iPon Hírek

Több száz új antibiotikumot szintetizáltak

Dátum | 2016. 05. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy 64 éve felfedezett, a gyógyászatban azóta is kulcsfontosságú szerepet játszó antibiotikum mintájára készülhetnek a jövő baktériumölő szerei. A Harvard munkatársai az eritromicinhez hasonló molekulákat hoztak létre a nulláról felépítve ezeket. Végeredményül több mint 300 eritromicin-változatot kaptak, amelyek az eredeti antibiotikum puszta módosításával, vagyis a kutatók által legtöbbször alkalmazott módszerrel nem lettek volna létrehozhatók. A projekt több olyan variánst is eredményezett, amelyek elölik a mezei eritromicinnel szemben ellenálló baktériumtörzseket. Bár az emberi tesztelésig még számos előírásnak meg kell felelniük ezen hatóanyagoknak, az első eredmények kifejezetten biztatók, mondja Phil Baran vegyész, a kaliforniai Scripps Kutatóintézet munkatársa. És ami még fontosabb, az új módszer mintául szolgálhat a jövő hasonló kutatásai számára, hiszen megmutatta, hogy kémiai szintézis útján lehetséges olyan módosított hatóanyag-változatokat létrehozni, amelyek hatásosabbak természetes mintájuknál. Az eritromicint először 1952-ben izolálták egy Fülöp-szigetekről származó talajminta egyik baktériumából. A hatóanyag természetes formájában meglehetősen gyenge teljesítményt nyújt, hiszen bár képes a kórokozók elölésére, a gyomorsavval szemben nem ellenálló, és azzal reakcióba lépve mérgezővé válik. A vegyészek azonban viszonylag hamar rájöttek, hogyan módosíthatják a molekulát annak érdekében, hogy az stabilabbá és az emberre kevésbé veszélyessé váljon.
Néhány hagyományos módon készült variáns
A variánsok létrehozását idővel egy másik probléma is sürgetni kezdte: egyre több olyan baktérium bukkant fel, amely ellenállónak mutatkozott a létező változatokkal szemben. Néhány évtized elteltével a szakértők kezdtek kifogyni a lehetséges módosításokból. „A vegyészek az elmúlt hatvan évben rendkívül találékonynak bizonyultak, ugyanakkor egy eritromicinhez hasonló összetettségű molekulák módosítása óriási kihívást jelent” – magyarázza Andrew Myers, a kutatás vezetője. A szakértő és kollégái ezért úgy döntöttek, hogy új oldalról közelítik meg a problémát, és nem a kész molekulát igyekeznek módosítani, hanem annak felépítése révén igyekeznek új variánsokat kreálni. A munka eddig öt évet vett igénybe, és közben számos új módszer kidolgozásához vezetett a molekulák szintézisével kapcsolatban. A projekt eredményeként létrehozott 305 eritromicin-variánst több baktériumtörzs ellen is bevetették. A hatóanyagok többsége aktívnak mutatkozott a kórokozók legalább egy csoportjával szemben. A legérdekesebb eredmény, hogy a variánsok 83 százaléka hatásosnak bizonyult a Streptococcus pneumoniae ellen, amely az eritromicinhez hasonló makrolid antibiotikumokkal szemben ellenálló. Egyes változatok olyan törzsek ellen is hatásosnak bizonyultak, amelyek többfajta antibiotikummal szemben is rezisztensek. A hatóanyagokat még nem tesztelték állatokban, így elképzelhető, hogy az eredeti molekulához hasonló módon ezeket is módosítani kell majd, hogy biztonságosan alkalmazhatók vagy hatásosabbak legyenek. Baran szerint ugyanakkor az eredmény legnagyobb sikere, hogy megmutatja, mesterséges módon újraépítve a legrégibb antibiotikumokból is újra hatásos fegyvert lehet kovácsolni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. ChoSimba
2016.05.20. 10:51
Hát ha eddig még nem lettek volna szuperbacik, akkor mostantól várhatóan lesznek
Egyébként érdekelne, hogy lehet-e egy baci egyáltalán rezisztens 300 féle antibiora ?

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.
by F.G.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2016.05.20. 12:41
Szedjék is be mindet a gyártok ha annyira jó nekem ugyan nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester Ronan
2016.05.21. 17:59
Ez az! Jól csinálod! Terjeszd az igét!

Csak légyszi a bacikat ne...

Szarkazmus OFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Taranisz Ronan
2016.05.22. 11:02
Nah pont az ilyen hülye hozzá állás miatt vannak újra olyan járványok amiket már 100 éve sikerült kiszorítani a világból...

Ismered azt, hogy mindent mértékkel? Ezek a mostani szuper rezisztens bacik is azért létezhetnek, mert mindenki antibiotikumot szed be egy kisebb köhögés esetén is, arról nem is beszélve, hogy vannak már vény nélkül kapható olyan gyógyszerek amikben szintén van alacsony tartalommal antibiotikum.
Nem a tudomány a hülye hanem az azt használni képtelen tömegek és ez hatalmas különbség!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2016.05.22. 11:21
A legjobb az, hogy az emberek egyszerűen nem érzékelik a veszélyt. Már régen nem volt világméretű járvány, úgy fest kell jöjjön még egy, hogy az emberek megértsék, mivel állnak szemben.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!