ennek ismeretében talán könnyebb lesz megakadályozni, hogy a szervátültetésen átesett betegekben rák alakuljon ki. Az új májat kapott páciensekben jelenleg sokkal gyakrabban formálódnak daganatok, mint hogyha nem kaptak volna másik szervet a betegek. Korábban a szakértők úgy sejtették, hogy ennek hátterében az kilökődés megelőzésére beadott immunszupresszor szerek állhatnak, de Noble szerint könnyen lehetséges, hogy a beültetett, korábban időlegesen halott szervben aktiválódó gének is felelősek lehetnek a jelenségért.
Az egyelőre rejtély, hogy ezek a gének milyen okból aktiválódnak. A szakértők szerint elképzelhető, hogy az újra kifejeződő DNS-szakaszok fontos szerepet játszanak egy esetleges újraélesztés és az ezt követő gyógyulás során. Vagyis lehetséges, hogy a felfedezett aktivitási mintázat egy utolsó erőfeszítés a sejtek részéről annak érdekében, hogy ha esetleg sikerül újraindítani a szívet, a szervezet készen álljon a folytatásra, amihez nagyon lényeges, hogy a halál utáni órákban ne romoljon le a szövetek állapota. A felfedezés másik közvetlen hasznosítója az igazságügyi orvostan lehet, hiszen a génaktivitás alakulásának ismeretében akár percre pontosan megállapítható lehet a halál időpontja. Ehhez persze először igazolni kell, hogy ilyen aktivitás az emberi halottakra is jellemző, majd fel kell deríteni ennek jellegzetességeit. A kutatás ugyanakkor fontos kérdéseket vethet fel a halál definíciójával kapcsolatban is, amelynek beálltát normális esetben a szív-, az agyműködés és a légzés hiánya esetén állapítják meg. Ha azonban a sejtek és bennük bizonyos gének még 48 óra elteltével is működnek, ez átformálhatja azt is, hogy kit tekintünk élőnek és kit halottnak, mondja Noble.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Zedas
2016.06.23. 21:54
Kemény az alsó illusztráció
Amúgy jó a cikk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rfj1989
2016.06.24. 09:16
Az a kép nem semmi ) Amúgy jó cikk, nekem is az a véleményem, hogy a szervezet még megpróbál egy utolsó sprintet hátha újdaindul/újraindítják a szivet és még van esély a túlélésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. GemiHun
2016.06.26. 09:13
Na ez azért van, mert akkor megy a mozizás....lepereg a film visszafelé, kimaradt részekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mrksz22
2016.06.28. 00:56
Hát nem tudom, de szerintem ha 5 perc után beáll az agyhalál, akkor már teljesen mindegy, hogy itt-ott néhány szervben, néhány gén még működésben van. Kétlem, hogy az elhalt agysejteket vissza tudják állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemethgy
2016.06.28. 08:53
Az agyhalál.... hosszú órák után is visszahoztak már embereket a "halálból"... mindenféle agyi károsodás nélkül... rengeteg dolgot nem tudunk még a természettel kapcsolatban... sőt igazából még mindig csak kapargatja a felszínt az emberiség... érdekesek ezek a kutatások.
/ csak nehogy megtalálják a módját ezen a géneknek a halál utáni felturbózására, mert ki tudja... még a végén elindul élőben a The Walking Dead ;-) /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror nemet...
2016.06.28. 09:13
Kérhetnénk erre a biológiai képtelenségre valami forrást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!